På semestern i soligare länder är det numera få av oss som vill släpa på en otymplig systemkamera. Nej, ska man få några bilder tagna så ska det vara en liten smidig kamera man kan stoppa ner i fickan. Traditionellt har man då fått offra zoomen vilket gjort att man inte kunnat ta alla de bilder man velat. Men de sista åren har resekamerorna utvecklats i rasande fart.
I kapprustningen mellan kameratillverkarna så kämpar alla om att ha de högsta siffrorna och de senaste finesserna. Det tydligaste i år är att zoomomfånget har hoppat upp rejält utan att kamerorna för den sakens skull har blivit större. Förra året var 10–14 gångers zoom normalt och vi blev imponerade av 18x. I år är 12 minimum och inte mindre än tre kameror når upp till häpnadsväckande 20x zoom.
Tyvärr verkar inte megapixel-kapplöpningen vara över än. Förra årets modeller låg på 12–14 megapixlar med enstaka uppåt 16. I detta test är det få som vågar ligga kvar på mer rimliga 12. Istället har de flesta dragit iväg till 16 med någon enstaka ända upp till 18. Men sensorerna har ju inte blivit större så det naturliga resultatet borde bli större bilder med mer brus. Detta kan i viss mån motverkas av bildbehandling men nog hade det varit bättre om någon vågat stå emot och säga att det räcker med upplösning nu.
Bakbelyst CMOS-sensor är också något som gått från att vara något man framhållit som en fördel till att bli vardagsmat. Begreppet är lite luddigt för de flesta men innebär att man har flyttat komponenter och ledningar som tidigare blockerat en del av ljuset till baksidan av sensorn. Resultatet är att mer ljus faktiskt når fram vilket ger bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden.
Förra året var det bara några få modeller som hade inbyggd GPS men i år har majoriteten det. Fördelen med funktionen är att man i efterhand alltid kan se var en bild är tagen. Det kan vara praktiskt om man sorterar dem långt i efterhand eller om man inte kommer ihåg namnet på den där lilla byn med den mysiga restaurangen man ser på bilden. Vissa kameror lagrar bara koordinaterna i bildfilen så att man får plocka fram platsens namn i datorn. Andra visar ortnamnet i klartext på skärmen. Men i år kan man till och med få upp en karta på skärmen. Användbart om man inte har en smartmobil till hands. Tänk dock på att vissa kameror har GPS-mottagaren igång även när kameran är avstängd. Tanken är att man ska kunna få upp sin rutt på en karta i efterhand. Men det drar ur batteriet så snabbt att vi rekommenderar att man stänger av den finessen.
TESTKRITERIER
På semestern är det viktigt att det är lätt att få med sig kameran. Vi bad därför tillverkarna om fickvänliga kameror, men vi ville ändå att de skulle ha 12x zoom och gärna GPS. Samsung hann inte få fram sin nya WB850F i tid och Fujifilm kunde inte ställa upp med någon aktuell modell alls. I övrigt är detta de senaste modellerna.
För att bedöma vitbalans och färgåtergivning testade vi kamerorna i studiomiljö där vi plåtade gråkort och X-rites färgkartor under dagsljuslampor. Där använde vi också rutor och mönster för att bedöma förvrängning och skärpa. Sen tog vi med oss kamerorna utomhus där vi antecknade hur snabba och lättanvända de var. Slutligen granskade vi bildkvaliteten på en kalibrerad skärm. Eftersom detta är kameror man ska ha med sig lade vi större vikt än vanligt på hantering och snabbhet. Slutbetyget är en helhetsbedömning där vi även vägt in priset.
Pentax Optio VS20
Gapar över mycket
På papperet ser den ut att matcha konkurrenterna men i verkligheten är det annorlunda.
Panasonic Lumix DMC-TZ30
Mot perfektion
De få svagheterna i förra årets testvinnare är eliminerade i årets imponerande modell.
Casio Exilim EX-ZR200
Snabb och uthållig
Den drar och skjuter snabbare än Lucky Luke och batteritiden är utmärkt.
Canon Powershot SX260 HS
Mästaren i mörkret
Canons SX-kameror fortsätter imponera, speciellt i dåliga ljusförhållanden.
Nikon Coolpix S9300
Peka och skjut
Automatik och ett snyggt yttre är rätt väg för att tilltala dem som bara vill knäppa bilder.
Sony Cyber-shot DSC-HX10V
Ett steg tillbaka
Jakten på allt mer imponerande siffror verkar vara viktigare än bildkvaliteten.
Samsung WB750
Prisvärd långzoom
Håller man i plånboken och inte har för höga krav är WB750 ett utmärkt val.
Olympus SH-25 MR
Pekskärm till lågpris
Fullspäckad av funktioner och med välutnyttjad pekskärm till ett bra pris.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser