TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Asus VivoPC VC60

Mini-PC till vardagsrummet

Miniatyrdator för hemmabio och hemmakontor.

Av / 2014-06-02 - 06:00
Asus VivoPC VC60

Ljud & Bild tycker

  • Storleken är VivoPC:ns starkaste kort. Den går att gömma undan helt spårlöst. Trots de ringa måtten är den en hel PC med plats för utökningar. Och den är så gott som ljudlös.
  • Miniatyrisering har sitt pris. Man kan få mycket kraftigare – och större – datorer för samma pengar. Både stationära och bärbara. Intel HD4000-grafikkortet är inte någon sprinter heller.

Asus VivoPC är gjord för alla som vill ha en designdator som inte tar någon plats. Mac Mini ligger nära till hands att nämna som konkurrent. Den vänder sig till samma kundgrupp. Utifrån är den en 19 x 19 cm stor låda i svart metall-look-plast, och hade kunnat vara en Porsche-designad nätverksrouter eller ett lyxetui för smink. Och liten är den. Jag har blivit serverad hamburgare som varit större än Asus VivoPC.

För inte så länge sedan testade vi MSi GS70 Stealth. Båda är visserligen svarta och har aluminiumfinish, men sedan upphör likheterna. VivoPC är inte avsedd för gaming-hålan, där hade den kommit till korta både när det gäller prestanda och ”coolhet”. Tanken är att den ska stå i vardagsrummet, där en traditionell PC hade blivit utdömd. Ställ den i högen av set-top-boxar bredvid TV:n, ge den en HDMI-kabel till hifi-altaret och eventuellt en optisk kabel för att få ljudet att gå genom hemmabioanläggningen. Inkopplad på det sättet kan du surfa och läsa mail på TV:n och spela streamad video i fullformat. Ett spel någon gång emellanåt klarar den också.

VivoPC VC60 finns i en rad varianter. Förutom svart utförande finns modeller i borstad aluminium. Och processoralternativen spänner från dual-core Celerion till de mer potenta i3- och i5-processorerna. Samtliga från Intel. Under det lilla locket på VC60 hittar vi en dual-core (med fyra trådar) Intel Core i5-processor på 2,5 GHz. Det finns 8 GB RAM ombord, vilket är betydligt mer än de flesta små underhållningsdatorer har. Grafikprocessorn är en HD4000 från Intel. Och testexemplaret hade en 1 TB hårddisk. Andra versioner har en 128 SSD-disk i stället.

Fronten är en obruten yta, bortsett från en 5 centimeter lång vit linje som lyser när datorn är påslagen. En annan lysdiod längst ner till höger på fronten talar om när hårddisken körs. På baksidan finns videoutgångar i form av HDMI och DisplayPort, en nätverkskontakt, sex USB-portar (fyra 2.0 och två 3.0) och en optisk ljudutgång. Det finns tre minijack-kontakter för mikrofon, linjeutgång och hörlurar. Slutligen finns en kortläsare för SD/MMC. Ett hål för Kensington-lås ser till att den lilla datorn stannar på sin plats om den ställs i offentlig miljö.

Trots en gammaldags fysisk hårddisk är VivoPC:n en utpräglat tyst bekantskap. Man får sitta alldeles bredvid om man ska höra den surra, och eftersom det inte finns någon fläkt så är datorn så gott som ljudlös.

Annons

Front
Fronten är enkel: En lång, vit ljusrand betyder att datorn är på och en lysdiod talar om när hårddisken är aktiv.

Futuristisk mus i fria luften
Det ingår inget tangentbord till VivoPC, så här är det fritt fram att välja mellan USB- och bluetooth-tangentbord. Men mus ingår. VivoMouse kan användas på ett bord eller i fria luften, eftersom den har en optisk sensor på undersidan och en rund styrplatta på ovansidan. Även om musen, som hade kunnat vara rekvisita från Star Trek, är ganska så stor ligger den behagligt i handen.

Prestanda
Asus VivoPC sätter inga hastighetsrekord. I Geekbench 3 fick den 5284 multi-core och 2463 single-core. Det är på samma nivå som typiska kontorsdatorer. Alltså tillräckligt snabb men inte våldsamt snabb. Och ungefär häften så mycket som en stationär dator för samma pengar, jämfört med andra, fast större modeller i Asus sortiment.

Även om spel inte är vad Vivon kommer att användas till mest så släppte vi lös den på Futuremarks 3DMark Vantage-test. Ett resultat på 3063 är inte upphetsande på något sätt, men precis tillräckligt för att man gott ska kunna ta sig ett 3D-spel på 55-tummaren i vardagsrummet om man inte vrider upp detaljnivån för högt.

I browsermark 2.0-testet, som ger en realistisk bild av datorers och bärbara enheters förmågor på nätet, går det riktigt bra. 5388 är en utmärkt poäng, som bekräftar upplevelsen av att den lilla Asus-datorn klarar sig fint med soffa-surfning för hela familjen.

VivoPC används i de flesta fall ihop med en TV. På de TV-apparater vi testade med behövdes det lite justering av storleken på skrivbordet eller Metro-gränssnittet för att allt skulle passa till skärmen. Även om upplösningen registrerades korrekt så hamnade ikonerna utanför skärmen. Det är olyckligt för oerfarna användare som förväntar sig att kunna packa upp datorn och sätta igång den direkt.

Back
Baksidan rymmer de anslutningar som behövs. Den kan kopplas till en TV eller monitor via HDMI eller DisplayPort, och sex USB-kontakter räcker mer än nog för de flesta i målgruppen. Av/på-knappen sitter på baksidan, eftersom datorn ändå aldrig ska stängas av helt.

Slutsats
Asus VivoPC är en minidator som är gjord för att försvinna diskret i vardagsrummets inredning. Och det gjorde den så bra att ingen i hushållet frågade vad det var jag höll på att testa. Den är en diskret och välfungerande partner till TV:n som gör det enkelt att titta på videoklipp från YouTube och streaming-tjänster. Det finns dock mer hästkrafter under motorhuven än man skulle kunna tro, och VivoPC VC60 är flexiblare än de flesta ultrakompakta datorer.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild