TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: B&O Beoplay E8 3rd Generation

Lyx som äntligen sitter

Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

Av / 2020-02-29 - 00:00
B&O Beoplay E8 3rd Generation

Ljud & Bild tycker

  • Fint ljud med massor av detaljer. Ljud som släpps in från omgivningen låter väldigt naturligt. Trådlösa räckvidden är äntligen bra och det är fint med stöd för trådlös laddning.
  • Ljudet hade gott kunnat vara starkare. Touch-funktionerna är ganska så krångliga och Bluetooth-anslutningen skulle kunna vara mer intuitiv.

Efter ganska så kort tid har Beoplay E8 kommit i sin tredje generation, efter att 2.0 bara funnits på marknaden i några månader. Jag gillade faktiskt 2:an på många sätt, den hade ett rent och snyggt ljud och kunde laddas trådlöst. Och inte minst för att öronpropparna både kändes och såg bra ut.

Läs också De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Problemet var främst att den trådlösa räckvidden var för dålig och att trådlöst brus från andra apparater påverkade E8 2.0 negativt. Dessutom borde en så dyr öronproppsmodell ha haft stöd aptX och inte bara AAC och vanligt Bluetooth-ljud (SBC). Allt detta är fixat nu med Bluetooth 5.1 och aptX. I mitt opretentiösa räckviddstest kunde jag stega ungefär 40 meter utomhus innan jag började märka av dropouts. Och det var inga problem att vara nära andra trådlösa produkter.

B&O Beoplay E8 3rd Gen
Beoplay E8 3rd Generation har flera förbättringar mot sina föregångare. Foto: Bang & Olufsen

Bättre batteritid

Batteritiden har också blivit starkt förbättrad sedan sist. Upp från 4 till 7 timmar i propparna, plus ytterligare 35 timmar i fodralet mot föregångarens 12. Inte dåligt!

Tidsfördröjning

Ett annat klagomål jag hade på föregångaren var att bilden och ljudet inte synkroniserades ordentligt eftersom ljudet släpade efter. Just detta har tyvärr inte blivit bättre, inte ens med aptX. Ska man spela spel så får man leva med att ljudet hänger efter handlingen med ungefär en kvartssekund.

B&O Beoplay E8_3Gen models
Foto: Bang & Olufsen

Passform och användarvänlighet

3rd generation har helt identisk passform med föregångaren 2.0. I mina öron sitter de bra, men jag har läst att andra tycker att de är lite svåra. Skötseln med knapparna på höger och vänster propp är också lite rörig. Tryck en gång på höger öronpropp för att starta och pausa en låt. Två tryckningar hoppar till nästa. Tryck två gånger på vänster propp för att hoppa tillbaka. Ska du aktivera röststyrning så gör du det med tre tryckningar med vänsterfingret. Om det ringer svarar du i telefon genom att hålla inne höger finger i 5 sekunder, medan samma sak med vänsterfingret avvisar samtalet. Det kräver viss tillvänjning …

Annons

Ljud från omgivningen

En sak jag gillar med Beoplay E8 är hur den släpper igenom ljud från omgivningen när man vill det. Det görs genom att man knackar lätt på den vänstra öronproppen en gång – eller startar det från mobil-appen, då kan man välja mellan tre olika nivåer på ljudnivån. Omgivningen låter mycket mer naturlig genom E8 än med några andra öronproppar jag har testat som har samma funktion.

Någon aktiv brusreducering får man däremot inte här, vill man ha det får man satsa på exempelvis Apple AirPods Pro eller Sony WF-1000XM3.

 

B&O Beoplay E8_3Gen wireless charging
Beoplay E8 stöder trådlös laddning. Foto: Bang & Olufsen

Ljudkvalitet

Ljudet är väldigt likt förgångarens. Genom min iPhone låter det i princip helt identiskt, med en fyllig och fin bas – även om den kanske inte är den mest potenta. Elektroniska rytmer har fylligheten och värmen, men jag hade gärna velat att de tryckte till lite hårdare. Jämfört med Powerbeats Pro är det en bit kvar när vi snackar fart och fläkt.

Sony WF-1000XM3 har fylligare bas och som sagt fördelen av aktiv brusreducering. Men Sony-hörlurarna har lite små dropouts emellanåt, vilket hörs som knastrande, och sådant finns inte alls hos Beoplay E8.

 

BO Beoplay E8 3Gen wireless charge phone scaled 1
Trådlös laddning görs med Qi-teknik, vilket innebär att Beoplay-laddplattan för 1 200 kronor extra även kan ladda mobiltelefoner som stöder trådlös laddning. Beoplay E8 kan dessutom laddas med tredjepartsladdare. Foto: Bang & Olufsen

För att testa aptX har jag min billiga men trogna Motorola G6 Plus. Då blir diskanten ännu mer finmaskig och luftig, jämfört med AAC-ljudet man får genom iPhone. Men ljudsignaturen är fortfarande mycket snarlik. Och skulle du vilja anpassa ljudet efter din egen smak så går det att göra i appen.

Vad jag saknar är ljudtryck. Maximala ljudnivån verkar faktiskt vara ett litet snäpp lägre än i föregångaren, förmodligen för att förlänga batteritiden. Det gör att jag ofta sitter och lyssnar på maxvolym, och det gör också klassisk musik ganska så tråkig. Där är den genomsnittliga ljudnivån mycket lägre än i pop, för att ge plats åt större dynamikomfång.

Ett ord om samtalskvaliteten: Strålande! Mottagaren hör min röst tydligt, nästan i klass med öronproppar som AirPods Pro där mikrofonerna sitter närmare munnen, ytterst på varje ”pinne”.

Slutsats

Beoplay E8 3rd Generation – som rent officiellt bara heter E8 – är ett par väldigt bra lyxproppar. Ljudet är mycket bra, med massor av luft och detaljer, och vi gillar att de kan laddas trådlöst. Omgivningsljud är också praktiskt att kunna släppa in, och när man pratar i telefon är ljudet riktigt bra.

Den trådlösa räckvidden är äntligen i klass med de bästa, och anslutningen är mycket mer stabil än i föregångaren. Äntligen finns aptX på plats, men ljudfördröjningen är fortfarande nästan en kvartssekund i förhållande med bilden. Det gör att spel blir smått irriterande.

Sammantaget är detta en fin öronpropp och en solklar förbättring mot föregångaren.

Karakter
B&O Beoplay E8 3rd Generation
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild