Det tråkiga med iPhone 8 är att den ser nästan exakt likadan ut som iPhone 7. Den borde faktiskt hetat iPhone 7s. Skillnaden är att den har en baksida av glas, för att möjliggöra trådlös laddning. Något oroande är att glas så klart inte lika tåligt som metall.
Förutom att ha en betydligt större skärm än på lilla 8:an är den också mer högupplöst. Tack vare det breda färgspektrumet har man nu stöd för HDR när man tittar på film. Nytt är också att Apple infört samma True Tone, automatisk vitbalans, som på iPad Pro. Det innebär att en sensor läser av omgivande ljus och anpassar färgtemperaturen, så att bilder alltid ser naturliga ut.
Man kan få för sig att det är samma kameror som i iPhone 7. Men Apple har jobbat på kvaliteten istället. Man märker direkt att processorn analyserar motivet bättre och anpassar alla parametrar. Både i motljus och i situationer med stora ljusvariationer, där HDR kommer till sin rätt, får man betydligt bättre resultat. Färger är mer mättade men utan att gå till överdrift. Och i svagt ljus är det mindre brus, fast med bevarade detaljer, samt mer naturliga färger.
Hörlursuttaget får vi fortsätta vara utan, men i och med genomslaget för trådlösa lurar är det ingen större katastrof. Ljudkvaliteten är det inte mycket att säga om, då den är mer upp till lurarna. Däremot har Apple trevligt nog lånat teknik från iPad Pro för de inbyggda högtalarna. Volymen går betydligt högre utan att det skräller och man får till och med en viss stereoeffekt. Och med lite god vilja kan man säga att det finns basåtergivning.
Det område där iPhone 8 imponerar mest är dock i processorkraft. Den nya A11 Bionic är en riktig best! I våra syntetiska tester som Geekbench är den ungefär dubbelt så snabb (4262/10441) som de snabbaste Android-mobilerna (1987/6692), både med en och flera kärnor. Och i webbläsartestet är den 2–3 gånger så snabb. Batterikapaciteten är dock inte i toppklass, även om Plus-modellen klarar sig betydligt längre än sin lillebror.
Slutsats
Redan den mindre iPhone 8 är en imponerande uppgradering från iPhone 7, även om den hamnar i skuggan av den mer innovativa iPhone X. Den spelar i en egen division när det gäller prestanda, har fått bättre högtalare och kan laddas antingen snabbt eller trådlöst. Med Plus-modellen får man förutom den större skärmen en bättre batteritid och en ännu bättre och mer mångsidig kamera. Dessutom tar den faktiskt de bästa mobilbilder vi har sett!
Också i detta test:
Moto Z2 Force Dual SIM
Kompromissande mångsysslare
Intressanta tillbehör får den att sticka ut från mängden, men det finns många brister.
Sony Xperia XZ1
Kamera-trollkonstnären
Sony kombinerar många bra funktioner men det är kamerans alla finesser som imponerar.
Samsung Galaxy Note 8
Ibland är störst också bäst
Note 8 är en slimmad och smart arbetskamrat, långt från forna monster-phablets.
Nokia 8
Standardmobil från Nokia
Det räcker inte med att proppa in de snabbaste komponenterna. Man måste ha en USP (Unique Selling Point) också – och Bothies räcker helt enkelt inte.
Asus Zenfone 4 ZE554KL
Fotomodell från Asus
Asus vill vara med på smartmobilmarknaden. Zenfone 4 vänder sig till mobilfotografer som vill få den stora bilden.