TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Canvas HiFi 65″

Elegant ljudmöbel med imponerande stereoljud

Canvas HiFi utmanar traditionella kategorier med sin kombination av högtalare, soundbar och möbel – i en och samma produkt. Och ljudet imponerar.

Av / 2024-10-27 - 09:00
Canvas HiFi 65″

Ljud & Bild tycker

  • Imponerande stereoljud med bred ljudbild. Elegant design som smälter ihop sömlöst med nästan alla TV-apparater. Effektiv rumskorrektion. Utmärkt ljudkvalitet, även på låg volym.
  • Stöder inte Dolby Atmos. Kan inte koppla in extern subwoofer.

Canvas HiFi 65” är en fascinerande produkt som utmanar sättet att tänka kring hifi och hemmabio. Är det en soundbar, en högtalare eller en möbel? Svaret är att det är allt på en gång. Med sin eleganta design och sitt – förhoppningsvis – storslagna ljud siktar Canvas in sig på kräsna hifi-entusiaster som vill ha en sömlös integration av ljud och bild i vardagsrummet.

CANVAS Hifi exploded
Canvas HiFi-högtalaren kan både väggmonteras och stå på golvet. Ill: Canvas HiFi

Elegant design möter avancerad teknik

För den som inte är så språkligt bevandrad är canvas engelska för duk, vilket passar utmärkt för en högtalare som denna. Canvas 65” gör ett stort intryck med sitt utsökta, minimalistiska yttre. Den 144,5 cm breda grillen, som i mitt fall är i elegant valnöt och höjer priset med ungefär 30 procent, matchar en 65-tums TV perfekt och ger ett intryck av att högtalaren och TV:n är utformade som en enda enhet. Den magnetiska fronten kan enkelt bytas ut mot något av 13 olika utföranden, i alla storlekar från 55 och upp till 75 tum.

Bakom den vackra fasaden döljer sig avancerad teknik. Två 6,5-tums baselement jobbas ihop med två diskanter och två ovala slavbasar för att ge ett stort frekvensomfång med gott om energi. Kabinettet är gediget byggt i MDF med Canvas egenutvecklade ”BridgeBrace”-teknik, som är ett strukturellt stagningssystem som reducerar vibrationer och ger bästa möjliga akustiska förhållanden.

Canvas Laust Nielsen
Laust Nielsen visar upp de seriösa högtalarelementen. Foto: Canvas HiFi

Installation

Att montera ihop Canvas-högtalaren är egentligen inte så svårt, men innebär en del utmaningar. Vissa skruvar satt lite hårt i gängorna och krävde en hel del muskelkraft för att skruva in ordentligt. Det verkade som om gängorna inte var helt optimalt utformade, vilket gjorde monteringen lite mer krävande än nödvändigt.

Universalstativet, som ska passa alla TV-apparater enligt olika VESA-standarder, innebär att det finns en hel del skruvar och fästelement. Det är nog oundvikligt när man ska göra ett flexibelt system, och håller man tungan rätt i mun och följer installationsanvisningarna så går det bra.

Annons
Läs också Vi testar B&O:s häftigaste soundbar Bang & Olufsens senaste skapelse, Beosound Theatre, är definitivt något av det grymmaste vi både har sett och hört i soundbar-kategorin. Men den kostar!

När vi skulle sätta dit en 65-tums OLED-TV från Philips stötte vi på ett oväntat problem. TV:n har en utstickande kant längst ner på baksidan som gör att de nedersta fästena på stativet är för korta för att haka fast i de nedre ”piggarna” på baksidan av TV:n (piggarna följer med Canvas-högtalaren). För att lösa detta behöver man skaffa ett par cylindriska knoppar som bygger ut fästena från baksidan av TV:n. Sedan kan stativet justeras i djupled för att få TV:n är helt i linje med högtalarpanelen.

För de som vill det går det även att hänga upp högtalaren och TV-fästet på väggen. Det innebär antagligen ännu lite mer huvudbry, men det finns instruktioner för sådan placering också.

CANVAS no front
Foto: Canvas HiFi

Användning och anslutningar

Canvas 65” har alla de anslutningar man förväntar sig av en aktiv högtalare eller soundbar, inklusive HDMI eARC-port som innebär enkel inkoppling av TV med hög ljudkvalitet. På den trådlösa fronten finns Apple AirPlay 2, Google Cast (Chromecast) och Bluetooth, så att man inte behöver sätta på TV:n för att spela musik.

Den medföljande appen används främst för att ställa in och välja ljudbild, inklusive rumskorrektion. Till vardags styrs enheten enkelt via TV:ns fjärrkontroll tack vare HDMI eARC.

Rumskorrektionen

Rumskorrektionen förtjänar ett eget avsnitt. iPhone-användare har det enkelt, det är bara att öppna appen och trycka på ”Start” och sedan röra på sig runt i rummet med telefonen som mikrofon. Om man har en Android-mobil kan man antingen låna en iPhone av någon för att göra rumsanpassningen, eller köpa Zen Wireless Microphone för 1 500 konor och göra installationen med den.

Enligt instruktionerna i appen ska man röra sig runt i rummet så mycket som möjligt. Min erfarenhet är dock att det är bättre att koncentrera sig på området kring där man sitter när man lyssnar. Med för mycket data kan rumskorrektionen kapa för många frekvenser som den uppfattar som problematiska, så att ljudet blir ”kallare” och mer livlöst. Det tycker åtminstone jag.

Hur som helst, efter en vända med mätningar är det uppenbart att högtalaren effektivt städar upp i det nedre mellanregistret och basen, vilket ger en klarare och mer balanserad ljudbild utan att det låter konstlat eller bearbetat.

Canvas HiFi app
iPhone mäter inte mycket längre ner än 100 Hz, men basen känns djupare. I appen ställs BACCH 3D-ljudet in och du kan göra enkla ljudinställningar. Skärmdump: iOS

Imponerande stereoljud

När allt är igång får man nästan en liten tår i ögonvrån. Det är så läckert! Vilken TV som helst ser plötsligt ut som en highend-möbel!

Men det är när musiken börjar spela som Canvas 65” verkligen visar vad den går för. Redan innan rumskorrigeringen är gjord låter det både fylligt och stort. Särskilt dialogen framstår som mycket större och mer dynamisk än från någon TV jag har hört. Det låter mer upplöst och mer ”hifi” än med en vanlig soundbar, oavsett om den heter Sonos, Samsung eller Sony. Allt låter som det ska

Läs också Få fart på filmen med Dolby Atmos! Köp ingen soundbar förrän du har läst detta! Här är de senaste och bästa soundbar-högtalarna just nu, för dig som vill ha bra ljud.

Efter rumskorrektionen växer stereobilden på bredden och ljudet får mer luft. Högtalaren separerar på ett mästerligt sätt instrument och sångröster i musik, och i filmer och TV-serier är dialogen klar som dagen. Även de minsta nyanserna kommer fram.

Basåtergivningen är anmärkningsvärt bra för en så relativt kompakt konstruktion. De två 6,5-tumsbasarna och de passiva elementen jobbar fint ihop för att ge en fyllig och välkontrollerad bas. Den uppges sträcka sig ner till 30 Hz. Tittar man i appen rullar den av från 100 Hz, men det kan också vara mikrofonen i iPhone som inte reagerar så mycket längre ner. Jag upplever åtminstone basen som djupare än 100 Hz, och djupbasen i Limit to Your Love framträder.  Visserligen kan högtalaren börja skrapa lite när man spelar det här spåret för högt, för basen är riktigt djup.

CANVAS Ocean Grey
Läcker på väggen också. Här i Ocean Grey. Foto: Canvas HiFi

Kraftfull förstärkare

Den inbyggda klass D-förstärkaren på 4 x 250 watt RMS ger riktigt bra kontroll och dynamik. Canvas 65” spelar utan ansträngning tills högtalarelementen inte kan sträcka sig längre, och renheten i ljudbilden bevaras oavsett om man spelar högt eller lågt. På låg volym låter det extra imponerande, där många konkurrenter tappar karaktär och detaljer. Men inte Canvas.

BACCH 3D-teknik utökar ljudbilden

Canvas HiFi 65 låter både brett och nästan tredimensionellt i stereo. Med både film och musik. Men den kan ett extra trick i form av BACCH 3D-tekniken. Aktiveras den i appen så trollar högtalarens digitala hjärna med fasrespons och skapar en ännu bredare och mer omslutande ljudbild. Skillnaden är inte våldsamt stor och effekten varierar mellan olika musik- och filmreleaser. Om du vill ha en stor upplevd effekt så kolla in den här Tidal-spellistan som Canvas har gjort.

 

1_before copy 1_after copy 2_before copy 2_after copy 3_before copy 3_after copy 4_before copy 4_after copy 5_before 5_after
<
>
Före ...

Jag låter mig fängslas när Bob Dylan använder sin berättarförmåga på bästa sätt i låten Man in the Long Black Coat. Det som i början av låten låter som syrsor i gräset, men som jag misstänker kommer från en gitarr, omger mig, medan de två steelgitarrerna på vardera sidan har så mycket djup och luft att man bara rycks med.

Men det som ändå imponerar mest på mig är att ljudstrukturen inte förändras med 3D-ljudeffekten. Rent tonalt låter det lika bra både med och utan, och det är inget annat än en bedrift!

Effekten är särskilt imponerande med filmljud, där BACCH 3D-tekniken bidrar till att skapa en övertygande surroundeffekt utan separata bakhögtalare. Även om det så klart inte kan mäta sig med ett dedikerat surroundsystem så är effekten i en klass med en bra soundbar. Det låter bara så mycket bättre.

Canvas Hifi no-atmos
Inget Dolby Atmos när man streamar från TV. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vissa begränsningar

Trots sina många kvaliteter har Canvas 65” vissa begränsningar. Först och främst saknar den stöd för Dolby Atmos-surroundljud, även om den faktiskt stöder nedmixat Atmos från musiktjänster som Tidal och Apple Music. Men från Netflix och annan streamingtjänster får man bara ett vanligt 5.1-spår.

Det finns heller ingen någon möjlighet att koppla in en extern subwoofer, vilket kunde ha gett ännu mer tryck i basen för den som vill ha det. Jag hade gärna velat se en subwooferutgång.

Däremot kan högtalaren fungera som en dedikerad highend-centerkanal i ett surroundsystem. Det är definitivt värt att utforska närmare, för det tror jag skulle kunna bli riktigt häftigt! Med en lika häftig prislapp, förstås.

Canvas Hifi black lifestyle
Foto: Canvas HiFi

Slutsats

Canvas HiFi 65” är en riktigt imponerande produkt som levererar hög ljudkvalitet i ett stilrent och funktionellt paket. Den är perfekt för dig som vill ha mäktigt hifi-kvalitet i TV-rummet, utan att behöva fylla det med stora högtalare.

Priset, som börjar på ungefär 35 000 kronor, placerar högtalaren högt upp i highend-segmentet och du kan lägga till 30 procent om du vill ha en front i trä. Men kvaliteten, funktionaliteten och användarvänligheten motiverar mycket av investeringen för kräsna ljudfantaster. Jämfört med konkurrenter som Bang & Olufsen Beosound Theatre, som kostar nästan 200 000 kronor med motorstyrd fot, verkar Canvas HiFi 65” vara ett mycket bättre köp.

Canvas HiFi 65” ersätter både din hifi-anläggning och din soundbar. Förutom i 65 tum finns den i alla storlekar från 55 tum och uppåt, till ungefär samma pris. Den är kanske inte något för alla, men för de som uppskattar kompromisslös ljudkvalitet och design – och har budget för det – är detta en produkt som nästan saknar motstycke.

Karakter
Canvas HiFi 65″
Ultra High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild