Vid första anblicken ser ASUS Transformer Book Trio ut som en helt vanlig 11-tums laptop, men precis som ett par andra testdeltagare så kan den agera surfplatta om man tar bort skärmen från tangentbordsdockan.
Det vill säga: bortsett från att tangentbordsdockan inte alls är någon docka. Hela Windows-datorn sitter i tangentbordet, och skärmen är en självständig surfplatta med egen processor, egna appar, eget minne och eget operativsystem! Var för sig är skärmen och tangentbordet alltså en Android-surfplatta och ett slags stationär Windows-dator som går att koppla till en extern skärm via HDMI eller DisplayPort. Och kopplar man ihop de två delarna får man en bärbar dator som kan köra både Android och Windows, precis hur man vill.
Som Android-surfplatta är Transformer Book Trio inte den snabbaste (Geekbench 3 gav 445 poäng single-core och 1047 multi-core), men som Windows-dator är den testets snabbaste med 2940 respektive 5067 poäng i Geekbench 3. När skärmen agerar skärm för den bärbara datorn har den full-HD-upplösning och en snygg, skarp bild. Ljudet styrs av B&O:s ICEpower-teknik och det klarar sig riktigt bra, även om volymen inte direkt slår undan benen på oss. Vårt testexemplar hade en vanlig hårddisk på 500 gigabyte, men för (ännu) en extra slant går det att byta upp sig till SSD. Datorn är gjord av borstad aluminium och känns både robust och stabil. Tangentbordet är också utmärkt med stora knappar som har en bra slaglängd och sitter på tillräckliga avstånd. Vikten och tjockleken är i största laget för de flesta (1,7 kilo och 2,32 cm), men i paketet ingår ju trots allt två, separata datorer.
Största nackdelen med Transformer Book Trio är en barnsjukdom som ASUS förhoppningsvis kan bota! Om skärm och tangentbord är hopkopplade och man har växlat till Android så får man inte låta datorn gå i viloläge. Då får man en svart skärm som är mycket svår att bli av med. Anledningen är att Windows inte kan ”väcka” skärmen om den har svartnat när Android är aktiverat. Det är korkat, ASUS!
Slutsats
ASUS Transformer Book Trio försöker sig på mycket på samma gång och lyckas faktiskt leva upp till de flesta förväntningarna. Det är dumt att det inte fungerar helt oproblematiskt med två operativsystem på en gång, men som Windows-bärbar slår den här datorn konkurrenterna med hästlängder. Prestanda ligger i topp, detsamma gäller byggkvalitet och användarvänlighet, och vare sig skärmen eller ljudet går att klaga på.
Också i detta test:
Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch
Mycket för lite
Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.
Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01
En riktig bjässe
Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.
Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E
Lite för tunn
Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.
Lenovo IdeaPad Yoga 11S
Smidig men lite för slö
Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!
Apple MacBook Air
Effektiv maskin i läckert skal
Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.