TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 5 billiga ultrabook-datorer

Inte bara för nybörjare

En ultrabook behöver inte kosta en miljon. Här är fem som du har råd med utan att plundra ungarnas spargrisar.

Av / 2013-12-19 - 06:00
5 billiga ultrabook-datorer

Inormala fall förknippar vi ultrabook-beteckningen med dyra och läckra lättviktslaptopar som skryter med strömlinjeformad design och lyxiga prestanda. Men det går faktiskt att få tillträde till de heliga ultrabook-salongerna för betydligt mindre pengar än de flesta där ute kanske tror.

Vi bestämde oss helt sonika för att undersöka hur det stod till med de billigaste ultrabookarna som går att få tag i. Och det slutade med att vi hittade fem maskiner från Acer, ASUS, HP, Lenovo och Samsung som alla kostar under 8 000 kronor. Samtliga är Windows 8-baserade, flera av dem har pekskärm och alla lever upp till de formella krav Intel ställer på produkter som vill använda ultrabook-beteckningen.

Det är nämligen Intel som hittat på konceptet ultrabook, och för att en bärbar dator ska få stoltsera med att kalla sig en äkta sådan måste den motsvara en rad betingelser: Ivy Bridge- eller Haswell-mikroarkitektur, max 18 mm tjocklek för datorer som har 13,3-tums skärm eller max 21 mm för 14-tums skärmar, minst 5 timmars batteritid samt USB 3.0- eller Thunderbolt-anslutning för att bara nämna några av de viktigaste kriterierna.

Så testade vi
Ultrabookarnas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en dator får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Geekbench kan dessutom mäta både 32- och 64-bitars applikationer, men eftersom alla testade datorer kör 64-bitars operativsystem bygger resultaten den här gången på 64-bitarsmätningar.

Annons

Utöver prestanda har vi undersökt skärm, grafik, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc). Eftersom alla deltagarna kostar ungefär lika mycket delar vi inte ut någon Bästa köp-utmärkelse den här gången utan nöjer oss med att utse en vinnare.

Tänk på att testet är en ögonblicksbild. Till exempel deltar vare sig Apple, Dell eller Sony eftersom ingen av dem hade någon aktuell ultrabook som motsvarar vårt stränga priskriterium.

Geekbench-resultat

Acer Aspire P31254
(single) / 2622 (multi)

ASUS Zenbook UX32A 
2449 (single) / 4890 (multi)

HP Pavilion TouchSmart
142607 (single) / 4998 (multi)

Lenovo IdeaPad U330 Touch2064
(single) / 4631 (multi)

Samsung Series 5 Ultra
1598 (single) / 3314 (multi)

Lenovo IdeaPad U330 Touch

Läckert paket

IdeaPad U330 Touch kan skryta med tuff design och god kvalitet på alla områden.

Tuff och användarvänlig design Bra ljud Pekskärm
Låg upplösning Delvis blank skärm
Läs hela testet

ASUS Zenbook UX32A-R3013H

Gediget hantverk

Bara för att det står Zenbook på kartongen så innebär det tyvärr inte att UX32A kan leva upp sina gelikar. Men det kan räcka långt ändå.

Läcker design Bra byggkvalitet Gott om anslutningar Höga prestanda
Matt skärm med låg upplösning Dåligt ljud
Läs hela testet

HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo

Den gamla skolan

Pavilion TouchSMart 14 har briljanta prestanda – faktiskt bland de bättre i startfältet – men känns ändå som en produkt från förra året.

1 TB hårddisk Höga prestanda
Onödig DVD-läsare höjer vikten Dålig touch-kontroll Plastig design och känsla Dåligt ljud
Läs hela testet

Samsung Series 5 Ultra 540U3C

Snygg utanpå, trög inuti

Samsung Series 5 Ultra ser bra ut och låter bra. Men det krävs tålamod att använda den.

Fin design Bra ljud Fin skärm
Alldeles för långsam
Läs hela testet

Acer Aspire P3-171

Mer surfplatta än ultrabook

Acer Aspire P3 är en hybrid som försöker vara både dator och surfplatta på samma gång. Det lyckas den inte riktigt med.

Strålande ljud
Dåligt tangentbord Tangentbordet laddas separat Opraktisk design Låga prestanda
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild