TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Mercedes EQS med Burmester Surround Sound System

Elektrisk lyx

Mercedes EQS erbjuder utmärkta köregenskaper, lyxig komfort – och tillräckligt med räckvidd. En konserthall på fyra hjul!

Av / 2022-01-08 - 08:00
Mercedes EQS med Burmester Surround Sound System

Home tycker

  • Mercedes EQS har utmärkta köregenskaper och lång räckvidd. Burmester-systemet bidrar med ett stor och fylligt ljud.
  • Den aerodynamiska silhuetten kan vara en utmaning för konservativa Mercedes-ägare.

Mercedes har deklarerat en tung satsning på elbilar i framtiden: År 2025 ska märket vara helt elektriskt, och spjutspetsen i sortimentet är lyx-sedanen EQS – den elektriska S-klassen.

Flaggskeppet från Mercedes brukar traditionellt vara ett riktmärke för komfort och modern teknik. Därför är såklart förväntningarna skyhöga på den elektriska varianten.

EQS har en av de längsta räckvidderna i sin klass och är full av lyxiga detaljer som kommer att öka körkomforten. Inklusive den kolossala huvudskärmen MBUX Hyperscreen, bekväma massagestolar och – inte minst – ett rejält surroundsystem från Burmester. Vill du ha en bekväm elbil med bra säten, grymt ljud och stora skärmar är detta definitivt en het kandidat!

Mercedes EQS front angle Mercedes EQC side Mercedes EQS rear angle Mercedes EQS rear angle(2)
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Bilen: Mercedes-Benz EQS 580 4Matic

Testmodellen vi har fått låna är av typen EQS 580 4Matic med fyrhjulsdrift. Den har ett batteripaket på 107,8 kWh och en angiven räckvidd på 645 km (WLTP). Den är något kortare än den bakhjulsdrivna EQS 450+, som klarar sig 743 km med samma batteri. EQS stöder även snabbladdning med upp till 200 kW, medan den inbyggda laddaren ger 11kW. Alternativt kan en 22 kW-laddare väljas som tillval.

EQS 580 4Matic har luftfjädring, adaptiv farthållare och fyrhjulsstyrning som standard. Sedan är du naturligtvis fri att lägga till en HEL DEL extra! Många av lyxalternativen är hämtade från S-klassen – men här finns också en rad nya funktioner som är unika för EQS.

Annons

 

Aerodynamisk silhuett

Externt skiljer sig EQS ganska markant från S-klassens fossila varianter. Mercedes har offrat de raka, maskulina linjerna till förmån för en smalare och mer och aerodynamisk silhuett. Den är tydligt inspirerad av de andra EQ-modellerna, med LED-ränder fram och bak.

Utseendet kanske inte känns lika majestätiskt – och väcker förmodligen inte så mycket uppmärksamhet från förbipasserande – som en vanlig S-klass kan göra. Här sticker ingen stjärna ut från huven.

Å andra sidan uppnår EQS extremt lågt luftmotstånd. Luftmotståndskoefficienten är rekordlåga 0,20 cd – lägre än både Tesla Model S och Lucid Air.

Lyxig inredning

Interiören domineras av den gedigna MBUX Hyperscreen, som sträcker sig över stora delar av instrumentbrädan. Skärmen är till synes sömlös men består i praktiken av tre skärmar med olika funktioner.

Instrumentpanelen visar viktig förarkritisk information, medan den stora skärmen i mittkonsolen ger huvudmeny, underhållning och navigering. EQS kan även utrustas med AR Head-up Display som projiceras i vindrutan.

Den tredje skärmen är avsedd för framsätespassageraren. Här kan din co-pilot logga in med sin egen användarprofil och komfortpreferenser och styra både musik och navigering längs vägen. Det känns säkrare än att använda skärmarna ensam under körning.

Det vill säga: du är inte helt ensam. Mercedes MBUX röstassistent är alltid med på resan och förstår svenska. Detta är utan tvekan ett av de allra bästa systemen vi har testat, både när det kommer till talförståelse och snabb, logisk respons. Du kan använda rösten för att styra många av funktionerna. Det känns mycket lättare att säga ”Hej Mercedes, sätt på rattvärmaren” än att pilla med skärmen under körning.

 

Mercedes EQS driving impressions Mercedes EQS interior Mercedes EQS MBUX hyperscreen
<
>
Interiören i vår testmodell domineras av den solida MBUX Hyperscreen, som täcker praktiskt taget hela instrumentbrädan. Den till synes sömlösa skärmen är i själva verket tre OLED-skärmar med ett gemensamt frontglas. Den består av ett 12,3-tums kombiinstrument, en 12,3-tums OLED-skärm för passageraren och en rejäl 17,7 tum stor pekskärm i mittkonsolen. Hyperscreen är standard på 580 4Matic, men kan även fås som tillval för 450+. Och du behöver inte stoppa där – baksätespassagerarna kan även förses med egna pekskärmar om så önskas (MBUX rear entertainment system). Det finns gott om skärmar i en EQS!

Surroundsystem från Burmester

För den som är intresserad av högkvalitativt ljud på resan är det nog extra intressant att EQS levereras med ett surroundsystem från Burmester. Den tyska hifi-tillverkaren är kanske mest känd från hem-hifi, men levererar nu även ljud till bilmärken som Bugatti och Porsche förutom Mercedes.

Mercedes EQS interior Burmester

Det så kallade Burmester surround sound system består av totalt 15 högtalare och totalt 710 watt förstärkareffekt. Detta är en konfiguration vi har god erfarenhet av från andra Mercedes-modeller – inklusive EQC – men denna version har givetvis förnyats och individuellt anpassad för EQS.

Burmester-systemet ingår i Advanced Paket Plus (97 300 kr) tillsammans med bland annat panoramasoltak, digitala strålkastare och 360-kamera. Skulle du även vilja ha konturstolar med massage i sätena kan du hålla dig till Premium Plus-paketet som kostar 71 400 kronor. Vår testbil hade bockat av för det mesta, och vi klagar inte.

 Utsökta köregenskaper, lång räckvidd – och extremt låg ljudnivå

Även om EQS är en stor och tung bil är den förvånansvärt pigg och lättmanövrerad. Tack vare styrningen på alla fyra hjulen har den en svängradie i linje med kompakta bilar! Luftfjädringen sväljer ojämnheter som kullersten på ett så fint sätt att till och med prinsessan på ärten borde vara nöjd.

Accelerationen är momentan och de dubbla elmotorerna ger mer än tillräckligt med kraft. Skulle 524 hk/855 Nm inte räcka finns en ännu vildare AMG-version med 761 hästar.

Köregenskaperna är överlag väldigt bra och det är egentligen bara vid inbromsning som vi märker att vi har att göra med ett tungt fordon. Bromsarna kunde ha verkat mer progressiva och tydligare enligt vår mening. Sen ska nämnas att vår testbil rullade på stora 21-tums vinterdäck, och omväxlande vinterkörning.

Räckvidden går det inte heller att klaga på: Vi klarade en sträcka på cirka 400 km och motorvägshastigheter runt 110 km/h, vid temperaturer strax under noll, utan laddning längs vägen. Då hade vi fortfarande 10 % batterikapacitet och uppskattade ca 60 km räckvidd kvar i slutet av resan. Vi använde Mercedes ECO-sparfunktion för att minska strömförbrukningen på hemvägen.

Mercedes EQS range scaled

Ute på vägen är det lätt att dra paralleller till 2021 års S-klass (S400 och S500) som vi har testat tidigare. Men EQS tar det faktiskt en bra bit längre när det gäller komfort. Det som imponerar mest på oss är den nästan totala frånvaron av brus.

Mercedes är bland de bästa i klassen på ljudisolering och på EQS verkar de ha höjt ribban ytterligare ett snäpp. Vi mätte ljudnivån till runt 63–64 dB vid 110 km/h, vilket är märkbart lägre än både Audi e-tron och den elektriska SUVen EQC.

EQS är helt enkelt extremt tyst, och detta bidrar i sig till en mycket bekväm, avkopplande åktur. Även i motorvägshastigheter kan du enkelt föra en lågmäld konversation med övriga passagerare. Det beror inte bara på solid passiv ljuddämpning (vår testmodell är bland annat utrustad med laminerade glasrutor), utan också på att Burmester-systemet bidrar med aktiv brusdämpning.

Burmester-ljudet

Tystnaden är också en perfekt förutsättning för ljudupplevelsen, visar det sig. Med mindre ljud från väg och vind är det mycket lättare att höra de små musikaliska detaljerna. Det är här som Burmester-anläggningen verkligen kommer till sin rätt.

Vi börjar lyssningsseansen med Auroras Star Dust och det första som slår oss är den stenhårda ljudbilden. Aurora står bokstavligen som en ängel från instrumentbrädan, och hennes sångröst blir ett vackert ackompanjemang till åkturen.

Mellanregistret är stort, närvarande och äkta, och här finns också en utsökt, finkornig upplösning i diskanten. Burmester-systemet är sofistikerat i övertonerna, något vi saknar från många andra bilstereosystem. Det hörs också tydligt när vi utmanar systemet med orkestermusik, bland annat Fantasia Norvegese från det norska försvarets stabsmusikkår.

Hur är det med basen då? Här använder Mercedes och Burmester frontmonterade subwoofers som vi tidigare haft lite blandad erfarenhet av. Här i EQS fungerar det dock utmärkt. Basen är stram och väldefinierad, med precis rätt mängd fyllighet. Synthbasen i Nate Doggs Hardest man in town är djup och saftig utan att vara överdriven.

Den övergripande ljudbilden är imponerande stor och detaljerad, med en övertygande tyngd och lekfull dynamik. Detta ger anläggningen en bred musikrepertoar och gör ett utmärkt jobb med allt från klassiskt till hiphop och heavy metal.

Mercedes EQS: Många justeringsmöjligheter

Mercedes och Burmester har också bra förutsättningar för individuella justeringar. Du kan välja olika ljudbildsinställningar som Pure (neutral, platt stereo) eller 3D för en förbättrad surroundupplevelse. Även baksätespassagerarna är väl omhändertagna med dedikerade högtalarelement och du kan även välja om ljudet ska optimeras fram eller bak. EQS saknar däremot förmågan att finjustera ljudet för en enda stol – den så kallade ”VIP-funktionen” som vi lärt känna från det betydligt dyrare 4D high-end-systemet i S-klassen.

 

Mercedes EQS Burmester audio setup 1 Mercedes EQS Burmester audio setup 2
<
>
Mercedes och Burmester har skapat en intelligent guide som hjälper dig anpassa ljudet efter dina egna preferenser, baserat på A/B-lyssningstester. (Foto: Audun Hage)

För att sammanfatta: Detta är faktiskt betydligt bättre än vi minns från systemet i EQC, och mer i linje med de ännu mer avancerade high-end systemen från S-Klass-modellerna. Om det finns bättre högtalarelement, nyare DSP-teknik eller om Burmester bara har gjort extra noga med utvecklingen inom EQS är osäkert. Men ett bra jobb gör den!

Läs också Mercedes S-klass med 31 högtalare och 1750 watt Mercedes S-klass i lång version är en VIP-farkost utöver det vanliga: Med Burmester-ljud och en skön basmassage i sätena blir du garanterat sugen på att ta en omväg hem.

Slutsats

Mercedes EQS erbjuder förstklassig komfort och utmärkta köregenskaper. I kombination med en lång elektrisk räckvidd och en mängd moderna funktioner är detta en värdig modern efterföljare till dagens S-klass. Och om du är ute efter en sådan kan vi definitivt rekommendera ljudsystemet från Burmester, som erbjuder en stor och kraftfull ljudbild, skapad för den tysta kupén. Helt enkelt en elbil för den kräsna audiofilen!

 

Karakter
Mercedes EQS
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stortest: Möt sommaren på två hjul

Bakhjulsdriven Model 3: Här får du mycket för pengarna

När körglädje är viktigare än räckvidd

F-150 Lightning: Mäktig och läcker

Ett kanonbra bilköp

Kia EV9: Vilken SUV!

Familjevänlig AMG-raket

Smart ström till elbilen

Bekväm långfärdsexpress

Fisker Ocean: Potentialen finns där – om företaget finns kvar

Kinesen som är bättre än rivalerna

Långfärdsexpressen

Ljud & Bild