TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Skoda Enyaq Sportline iV 80X

Ännu bättre med fyrhjulsdrift

När glädjeruset från första mötet lagt sig är slutsatsen fortfarande att Enyaq är en otroligt bra bil. Även om vi har börjat reta oss på ett par saker.

Av / 2021-12-17 - 08:00
Skoda Enyaq Sportline iV 80X

Home tycker

  • Väldigt skön att köra, och ännu bättre med fyrhjulsdrift! Mycket utrustning, bra ljud i standardanläggningen.
  • Alla lösningar känns inte lika genomtänkta (adaptiv körning aktiveras med höger hand, hastighet ställs in med vänster). Skyltigenkänning kan vara irriterande och vi vill ha möjlighet att finjustera hastigheten i förhållande till hastighetsgränsen.

OBS: Testet är utfört med en norsk testbil. Lokala utrustningsvarianter kan förekomma, vi har angett det pris som kommer närmast utrustningspaketet vi testade med.

Det var ett vansinnigt stort nöje att köra Enyaq iV80 första gången. Strålande köregenskaper, både snabb och bekväm på samma gång, och med massor av plats för både ben och bagage. Mestadels fina digitala lösningar i tandem med knappar och reglage mer gammaldags bilägare känner igen sig i, och motorn är tillräckligt pigg för att inte vara någon bromskloss på vägen. Accelerationen är tillräckligt bra för att ta dig förbi andra fordon och du känner dig aldrig otrygg.

Skoda Enyaq iV80x sportline front
Foto: Geir Gråbein Nordby

Precis lagom effekt och bakhjulsdrift

iV80 är en bakhjulsdriven bil, med ”precis lagom” dragkraft på 204 hästkrafter (150 kW). Den är ingen snigel på vägen, men man får leta förgäves efter kraftresurserna hos rivaler som Hyundai Ioniq 5, Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E. Efter mitt test av Enyaq iV80 drog jag slutsatsen att den som ville ha en ”kul” Enyaq skulle få vänta på fyrhjulsmodellen 80X, som med sina 265 borde vara en hel del piggare. Och nu är tiden äntligen kommen.

Läs också Fantastiskt, Skoda! Det här är första gången jag har sett folk följa en Skoda med blicken när den kör förbi. Enyaq iV är ett fantastiskt väl utfört arbete.

Sportline = sportig?

Jag har fått låna iV 80X i en vecka, närmare bestämt Sportline-versionen. Det innebär för det första att den är sänkt med 10 mm. Markfrigången på 17,6 cm placerar den bara 5 mm över Skodas egen Octavia Scout, men att kalla den för en kombi är lite långsökt. Detta är fortfarande en crossover-SUV, med högre markfrigång än både Mercedes EQC och Tesla Model Y.

Skoda Enyaq iV headup

Annons

Skyltigenkänning

Igenkänningen av vägskyltar tycks ha förbättrats sedan jag testade Enyaq förra gången. Jag upplevde i alla fall ingen läskig automatisk inbromsning på motorvägen (!) den här gången.

Men jag hade fortfarande velat att man kunnat ställa in hastigheten ett par procent upp eller ner i förhållande till hastighetsgränsen, som man kan i både Tesla, Hyundai och Ford. Både för att bilen i verkligheten alltid kör lite långsammare än den visar, men också för att man ofta vill att den prediktiva farthållaren faktiskt ska följa trafikrytmen. Av den anledningen stänger jag ofta av farthållaren på infotainmentskärmen.

Läs också Ioniq 5: Vi ler från öra till öra Ioniq 5 är en bil som många har väntat på. Och bilen gör ingen besviken.

Prediktiv cruise control

Här kommer ytterligare ett irritationsmoment: förutseende farthållare, som Skoda kallar för Travel Assist, aktiveras med en knapp med högra tummen. Men hastigheten justeras upp eller ned med en spak till vänster om ratten. För 1 km/h upp dras spaken mot dig. För 1 km/h ner måste du trycka på en liten knapp längst ut på spaken. Det är inte särskilt intuitivt, och gör att man måste lära känna bilen mer i parkerat tillstånd, snarare än att bara börja köra och följa sin intuition.

Skoda Enyaq iV80x sportline rear
Foto: Geir Gråbein Nordby

Rattvärme

Ytterligare ett irritationsmoment visar sig när jag sätter på rattvärmen. Den kan ställs in i tre steg, och det är bra. Jag förväntade mig att kunna se om rattvärmen var aktiverad på instrumentpanelen mitt framför mig, men det tog ett bra tag innan jag insåg att jag måste vrida huvudet åt höger och titta längst upp på infotainmentskärmen. Där finns en knappt synlig liten grå, rattformad ikon.

Skoda Enyaq iV80x sportline crystalface
Prålig eller snygg? Crystal Face-grillen ger åtminstone karaktär åt Skoda Enyaq. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ligger bättre i kurvorna

Några av sakerna jag gillade med iV 80 var den fina vändradien (9,3 m) och att bilen låg så bra på vägen.

Sportline iV 80X driver på alla fyra hjulen och har följaktligen en något större vändradie (10,8 m), men den glider ännu bättre genom kurvorna än iV 80. Den extra kraften från två motorer är väl fördelad, så bilen känns ännu mer välbalanserad. Sportchassiet kommer ännu bättre till sin rätt.

Läs också Släpp lös hingsten! Ford-historien har sett flera ovärdiga bilmodeller som haft Mustang-namnet. Detta är inte en av dem.

Det lär inte heller vara någon tvekan om att fyrhjulsdriften dessutom ger bättre framkomlighet på vintern, även om iV 80 inte är någon dålig vinterbil alls. Det bör dock påpekas att jag inte fick testa Sportline iV 80X i snö, eftersom vintertäcket lade sig precis när jag hade lämnat tillbaka bilen. Tyvärr.

Skoda Enyaq iV80x sportline angle
Foto: Geir Gråbein Nordby

Och så accelerationen …

80X i Sportline-version är tyvärr en liten besvikelse när det gäller acceleration. Knappt 7 sekunder från 0 till 100 km/h är egentligen väldigt bra, men det säger inte hela sanningen. För i alla körlägen utom Sport finns en vridmomentfördröjning som gör att bilen rullar igång försiktigt, så att du aldrig känner av nackstödet mot bakhuvudet när du trycker på wattpedalen. Även sportläget hade kunnat vara bättre i den disciplinen. Varken Ioniq 5 eller Tesla Model Y behöver känna sig hotade, inte Mustang Mach-E heller. De är alla familjebilar i samma klass om Skodan.

Läs också Tesla Model Y: Fet bas och massor av plats Detta är Teslan för dig som tycker att Model 3 är för liten och de andra för dyra. Model Y är allt en normal familj behöver – och mer än så.

Insisterar på ”komfort”

För normal körning gillar jag komfortläget när det gäller rattkänslighet och hur stötdämpningen reagerar. Men jag vill ha sportlägets acceleration. Det går fint att ställa in i Individuell-läget. Men då dyker ett irritationsmoment upp: bilen insisterar på att starta i Komfort-läge, oavsett vad man hade förra gången man var ute och körde. Det betyder att varenda gång man startar bilen måste man välja körläge. Det finns inget sätt att få bilen att komma ihåg läget till nästa gång. Med andra ord kan jag inte bara sätta mig i bilen och köra, utan att göra inställningar först.

Skoda Enyaq iV80x sportline right front tweeter Skoda Enyaq iV80x sportline right front speaker Skoda Enyaq iV80x sportline center speaker
<
>
Högtalarna i Enyaq Sportline iV 80X låter bra, även om det inte finns någon subwoofer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Samma funktioner

Både infotainmentskärmen, ljudsystemet och driftsfunktionerna är identiska i alla Enyaq-modeller, så länge du har valt Infotainment-paketet. Benutrymme och bagageutrymme är också samma, och båda är mycket bra.

Detsamma är ljudanläggningen, som är riktigt välljudande och har en fyllig och fin bas – trots frånvaron av subwoofer. Snart kan man beställa med Canton Sound System, då blir det nog ännu mer fart på saker och ting.

Jag ska inte gå igenom all utrustning och backnings- och parkeringsassistenter en gång till, beskrivningar av detta finns i det mer omfattande testet av Enyaq iV 80.

Skoda Enyaq iV80x sportline interior(2) Skoda Enyaq iV80x sportline interior(3) Skoda Enyaq iV80x sportline ambient lights Skoda Enyaq iV80x sportline interior(4) Skoda Enyaq iV80x sportline interior
<
>
Säten i mikrofiber och läder samt svart inredning med kolfiberdetaljer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Interiör

När det gäller inredningen i Sportline är sätena av sportigare kaliber än i standardutgåvan. Jag tycker att jag sitter bättre, eftersom sätena ger bättre stöd åt sidan. Det är fortfarande långt kvar till riktiga sportsäten, de har bara det där lilla extra som gör att man känner sig ännu bättre omhändertagen.

För övrigt är det bara en inredning som gäller: svart, med säten klädda i en blandning av mikrofiber och läder. Alltihop är riktigt läckert, inte minst eftersom instrumentpanelen är klädd i svart konstläder med grå kontrastsömmar. Och lite kolfiberdesign här och där.

Sportline finns inte med 19-tumsfälgar, här måste du välja 20 eller 21 tum. En annan detalj är sidokjolar lackade i bilens färg och LED Matrix-strålkastare som standard. Vårt exemplar hade dessutom Crystal Face-grillen, det är första gången jag har sett den i verkligheten. Riktigt läcker faktiskt, något helt annat än den vanliga svarta plastgrillen som ser mer ut som en efterkonstruktion än något annat.

Skoda Enyaq iV80x sportline sideview
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Enyaq iV är fortfarande en utmärkt bil och allra bäst är körenskaperna i Sportline iV 80X. Den ligger helt enkelt ännu bättre klistrad mot vägen. Bättre väggrepp i både backar och kurvor.

Efter att ha blivit ännu mer bekant med bilen sedan sist är det ett par småsaker som irriterar med instrumentpanelen, för allt är inte lika intuitivt.

Fyrhjulsdriften är märkbart starkare och snabbare än bakhjulsdriften, men jag hade hoppats på ännu lite mer. Det finns definitivt andra bilar med högre ”rolighetsfaktor”. Men som en praktisk familjebil kan det inte gå fel med den här.

Karakter
Skoda Enyaq Sportline iV 80X
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

3 reaktioner på ”Skoda Enyaq Sportline iV 80X”

  1. Jag funderar på att köpa en enyaq 80x sportline som har 21” fälgar. Min fråga är om det då blir väldigt stötigt så man förlorar den fina komforten som jag tycker är Enyaqs bästa egenskap?

    Eftersom det är ca 9-11 månaders leveranstid om man beställer idag februari 2022, så riktar jag in mig på bilar som är på väg hem och då finns det bara ett fåtal bilar att välja på. Hittat en med rätt färg o hyfsad spec dock med 21” däck….

    1. Hei! Enyaq er en komfortabel bil, og den skal også tåle 21″ bra. En positiv ting med 21″ kontra 19″ er at ESP ikke aktiveres like tidlig, du får bedre kontroll på bilen.

      1. Aha, det var skönt att höra. Jag tänker mig exvis en Audi A4 med sportchassi och 21 tums fälgar hade blivit outhärdligt. Lite så jag jämför.

        Kan för övrigt tillägga att jag provkört de flesta elbilar som finns till idag o Enyaq med Sportline är den elbil som vinner de flesta grenar samtidigt som den ser riktigt bra ut i verkligheten o inte som många elbilar som känns som de är från tecknade filmen Cars 1o 2…. Exvis Tesla, Kia EV6, ID4, Marvel R… 😉
        Tack för snabbt svar!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stortest: Möt sommaren på två hjul

Bakhjulsdriven Model 3: Här får du mycket för pengarna

När körglädje är viktigare än räckvidd

F-150 Lightning: Mäktig och läcker

Ett kanonbra bilköp

Kia EV9: Vilken SUV!

Familjevänlig AMG-raket

Smart ström till elbilen

Bekväm långfärdsexpress

Fisker Ocean: Potentialen finns där – om företaget finns kvar

Kinesen som är bättre än rivalerna

Långfärdsexpressen

Ljud & Bild