Det är uppenbart att amerikanska Razer har sneglat på Apple i Cupertino när de designat sina Blade-datorer. Den svarta laptopen är rena spegelbilden av MacBook Pro, vilket måste betraktas som en stor komplimang. Det är imponerande att Razer har lyckats trycka in så mycket gamer-PC i ett förhållandevis blygsamt aluminiumskal.
Resultatet är en läcker och enkel maskin som tilltalar dem av oss som föredrar det subtila och stilrena. Likheten går igen när man öppnar locket och ser tangentbordet. Precis som på MacBook Pro finns gott det om utrymme mellan tangenterna som har en lagom slaglängd och är sköna att skriva på. Det finns naturligtvis ljus under dem och det pulserar i regnbågens alla färger. Högtalarna på varje sida spelar tillräckligt högt och rent för att man ska klara sig utan hörlurar – det vill säga tills fläktarna går igång när man spelar. Precis som i Razers förra modell väsnas de för mycket.
Saknas lite
En punkt där Blade 2016 skiljer sig från konkurrenterna är de olika in- och utgångarna. Här saknas lite och vi efterlyser till exempel Displayport, Ethernet och något så enkelt som en port för SD-kort. Ska datorn kunna ersätta vår MacBook Pro helt och hållet så behöver vi den senare funktionen.
Lyckligtvis vinner Razer mycket på sitt betydligt mer potenta innanmäte, vilket också gör den spelvänlig. Där hänger inte Apple med. Dessutom är den utrustad med ett Nvidia GTX 1060-grafikkort och en Core i7-processor som gör att den otroligt tunna datorn kan köra även de senaste spelen. De kan avnjutas på den 14 tum stora QHD+-skärmen som är tryckkänslig och har en upplösning på hela 3200 x 1800 pixlar. Färgerna är precis som skärpan bra, men vi hade föredragit att ytan var matt i stället för blank.
Prestanda
Som i fallet med Alienware är den höga upplösningen på skärmen en flaskhals när man spelar. Speciellt med krävande titlar är den höga upplösningen helt enkelt för mycket för grafikprocessorn och vi fick bara ungefär 20 fps i Tomb Raider när allt var på max i full upplösning. Även med spelets lägsta inställning fick vi bara lite över 30 fps, vilket inte heller är tillräckligt. Med upplösningen nedskruvad till 1080p ser det ser helt annorlunda. Fintrimma grafikinställningarna en smula så får du en stabil framerate på 60 bilder per sekund utan att det går ut över bildkvaliteten nämnvärt. Precis som med Asus ska du låta strömförsörjningen vara inkopplad för att få fram tillräckligt med ström till grafikkortet. Tar du ur kontakten dämpas oljudet från fläktarna men även bildfrekvensen sänks till hälften.
Slutsats
Razer Blade är en laptop för dig som redan har och gillar en Macbook Pro, men önskar att du kunde spela på den också. Det kan du med den här, och den ser likadan ut och är lika stor. Men skenet bedrar, på insidan finns en kompetent spelmaskin som väsnas ordentligt från undersidans fläktar när du startar spelen. Vi är väldigt förtjusta och rynkar egentligen bara på näsan åt priset. 25 tusenlappar är i mesta laget.
Också i detta test:
HP Omen 17 w203no
Från näst översta hyllan
Förnuftiga, genomtänkta kompromisser betyder en dator som ger mycket för pengarna.
Alienware 13 R3
Bred bak och OLED-skärm
Man kan bli lite förälskad i Alienware, även om designen är en smula udda.
Asus ROG G701VIK BA044T
Grotesk lyxgamer
Asus satsar stenhårt på prestanda, vilket får vikten och priset att skjuta i höjden.
Acer Predator 17X GX-792
Pantersvart rovdjur
Acers variant på mördarmaskin utstrålar lyx och käkar dina spel till frukost.
MSi GS73VR-7RF Stealth Pro
Lyxlirare för spel
Läcker skärm och slimmad design gör MSi:n till ett läckert men kostsamt nöje.