Det krävs armstyrka för att packa upp Xiaomi Electric Scooter 4 Pro, 2. Gen ur lådan. Vi pratar om en 19 kilo tung elsparkcykel. Det har gått ett år sedan vi senast hade en elsparkcykel från Xiaomi på redaktionen. Under tiden har det hänt en del när det gäller pris, vikt och prestanda.
2023 tog vi Xiaomi Electric Scooter 3 på en testtur. Då var vikten 13,2 kilo och batteriets effekt var 300 W. Electric Scooter 3 presterade så bra att den vann priset för årets bästa elsparkcykel i sin testkategori.
Med Xiaomi Electric Scooter 4 Pro, 2. Gen har ambitionerna höjts. Ändelsen ”pro” bör tas på allvar. Elsparkcykeln är inte bara för enstaka helgturer. Xiaomi Electric Scooter 4 Pro är ett professionellt transportmedel med hög prestanda. Ibland är det lite för mycket av det goda.
Sparkcykeln monteras genom att kabeln, som går mellan styret och batteriet, stoppas in i den ihåliga styrstången. Därefter monteras styret och säkras med fyra medföljande insexskruvar. Vikten är märkbar redan här. Xiaomi Electric Scooter 4 Pro är stabil på sitt stöd, men om det svajar måste du anstränga dig för att räta upp den.
Förutom den ökade vikten jämfört med Electric Scooter 3 har Xiaomi Electric Scooter 4 Pro också gott om motoreffekt. Hela 1000 W ligger dold i batteriet under fotstödet. Det kraftfulla batteriet kommer att visa sig vara både en fördel och en nackdel.
App och elektroniskt lås
Du kommer åt Mi Home-appen via QR-koden på klistermärket på styret. Lite dumt att placera koden där ifall du behöver installera om appen vid ett senare tillfälle. Du kanske vill ta bort det lite färgglada klistermärket. Med tiden kan det också bli slitet och svårt att läsa.
I appen kan du bland annat ställa in ljuset i lamporna. De kan aktiveras så att de lyser fram och bak eller ställas in så att de tänds automatiskt beroende på ljusförhållandena. Du slår på och av dem manuellt med den fysiska på/av-knappen som sitter under displayen mitt på styret.
Knappen är för övrigt den bästa i testet. Till skillnad från den mjuka knappen på E-Way E-5045FS är Xiaomis på/av-knapp stram, fast och reagerar snabbt när den trycks in.
I appen väljer du sju siffror som kod för att låsa elsparkcykeln. Du måste ange dem varje gång du öppnar appen. Om koden inte anges i appen kommer hjulen att låsas och Xiaomi Electric Scooter 4 Pro avger ett pipande ljud. App, sparkcykel och kod är sammankopplade på ett smart sätt. Om någon försöker springa iväg med din elsparkcykel vibrerar din smartphone.
Display och transport
På displayen visas hastighetsmätaren, batteristatus och valt läge (gångfart, 6 km/h, ”D” för standardhastighet 15 km/h och ”S” för sport, 20 km/h). Om ett fel uppstår visas en röd skiftnyckelikon på displayen. Överlag är displayen full av ikoner och något rörig att titta på.
Den smala displayen gör det lätt att dra iväg med Xiaomi Electric Scooter 4 Pro. Du kan använda bara en hand för att hålla på mitten av styret och därmed om displayen. Du frigör låset på framsidan av styret för att fälla ihop sparkcykeln. Låset är följsamt och kräver inte mycket fingerstyrka.
Vikten gjorde att jag bestämde mig för att inte testa Xiaomi Electric Scooter 4 Pro i kollektivtrafiken (tunnelbanan). Stången är för stor för att jag ska kunna få ett ordentligt grepp om den. Att släpa 19 kilo upp och ner för trappor i Köpenhamns tunnelbana skulle vara alldeles för osäkert.
Istället begav jag mig till det kuperade området Bellahøj, nordväst om Köpenhamn. Den totala stigningen är 11 höjdmeter med en genomsnittlig lutning på cirka 2 procent. Backarna var inget problem för en scooter som klarar 22 procent, men det var däremot vikten.
Blinkers och utrustning
På väg till Bellahøj var jag tvungen att passera en tågstation via en passage med trappor. Många trappor har en metallrutschkana för cyklar. Här blev Xiaomis 19 kilo ett ganska tungt problem.
Om du vill dra din elsparkcykel uppför en sådan ränna, tänk igen. Styret på en elscooter lutar något bakåt. Om man lägger sin vikt mot styret kommer bakhjulet och därmed bakänden att lossa från rutschbanans spår. Istället fällde jag ihop scootern och bar den upp och ner för trappan.
Vikten är dock inget problem när Electric Scooter 4 Pro kommer ut på vägarna. Du behöver inte köra många kilometer innan elsparkcykeln visar vad den går för. Electric Scooter 4 Pro älskar att sträcka på sig ordentligt. Jag bytte från standardhastigheten på 15 km/h till 20 km/h och scootern fick verkligen dragkraft. Speciellt under acceleration.
På längre sträckor, till exempel uppför en lång backe, är Xiaomi Electric Scooter 4 Pro stabil på vägen. Vikten är väl fördelad med en låg tyngdpunkt och sparkcykeln håller en jämn hastighet (enligt hastighetsmätaren). Den tappar inte heller fart, utan är helt opåverkad av till exempel en stigning.
Precis som grupptestets andra deltagare, Ninebot KickScooter F2 D, har Xiaomi Electric Scooter 4 Pro blinkers i styrets handtag. Du aktiverar dem med en liten oval knapp under ringklockan. De var inte alltid villiga att slå på och av.
Till skillnad från KickScooter F2 D måste du aktivera pipljudet när indikatorerna är aktiva, inne i appen. Normalt sett skulle jag bli irriterad på den typen av ljud, men när du är på en sparkcykel i hög hastighet är det väldigt praktiskt. Du behöver inte ta ögonen från vägen för att visuellt kontrollera om blinkersen är på eller av.
Personligen är jag inte begeistrad över handtagen på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro. De är grå och ser institutionella ut. Vi har jämfört liknande handtag med de som finns på en rollator tidigare. Blinkersarna är dock stora och synliga, vilket förmodligen är det viktigaste.
Acceleration och inbromsning
På raka, asfalterade vägar är Xiaomi Electric Scooter 4 Pro den starkaste aktören i grupptestet när det gäller jämn prestanda i fart. Jag tog därför också elsparkcykeln på en tur på grus. Här är underlaget mer ojämnt och däcken kan därför sladda lättare.
Turen på stigarna runt Damhussøen i västra Köpenhamn ägde rum en solig dag. Så underlaget var ganska torrt. Xiaomi Electric Scooter 4 Pro sladdade inte om jag till exempel var tvungen att svänga. Jag antar att det lugnade de fotgängare, cyklister och människor med hundar som jag delade rutten med.
Tyvärr var det också på grus som jag hade mest problem med att accelerera. Gasreglaget på styret fungerar inte jämnt, utan ger några obehagliga ”ryck”, vilket gör att Xiaomi Electric Scooter 4 Pro hoppar framåt på det lösa grusunderlaget.
Upplevelsen liknar den jag har med Segway-Ninebot KickScooter F2 D. Med ett 1000W-batteri under fötterna är känslan bara starkare och mer obekväm. Kanske en tyngre person än jag (cirka 58 kg) kommer att ha en annan upplevelse.
Xiaomi Electric Scooter 4 Pro har dubbla bromsar (fram- och bakhjul), så det är osannolikt att den elektriska scootern kommer att sticka iväg. Till skillnad från acceleration bromsar Xiaomi utan att rycka eller glida. Men att bromsa bekvämt är knappast hela syftet med en elsparkcykel. Det sätter bokstavligen en dämpare på körglädjen.
Slutsats
Xiaomi Electric Scooter 4 Pro är den starkaste utmanaren i testet när det gäller rå motorkraft. På långa, raka sträckor ger elsparkcykeln en riktigt bra körupplevelse. Den går smidigt och släpper inte underlaget så lätt, oavsett om du kör på grus eller slät asfalt.
Tyvärr har Xiaomi Electric Scooter 4 Pro samma ”ryck” i gasreglaget som Segway-Ninebot KickScooter F2 D. Med 1000 W under fötterna kan det ta bort det roliga med att åka när elsparkcykeln hoppar framåt.
Kanske är det en fråga om att vänja sig, eller så behöver gasreglaget bara ”köras in”. Någon som väger mer än jag kanske inte heller har samma upplevelse.
Också i detta test:
E-Way E-5045FS
Lättviktare tar täten
E-Ways elsparkcykel kommer knappast att vinna några designpriser, men den är full av bra idéer och går som en dröm. Ibland snabbare än vad polisen tillåter.
Segway-Ninebot KickScooter F2 D
Tung designpärla med för- och nackdelar
Segway-Ninebot visar vägen om du vill ha effektiv batterikraft under fötterna. Den goda och solida designen sätts dock på prov när KickScooter F2 D får sträcka ut.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser