Små bärbara datorer med 11-tums skärm har alltid varit för svaga och för långsamma för att vara hushållets enda dator, men så är det inte längre. Även riktigt små maskiner har med tiden fått så mycket muskler att de ofta kan ersätta de större datorerna med 13- eller till och med 15-tumsskärm. I synnerhet som många 11-tums bärbara nu har Full-HD-skärmupplösning. Det är inte oväsentligt om man vill få en bra överblick över fönster och dokument på den lilla skärmen.
Om just du behöver en riktigt liten laptop hänger främst på två saker: hur ofta ska du ta den med dig och vad använder du den till?
Om du reser mycket eller ska ha med datorn till många möten eller andra ställen ute på stan, är det ingen dum idé alls att skaffa en 11-tummare. Alla testdeltagarna väger mellan 1 och 1,5 kilo, och även om en skillnad i vikt på bara 500 gram kan verka irrelevant så är en liten och lätt dator mycket smidigare att ha med sig i längden än en 13-tummodell, som ofta närmar sig en vikt på 2 kilo.
Och så länge du inte ska arbeta med grafisk design eller redigera film och video så finns det inte många arbetsuppgifter du inte kan utföra med en 11-tummare. De absolut flesta maskinerna i detta test har tangentbord av full storlek, så den dagliga användarkänslan ligger på samma nivå som man förmodligen är van vid från en större bärbar.
Vi har tittat närmare på sex datorer, en enda med Mac OS och fem med Windows, som samtliga har det gemensamt att de är utrustad med 11,6-tums skärm. Priserna ligger på runt 10 000 kronor och nedåt, men det skiljer ändå mycket mellan den billigaste och den dyraste. Summa summarum: detta är testet du ska läsa om du är på jakt efter en riktigt liten bärbar dator och vill veta vilken du ska välja av alla aktuella modeller.
Så testade vi
Datorernas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en dator får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.
Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förra anger hur snabb varje processorkärna är. Geekbench kan dessutom mäta både 32- och 64-bitars applikationer, men eftersom alla testade datorer kör 64-bitars operativsystem bygger resultaten den här gången på 64-bitarsmätningar.
Utöver prestanda har vi undersökt skärm, grafik, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc).
Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch
Mycket för lite
Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.
Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01
En riktig bjässe
Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.
Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E
Lite för tunn
Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.
ASUS Transformer Book Trio TX201L
Men det är ju tre saker…
ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.
Lenovo IdeaPad Yoga 11S
Smidig men lite för slö
Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!
Apple MacBook Air
Effektiv maskin i läckert skal
Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.