TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 11-tums bärbara datorer

När smått ska vara gott

Här är testet för dig som ska ha en liten!

Av / 2014-03-11 - 06:00
11-tums bärbara datorer

Små bärbara datorer med 11-tums skärm har alltid varit för svaga och för långsamma för att vara hushållets enda dator, men så är det inte längre. Även riktigt små maskiner har med tiden fått så mycket muskler att de ofta kan ersätta de större datorerna med 13- eller till och med 15-tumsskärm. I synnerhet som många 11-tums bärbara nu har Full-HD-skärmupplösning. Det är inte oväsentligt om man vill få en bra överblick över fönster och dokument på den lilla skärmen.

Om just du behöver en riktigt liten laptop hänger främst på två saker: hur ofta ska du ta den med dig och vad använder du den till?

Om du reser mycket eller ska ha med datorn till många möten eller andra ställen ute på stan, är det ingen dum idé alls att skaffa en 11-tummare. Alla testdeltagarna väger mellan 1 och 1,5 kilo, och även om en skillnad i vikt på bara 500 gram kan verka irrelevant så är en liten och lätt dator mycket smidigare att ha med sig i längden än en 13-tummodell, som ofta närmar sig en vikt på 2 kilo.

Och så länge du inte ska arbeta med grafisk design eller redigera film och video så finns det inte många arbetsuppgifter du inte kan utföra med en 11-tummare. De absolut flesta maskinerna i detta test har tangentbord av full storlek, så den dagliga användarkänslan ligger på samma nivå som man förmodligen är van vid från en större bärbar.

Vi har tittat närmare på sex datorer, en enda med Mac OS och fem med Windows, som samtliga har det gemensamt att de är utrustad med 11,6-tums skärm. Priserna ligger på runt 10 000 kronor och nedåt, men det skiljer ändå mycket mellan den billigaste och den dyraste. Summa summarum: detta är testet du ska läsa om du är på jakt efter en riktigt liten bärbar dator och vill veta vilken du ska välja av alla aktuella modeller.

Annons

Så testade vi
Datorernas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en dator får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förra anger hur snabb varje processorkärna är. Geekbench kan dessutom mäta både 32- och 64-bitars applikationer, men eftersom alla testade datorer kör 64-bitars operativsystem bygger resultaten den här gången på 64-bitarsmätningar.

Utöver prestanda har vi undersökt skärm, grafik, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc).

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch

Mycket för lite

Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.

Acer Aspire V5-122P kostar mindre än de flesta smartmobiler och ändå får man en fullt fungerande Windows-dator. Med hela 500 GB hårddisk.
Kanske den långsammaste datorn vi kommer att testa i år. Oväsen från fläkten och billig plastkänsla fulländar intrycket av en dator som är budget rakt igenom.
Läs hela testet

Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

En riktig bjässe

Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.

Har Full-HD-upplösning, strålande ljud och kan köra mobilt internet.
Hybridkonstruktionen är en smula opraktisk och hela konstruktionen med skärm och tangentbordsdocka är lite för tung. Batteritiden hade kunnat vara bättre och skärmen är en smula ljussvag.
Läs hela testet

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design.
Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.
Läs hela testet

ASUS Transformer Book Trio TX201L

Men det är ju tre saker…

ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.

Robust och användarvänlig design kombinerat med höga prestanda. Och så kör den både Android och Windows och kan användas både som surfplatta och som bärbar och stationär dator.
En smula för tung och har en rad barnsjukdomar som är förknippade med att Windows och Android ska köra ihop.
Läs hela testet

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten.
Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen är medelmåttig.
Läs hela testet

Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker.
Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild