TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 6 speldatorer

LAN-festens vinnare

Vilken speldator kan hjälpa dig att överleva lördagskvällen? Vi har testet sex av de tuffaste maskinerna just nu.

Av / 2017-06-02 - 16:52
6 speldatorer

Glöm spelkonsolerna du kopplar till TV:n. De har inte tillräckligt potent innanmäte för att orka köra tunga spel i rätt upplösning och hastighet. Riktiga gamers spelar på PC!

Tyvärr betyder dock PC-spelande alltför ofta att du är bunden till en stor, tung och bullrig låda som har plats för den mer potenta hårdvaran. Och hårdvaran tar mycket plats och väsnas på grund av den intensiva värmeutvecklingen, vilket man i stationära datorer kan lösa genom vattenkylning och stora fläktar. Men hur gör man om man inte vill ha en stor strömslukande låda stående, utan vill kunna ta allting med sig – och egentligen bara vill ha en enda dator som man både spelar och jobbar på? Då bör man titta närmare på en gaming-laptop. Allt fler tillverkare slåss om de bärbara spelarnas gunst och urvalet är större än någonsin. Men tyvärr måste man göra ett par kompromisser på en del områden.

Kompakt är dyrt. På grund av storleken kostar datorn betydligt mer än en stationär med samma prestanda.

Det mindre skalet innebär också att det är svårare för processorn och framför allt grafikprocessorn att bli av med värmen. Det betyder massor av fläktkylning – från små, snabba, högljudda fläktar.

Och sist men inte minst innebär de flesta bärbara datorer en allt-i-ett-lösning där allt är integrerat i moderkortet och det finns små eller inga möjligheter att uppgradera komponenter, speciellt grafikkortet.

Annons

Kan du leva med de här begränsningarna finns det fortfarande mycket bra att välja mellan. Vi har testat sex olika bärbara som alla har det gemensamt är att de både kan användas som arbetsdatorer och speldatorer. Samtliga är utrustade med nyare Core i7-processorer från Intel, massor av RAM-minne och grafikkort ur Nvidia senaste Geforce GTX 10-serie. Priserna är därefter.

Men låt oss återgå till inledningen. Varför ska man ens använda en PC till spel? Det finns flera goda skäl:

Bildhastighet

En mycket viktig faktor när man pratar spel är bildfrekvensen, eller fps (frames per second). Om grafiken hackar så ser det inte bara illa ut. I 3D-skjutaspel betyder det en säker död. De flesta nya datorer har gott om processorkraft och RAM-minne. Flaskhalsen är de inbyggda grafikkorten, även kallade GPU (Graphics Processing Unit). Har man en kraftfull grafikprocessor kommer man långt och kan i många fall bara tjäna lite extra på att stoppa i mer RAM.

Upplösning

Medan den senaste generationen konsoler ännu inte har blivit riktigt stabila i Full-HD, eftersom innanmätet helt enkelt inte är tillräckligt kraftfullt, om man inte nöjer sig med 30 fps, så är PC-spelare mer vana vid Full-HD och 60 fps. Faktum är att vi redan är på god väg mot ännu högre upplösningar och 4K. Men det är fortfarande en bit kvar till 4K och det behövs mer än ett GeForce GTX 1080-kort (Nvidias nuvarande toppmodell) för att orka dra runt de senaste spelen i UHD-upplösning. Av samma skäl förvånar det oss en smula att flera av testdeltagarna är utrustade med bildskärmar som har en betydligt högre upplösning än 1080p men grafikkort som inte orkar med sådana upplösningar med en tillfredsställande bildhastighet. Vill du spela i 4K så rekommenderar vi åtminstone ett GeForce GTX 1080ti, eller eventuellt två stycken GTX 1080 – och då är bärbara datorer uteslutet i dagsläget. Åtminstone om man bortser från extrema maskiner som är lika svåra att ha råd med som att bära runt på.

Spelen har förändrats

Som tur är finns det andra sätt att få en tillfredsställande hastighet i laptopen, nämligen genom att justera spelens grafikinställningar. Här har det hänt en hel del de senaste 10 åren. En gång i tiden var det stor skillnad mellan de lägsta och högsta grafiska inställningarna i ett spel, men i dag är skillnaderna mycket mer subtila och finns i detaljerna. Den främsta anledningen till detta är den mer kraftfulla hårdvaran. När du vrider upp till ”Very High” och ”Ultra” får du högre upplösning i texturer, mjukare och snyggare skuggor, avrundade hörn (anti-aliasing) och så vidare. I normala fall sätter vi allt på max när vi testar speldatorer, men här har vi varit tvungna att kompromissa lite. Lyckligtvis försämras bildkvaliteten inte mycket och det är bara för de allra kräsnaste spelarna som detta är avgörande.

Bärbar eller släpbar?

Vi kallar dem bärbara, men ett par av testdeltagarna både väger mer och tar större plats än vi vad vi normalt sett skulle förknippa med en modern laptop. Lägg därtill att flera av dem helt enkelt inte fungerar optimalt om de inte har en konstant strömförsörjning, så är det mer än rimligt att använda beteckningen flyttbar i stället för bärbar. Anledningen är återigen grafikkortet som antingen inte kan suga tillräckligt med ström från ett inbyggt batteri eller helt enkelt skulle tömma det på nolltid om det fick försöka. Detta är också en kompromiss du gör när du går upp till den här tungviktsklassen.

Jaha, men om jag inte
spelar då?

Om du inte är intresserad av spel alls, men ändå har orkat läsa ända hit, så kan monsterdatorerna lyckligtvis användas för andra saker också. För det första är de moderna persondatorer i absoluta superklassen, som klarar av de tyngsta beräkningsjobben utan att svettas på moderkortet. Det klarar de tack vare snabba processorer och generösa mängder RAM. Men eftersom grafikkortet i stort sett inte används för vanlig Windows-grafik så är det lite som att köpa en Ferrari för att ha något att åka till ICA och handla med. De kommer däremot till sin rätt med grafik- och videoprogram som kan utnyttja grafikkortets råstyrka. Detta gäller till exempel Adobe Creative Suite-programmen. Om detta är orsaken till (eller ursäkten för) att skaffa en gaming-PC så bör du välja en som även har en skärm med QHD- eller 4K-upplösning.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

HP Omen 17 w203no

Från näst översta hyllan

Förnuftiga, genomtänkta kompromisser betyder en dator som ger mycket för pengarna.

Om du sänker 3D-kraven bara en smula så får du gott om muskler för en förhållandevis liten peng.
Lite klent utrustad jämfört med de övriga. Professionella spelare behöver mer råstyrka.
Läs hela testet

Alienware 13 R3

Bred bak och OLED-skärm

Man kan bli lite förälskad i Alienware, även om designen är en smula udda.

Skärmen är otroligt snygg och knivskarp. Trots storleken är prestanda riktigt höga och batteriet är ett av de bättre.
Skärmen är för blank och därför oanvändbar i solen. Alla gillar nog inte den stora baksidan.
Läs hela testet

Asus ROG G701VIK BA044T

Grotesk lyxgamer

Asus satsar stenhårt på prestanda, vilket får vikten och priset att skjuta i höjden.

Imponerande prestanda från en bärbar dator, som är ett utmärkt alternativ till en äkta stationär speldator.
Väsnas en hel del, de inbyggda högtalarna är för dåliga och alltihop väger för mycket. Och så kostar den en förmögenhet.
Läs hela testet

The New Razer Blade 2016

En svart MacBook Pro

Gillar du MacBook-datorer så lär du garanterat uppskatta Razer Blade.

En snygg och och läcker dator som både passar till kontorsuppgifter och spel.
Fläktarna väsnas rejält när man spelar och priset är i högsta laget. Den höga upplösningen är för mycket för GTX 1060-kortet.
Läs hela testet

Acer Predator 17X GX-792

Pantersvart rovdjur

Acers variant på mördarmaskin utstrålar lyx och käkar dina spel till frukost.

Välgjord och läcker monsterdator med den snabbaste grafikprocessorn som går att köpa för pengar i dag.
Den är stor, den är dyr, den är tung. Och trots en enorm strömförbrukning är den bara näst snabbast i testet.
Läs hela testet

MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

Lyxlirare för spel

Läcker skärm och slimmad design gör MSi:n till ett läckert men kostsamt nöje.

Kraftfull hårdvara i superslimmad inpackning. Processor, disk och tangentbord kommer från översta hyllan.
Bara GeForce GTX 1060-kort. Visst går det att hitta snabbare maskiner för samma pengar, men då är de större och tyngre.
Läs hela testet
Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild