För att ta reda på om det finns ännu mer kräm i ljudspåret parar vi hop Onkyos elektronik med ännu lite större högtalare än Focals Sib & Cub 2. Magnats Monitor Supreme-system är något billigare, men det som gjorde oss nyfikna var framför allt subbasen, som har ett 12-tums baselement till skillnad från Focals 8-tummare. Centerhögtalaren är också väsentligt större, med dubbla 4,5-tums mellanregister i stället för en enda 5-tummare. Front- och bakhögtalarna är små och får plats direkt i en bokhylla, även om vi rekommenderar stativ eller väggfästen.
Onkyos BD-SP309 stöder 3D-film och även om den inte är lika smal och elegant som Panasonic DMP-BDT110 så matchar den receivern TX-NR509 fint. Precis som med Focal kan man behöva gå in och justera de automatiska inställningarna, i synnerhet om receivern har satt olika avstånd till fronthögtalarna, vilket aldrig låter bra.
Ljudet
Medan Focal-högtalarna har en öppenhet och finess, plus att basen kompletterar övertonerna med tillräcklig tyngd och fyllighet, fokuserar Magnat-systemet mer på kraft. Det sker på bekostnad av tonernas minsta nyanser, men innebär också att högtalarna får fram ljudspårets aggressivitet bättre.
När det exploderar eller körs sportbilar på skärmen hamrar Magnats subbas på som bara den, och resten av högtalarna är också piggare på extrema effekter än Sib & Cub 2. Ur den synvinkeln kommer Magnat närmare känslan från en biosalong.
Även musik i stereo blir ett snäpp livligare och högtalarna piffar till överkomprimerad pop och rock så att den låter mer dynamisk än den i själva verket är – utan att det går ut över känslan i jazz och klassiskt. Fast vi måste erkänna att Focal gör ett mer välnyanserat jobb med akustisk musik. Vi kan ändå konstatera att det funkar med Magnat-systemet också, så länge man kan leva med att det låter lite färgat. Fast det är som sagt Hollywood-blockbusters som är favoritsysselsättningen.
Trots att Magnats subbas har ett större baselement är den rappare än Focals. Men eftersom den dessutom går djupare kan den vara trixigare att ställa rätt i rummet. Den bör antingen stå ända in i ett hörn eller en bra bit ut på golvet, bort från bak- och sidoväggar. Det första är enklast, fast då kan basresponsen också bli en smula ojämn och ge en överdriven bas. Prova dig fram! Får du problem med basen kan DSpeaker Anti-Mode 8033C för 2 900 kronor göra underverk, och vi vågar påstå att ljudkvaliteten växer mer än prislappen.
Också i detta test:
Sammanfattning
Det lönar sig att betala mer
Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.
Onkyo och Focal
Höjer ribban
Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.
Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906
Kraftfulla PC-högtalare
Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?
Panasonic SC-BTT370
Inträdesbiljetten
Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser