Stilfullhet har alltid utmärkt Navigons apparater och även denna billiga modell känns och ser lyxig ut. Fästet är bra med en rejäl sugkopp och två leder för justering av vinkeln. Apparaten fästs med ett snäpplås som gör det relativt lätt att montera och lossa den. Trots det låga priset finns Bluetooth-handsfree och självklart TMC med antennen integrerad i laddkabeln. Den är till och med godkänd för Destias trafiktjänst.
Navigon Fresh Maps är en riktigt snygg och trevlig programvara för att hålla navigatorn uppdaterad. Från programmet kan man även prenumerera på kartuppdateringar i två år, vilket nu erbjuds för bara 200 kronor, eller köpa enstaka kartor. Där finns även prenumerationen på fartkameror som kostar 200 kronor för ett års månatliga uppdateringar. Man kan också lägga till extra funktioner och köpa till extratjänster beroende på modell.
Navigeringen
Adressinmatningen är mycket smidig med ett stort tangentbord och ett smart gränssnitt som gör att man bara behöver skriva in minsta möjliga information. Man kan även leta efter intressepunkter eller välja snabbknappar för bensinmackar, parkering och hemadressen.
Ruttberäkningen är snabb och trevligt nog får man snabbval för snabbaste, kortaste och smartaste väg om de skiljer sig.
Kartbilden är den tydligaste av alla navigatorerna i testet. Allt från vinkeln på kartan till symboler är i det närmaste perfekt. Dessutom är röstinstruktionerna utmärkta och uppläsningen av gatunamn riktigt bra. Navigon var tidigt ute med finesser som realistiska bilder av avfarter, vägskyltar som ser ut som i verkligheten och tydlig visning av vilken fil man ska välja. Dessa är bättre än någonsin. En trevlig finess är att man automatiskt får se parkeringar när man närmar sig målet.
Slutsats
Vi har länge gillat kartbilden och alla navigeringshjälpmedel i Navigons apparater. Däremot brukar priset vara i högsta laget. När man nu kommer med en så pass billig apparat och inte har sparat in på några viktiga finesser är det bara att kapitulera. Det här är helt klart den mest prisvärda GPS-navigatorn i testet. Sen skadar det inte att den dessutom är snygg och lätt att använda.
Också i detta test:
Becker Z203
Stabil standardapparat
Efter Harmans utträde från GPS-arenan är det märket Becker som gäller. Och denna apparat får jobbet gjort utan några onödiga finesser.
Blaupunkt Travelpilot 500
Framtidens navigering
En inbyggd videokamera ger cool navigering men framför allt läser den av vägskyltarna. Tanken svindlar över möjligheterna.
Garmin Nüvi 765T
Pålitlig klassiker
Vill man inte köpa grisen i säcken är Garmin alltid ett tryggt val med tydliga kartor, bra prestanda och alla finesser man behöver.
Magellan Roadmate 1425
Semesterguiden
Denna modell från Magellan verkar inte ha hängt med konkurrenterna i den rasande utvecklingen av finesser till allt lägre priser.
Mio Moov 580
Når inte hela vägen fram
Mios toppmodell är fullmatad med funktioner och har mycket bra röstvägledning. Men det faller på dess akilleshäl.
Ndrive G800R
Rena James Bond
Med flygfoton över storstäderna känns det som att ha ett spionplan över bilen. Men mer praktisk är den överlägsna databasen över intressepunkter.
Tomtom GO630 Traffic
Fler funktioner till lägre pris
GO630 är en ny, billig modell som har många av funktionerna från lyxserien men ett pris som börjar närma sig budgetmodellerna.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser