Medan iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max är de dyraste Apple-mobilerna för användare som vill ha marknadens absolut snabbaste prestanda, i kombination med den bästa mobilkameran i någon mobil i skrivande stund, är den vanliga iPhone 12 en premiummobil för vanligt folk. Med den skillnaden mot andra mobiler i premiumsegmentet att den nästan är på samma nivå som highend-modellerna i Pro-serien både när det gäller prestanda och skärm.
Men för första gången någonsin finns det nu en fjärde modell i den aktuella iPhone-serien: iPhone 12 mini. Sånär som på ett fåtal detaljer är den helt identisk med iPhone 12, men är lika liten som Apple-mobilerna brukade vara på den gamla goda tiden 2012 och 2013, när det var iPhone 5, iPhone 5C och iPhone 5S vi gick runt med i fickorna.
Utseende och konstruktion
Om man lägger iPhone 12 mini sida vid sida med de andra modellerna verkar den också nästan mikroskopiskt liten. Men den är faktiskt nästan lika stor som den nya versionen av iPhone SE, som vi testade för ett par månader sedan, och ett par millimeter bredare och längre än sina föregångare från 2012 och 2013. Med sina 133 gram är den också en aning tyngre än exempelvis iPhone 5, som bara vägde 116 gram.
När det gäller design är 12 mini, precis som de andra iPhone 12-modellerna, unik. De mjuka, rundade kanterna som vi såg på iPhone 11 har försvunnit. I stället är den kantiga formen som finns på nya iPad Air, iPad Pro samt de klassiska iPhone 4- och iPhone 5-modellerna tillbaka. Rent estetiskt är det ett klokt val som ger Apples senaste telefoner en exklusiv design och en lyxig känsla. Dessutom ger de raka kanterna faktiskt ett säkrare grepp om mobilen. Och av alla nya iPhone 12-modeller är det mini som grund av sin ringa storlek naturligtvis är enklast att få ett stadigt grepp om. Den passar även i den minsta barnhand, så länge barnet är i skolåldern.
Precis som vanliga iPhone 12 Pro är mini vattentät ner till sex meter i 30 minuter (alltså IP68-certifierad), till skillnad från föregångarens fyra meter i 30 minuter.
Glaset har också förbättrats på olika sätt för att öka tåligheten. Den så kallade Ceramic Shield-tekniken innebär att Apple har lagt till keramiska kristaller under gjutningen av glaset för att göra telefonen mer robust, och glaset på baksidan är dubbeljoniserat för att göra det mer reptåligt. Glaset på fram- och baksidan ligger dessutom i linje med metallramen runt mobilen, vilket skyddar glaset bättre än på en mobil där glaset är avrundat i kanterna.
Skärm
Precis som de andra tre modellerna har iPhone 12 mini en ny OLED-skärm med märkbart bättre ljusstyrka. Upp till 1200 nits med HDR (High Dynamic Range) som verkligen lyser upp – fast något lägre ljusstyrka (625 nits i stället för 800) än 12 Pro när skärmen är inställd på normalläget.
Skärmen har Apples True Tone, som anpassar vitbalansen efter ljuset runtomkring, och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.
Apples blixtsnabba processor och grafikmotor, samt OLED-skärmens responstid, är tillräcklig kompensation för att skärmen inte har någon 120 Hz-uppdateringsfrekvens, vilket de flesta Android-mobiler i samma prisklass har. För strömförbrukningens skull får mini nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.
Skärmen på iPhone 12 mini kan visa video med HDR10, HLG och Dolby Vision, som används av proffsen när de gör film. Det ger häftigare filmupplevelser med mer kontrast och större färgskala på skärmen, detta gäller även när man tittar på inspelningar som man har gjort själv med mobilen.
Men det är naturligtvis skärmstorleken på 5,4 tum som drar till sig mest uppmärksamhet. Den lilla skärmen kan vara svår att vänja sig vid, nu när de flesta av oss i flera år har gått omkring med 6 tum eller ännu mer, men man märker snabbt att upplösningen är så hög att det i stort sett finns lika mycket plats på iPhone 12 minis skärm som på mer ”normala” mobiltelefoner. Upplösningen på 2340 x 1080 pixlar ger aningen mindre skärmyta än på iPhone 12, som har 2532 x 1170 pixlar, men det är mest en petitess. Man saknar högst en eller två textrader längst ner på skärmen jämfört med den större modellen.
Å andra sidan har iPhone 12 mini en klar fördel: den kan utan vidare skötas med en hand! Och det gäller oavsett om man vill nå en app längst upp i vänstra hörnet på skärmen eller om man använder tangentbordet längst ner på skärmen för att skriva meddelanden. Allt går att göra med tummen – och utan att man behöver vara rädd för att tappa taget om telefonen. En sådan befriande känsla!
Kamera
När det gäller kameran är iPhone 12 mini helt och hållet identisk med den vanliga iPhone 12.
Det innebär att det finns två kameror:
En 12 Mp 13 mm f2,4 med 120 graders vidvinkel och en 12 Mp 26 mm f1,6-vidvinkel. Huvudkameran har Deep Fusion, som analyserar varje enskild pixel och sätter ihop en bild med optimerad skärpa, färgåtergivning och dynamik.
Frontkameran kallar Apple för True Depth. Förutom FaceID med säkrare inloggning och användaridentifiering har den samma 12 Mp-upplösning som övriga kameror.
Eftersom de två vidvinkelkamerorna i iPhone 12 mini är likadana som i iPhone 12 Pro är bildkvaliteten lika hög. Det innebär att den är bland de allra bästa, med en naturtrogen och neutral färgåtergivning som få andra mobiler matchar.
Kamerafunktionerna, bland annat nattläget, ger inte bara klarare bilder i svagt ljus. De är också bland de mest brusfria och tål att förstoras förbi skärmstorleken utan att förstöras av grovt bildbrus.
Färgåtergivningen är mycket bättre än vad vi brukar se från mobilkameror, porträtt ser inte lika överbehandlade ut som vi upplever med andra mobiler.
I likhet med 12 Pro är kamerans porträttläge förbättrat, med bättre djupkänsla. Bilderna har bättre definierade detaljer än med iPhone 11 Pro.
Prestanda och funktioner
Under skärmen sitter Apples senaste och mest kraftfulla processor, A14 Bionic, som vi först bekantade oss med i nya iPad Air. A14 Bionic är ett 5 nm-chip vilket enligt Apple ger plats för ett oöverträffat antal transistorer. Detta gör iPhone 12 mini blixtsnabb, vilket våra benchmark-tester också bekräftar. I nästan alla prestandatester sopar den mattan med toppmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro och Sony Xperia 5 II.
I likhet med de andra modellerna i iPhone 12-serien har den givetvis 5G, vilket innebär att den rent fysiskt är den minsta 5G-smartmobilen på marknaden just nu, så vitt vi vet!
Den lilla USB-laddaren vi känner igen från tidigare iPhone-modeller ingår inte till någon av iPhone 12-modellerna. Den välkända Lightning-till-USB-kabeln ingår, men laddaren måste alltså köpas separat. Till exempel Apples nyligen lanserade MagSafe-laddare – en trådlös laddare med en rund Qi-laddplatta som är magnetisk och sätts fast på baksidan av telefonen.
Det kommer säkert att reta många användare att man inte får laddaren på köpet när man lägger så mycket pengar på en mobil, men Apples argument är att det är slöseri med resurser, eftersom många av oss fortfarande har så många av de små laddarna liggande. Och det är ju inte helt osant.
Observera också att iPhone 12 mini laddar en smula långsammare än de andra tre modellerna i den nya iPhone-serien. Mini stöder nämligen bara 12-watts trådlös laddning, medan de andra i serien alla stöder 15 watt. I praktiken är detta dock inte hela världen, eftersom iPhone 12 mini också har det minsta batteriet av de fyra Apple-mobilerna.
Slutsats
För de flesta är antagligen den vanliga iPhone 12 det bästa köpet av de nya modellerna. Men med den minsta modellen i serien, iPhone 12 mini, får man faktiskt mest för pengarna. Den är billigare än storebror, även om praktiskt taget alla specifikationer är identiska. I gengäld får man en helt unik och kompakt mobil som passar i varje ficka och även barnhänder kan hålla i.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser