TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 3 Chromebooks

Back to School - Håller Chromebooks hela vägen?

Chromebook som studentdator? Tre tillverkare ger sina bästa förslag på en Chromebook för CSN-budget.

Av / 2023-08-26 - 16:20
3 Chromebooks

Chrome OS-maskiner har rykte om sig att vara billigare och ha sämre kvalitet än bärbara datorer med andra operativsystem. Verkligheten är mer nyanserad, enligt vårt grupptest. Kvalitet och styrka i prestanda och design är möjligt med en studentbudget, men se upp för fallgroparna.

Egentligen borde det vara enkelt: Fem tillverkare ombads att delta i vårt grupptest av studentanpassade maskiner med Chrome OS. Av olika anledningar valde HP och Lenovo att inte delta, medan Samsung, Acer och Asus gjorde det.

Resultatet blev bara tre, men ändå väldigt olika val för en bärbar dator för skolan eller studierna. Den lätta Samsung mot en plastig Asus mot en Acer som överraskade positivt. Alla tre testmodellerna tillhör lättviktsbrigaden, det vill säga långt under två kilo i matchvikt. En stor fördel för en bärbar dator för studenter.

Läs också Klart du ska ha en chromebook! Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

Gratis appar i molnet

Testmaskinerna är (naturligtvis) utrustade med Googles eget kontorspaket och appar som Foton, Drive och Meet. Överlag ger programvarans funktionalitet ett intryck av att fungera bra ”out of the box”. Allt är igång inom några minuter efter att man har anslutit maskinen till ett nätverk och loggat in på ett Google-konto.

Chromebook front 1
De tre testdeltagarna. Chromebooks är lätta och enkla bärbara datorer, vilket gör dem perfekta för studier eller skolan. (Foto: Natasja Broström)

Testet gav också möjlighet att kontrollera hur effektivt maskinerna synkroniserar när man delar lagringsutrymme och innehåll via appar i molnet. Detta är en smart metod när flera personer samarbetar i t.ex. ett studieprojekt. Här utmärkte sig alla tre maskinerna med snabb synkronisering.

Annons

Det finns dock skillnader när det gäller konstruktion, skärmkvalitet, grafik- och tangentbordsprestanda. När det gäller just tangentbordet gör två av testmodellerna ett bra jobb, medan den tredje har ett märkligt oengagerat tangentbord.

Läs också Bärbara datorer till studiestarten Din nya bästa vän en lång dag på skolbänken.

Så testade vi

Vårt kriterium för testmodellerna var en enkelt utrustad maskin med ett pris på mellan 3 500 och 6 000 kronor. Vi pratar inte om ”spelmaskiner” eller chromebooks för professionellt arbete.

HP fick avstå eftersom tillverkaren inte kunde tillhandahålla relevanta chromebooks. Av Lenovos två maskiner utgick den ena under testperioden, medan den andra dök upp för sent för deadline.

Kvar fanns Samsung, Acer och Asus.

Vi lät de tre maskinerna genomgå olika benchmarktester. Endast Asus maskin var kompatibel med Geekbench, så vi valde att komplettera med PCMark, 3DMark och det chromebook-specifika verktyget CrXPT 2. Verktyget kan mäta prestanda och batteritid.

Naturligtvis kan maskinerna inte jämföras 1:1, särskilt inte när en av dem har en pekskärm och kan ”flippas”. Men på sitt eget sätt visar testmodellerna i praktiken vad du kan förvänta dig när prislappen säger ”studentbudget”.

Acer CB314-1H/CB314-1HT

En positiv överraskning

Testets prismässiga lågpunkt visar sig vara den mest positiva överraskningen. Skärmen är Acers akilleshäl.

Fint tangentbord med stora, responsiva tangenter som ger ett behagligt och effektivt klickljud.
Saknar muskler för mer än enkelt kontorsarbete. Skärmen är matt i ljus och färger.
Läs hela testet

Asus Chromebook CM1402FM2A

Elegant men tungarbetad

Grupptestets designälskling har en fin skärm, men plågas av dumma val från Asus sida. Tangentbordet floppar och vikten urholkar glädjen i att använda som surfplatta.

Rejäl arbetshäst med längre batteritid än vad Asus lovar. Bekväm högblank skärm. Vattenresistent tangentbord. Stödjer användning av penna.
Tung när den används som surfplatta, och skärmens underkant stöter mot ytan i vinklar över 90 grader.
Läs hela testet

Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic för pengarna

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever upp till namnet "Go". Den är härligt lätt att använda. Trots plastdesignen är Go presentabel från utsidan, men skärmen är en liten besvikelse.

En absolut mobil chromebook som klarar det mesta en student behöver på resande fot. Bra tangentbord, tilltalande design och testets lägsta vikt.
Känslan av plast är närvarande från insidan till utsidan. Ingen skrytmaskin, men en maskin för det mest grundläggande.
Läs hela testet
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild