TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus Chromebook CM1402FM2A

Elegant men tungarbetad

Grupptestets designälskling har en fin skärm, men plågas av dumma val från Asus sida. Tangentbordet floppar och vikten urholkar glädjen i att använda som surfplatta.

Av / 2023-08-26 - 16:22
Asus Chromebook CM1402FM2A

Home tycker

  • Rejäl arbetshäst med längre batteritid än vad Asus lovar. Bekväm högblank skärm. Vattenresistent tangentbord. Stödjer användning av penna.
  • Tung när den används som surfplatta, och skärmens underkant stöter mot ytan i vinklar över 90 grader.

Gamers kanske känner igen en del av designen av Chromebook CM14 Flip. Det kantiga, mörkgrå och matta höljet påminner om PlayStation4. En kompakt design innan konsolen växte till PlayStation5.

Under huven sitter en MediaTek Kompanio 520-processor i mellanklassen, som stöds av åtta kärnor och ett arbetsminne på 8 gigabyte. CM14 Flip är därmed kraftpaketet i vårt test av studiemaskiner.

Den 14 tum stora FHD-skärmen ger en bra och tydlig bild och är testets klart bästa bud på en effektiv arbetsskärm. För vissa kan termen verka lite ”glansig”, men inte ens i ljusa miljöer orsakar skärmen irriterande reflektioner.

Full fart framåt

Som våra benchmarktester visar är CM14 snabb jämfört med de andra utmanarna i testet. YouTube-videor körs smidigt och webbkamerasamtal hackar inte. Skärmen har också ett fint djup och kontrast i bilden.

Asus chromebook 1
Den snyggaste maskinen i vårt tycke: Asus vändbara Chromebook Flip. (Foto: Asus)

Lagringsutrymmet på 128 gigabyte ger plats för mer än att bara arbeta i molnet med Googles Office-paket och appar. Att spara video- och foton och installera spel är inte helt omöjligt.

Annons

Med Wi-Fi 6 och Bluetooth 5.3 är maskinen lämplig för studier på språng. I vårt batteritest når CM14 Flip också de utlovade timmarna innan du behöver leta efter ett eluttag.

Undermåligt tangentbord

Chromeboook CM14 Flip släpar däremot efter när det kommer till tangentbordet. Tangenterna är irriterande små och det är lätt att råka komma åt den 5,8 tum stora pekplattan istället. Konstruktionen känns väldigt plastig, vilket är konstigt eftersom resten av maskinen ger ett intryck av kvalitet.

Ett annat märkligt konstruktionsval är skärmens vinkel. Om man vill luta skärmen längre bak än 90 grader trycks skärmens kant mot underlaget. Detta höjer maskinen och lyfter undersidan några centimeter. Mot ett bord får detta till följd att skärmen gungar när du skriver. Mot låren känns kanten hård och obekväm.

Upp och stå i vinkel

Som namnet antyder kan Chromebook CM14 Flip vändas upp och ner och användas som pekskärm. Det är i denna position som placeringen av högtalarna är logisk. De sitter nämligen på undersidan.

Asus chromeboook 2
Stående i en V-form kan Flip användas för filmer, videosamtal och som surfplatta. Högtalarna på undersidan låter mycket bättre i den här positionen än när Flip används som en traditionell bärbar dator. (Foto: Asus)

I vinklat läge, eller ”tältläge”, fungerar CM14 Flip riktigt bra för t.ex. video och Meet-samtal. Men om man vill sitta med maskinen som en surfplatta kommer man att bli besviken. Vikten på 1,56 kilo är plötsligt för mycket för att den ska vara bekväm och hanterbar.

Slutsats  

I single core-testet placerar Octane 2.0 Plus Asus Chromebook CM14 Flip strax under en i5-2520M CPU, vilket är en 6:e generationens Intel-processor. I multicore hamnar vi i närheten av en i5-7300U, som är Intels 7:e generation. Inte toppen av listan, men hedrande för priset.

I praktisk användning har Asus Chromebook CM14 Flip en fin skärm och jobbar snabbt med sina uppgifter. Ljudet från de inbyggda högtalarna är ihåligt tills maskinen vänds runt och ställs i vinkel.

Asus chromebook 3

Skärmen kan vinklas bakåt maximalt 90 grader innan underkanten slår i bordet och lyfter upp den. Inte smart. (Foto: Natasja Broström)

Maskinen känns förvånansvärt tung och undergräver idén om CM14 Flip som en surfplatta. Det är synd, eftersom skärmens goda kontrast och ljusa färger fungerar bra för ändamålet.

Karakter
Asus Chromebook CM1402FM2A
Basic

Också i detta test:

Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic för pengarna

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever upp till namnet "Go". Den är härligt lätt att använda. Trots plastdesignen är Go presentabel från utsidan, men skärmen är en liten besvikelse.

En absolut mobil chromebook som klarar det mesta en student behöver på resande fot. Bra tangentbord, tilltalande design och testets lägsta vikt.
Känslan av plast är närvarande från insidan till utsidan. Ingen skrytmaskin, men en maskin för det mest grundläggande.
Läs hela testet

Acer CB314-1H/CB314-1HT

En positiv överraskning

Testets prismässiga lågpunkt visar sig vara den mest positiva överraskningen. Skärmen är Acers akilleshäl.

Fint tangentbord med stora, responsiva tangenter som ger ett behagligt och effektivt klickljud.
Saknar muskler för mer än enkelt kontorsarbete. Skärmen är matt i ljus och färger.
Läs hela testet
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild