Mediespelarna är inte längre bara till för att titta på filmer, njuta av foton i storformat på TV:n eller spela upp musikfiler från nätverket. Efter intåget av så kallade smart-TV-apparater ska man nu även med mediespelarna kunna ta sig ut på nätet. Men det handlar inte om att surfa med en webbläsare eftersom det är så bökigt att klicka på länkar, men framför allt att skriva in webbadresser.
Istället blir mediespelarna allt mer lika surfplattor på det sättet att man använder appar som anpassar innehållet till TV-skärmen och framför allt till att användas med en fjärrkontroll. Det är mer inriktat på att ta emot information än på att skapa eget innehåll eller delta. Typiska användningsområden är att kolla vädret, nyheterna, börskurser eller helt enkelt kvällens TV-tablå.
Men även webbsajter som är inriktade på video och foton skapar egna appar för att behålla tittarna som inte vill använda webbläsaren. Bra exempel på sådana är YouTube och Vimeo, men även TED och The Onion, samt humorbloggar med folk som drattar på ändan eller gulliga djur. Slösurfande från soffan helt enkelt.
Det mest intressanta och som lär vara det som driver på utvecklingen med smart-TV är dock filmuthyrning, musiktjänster och TV-kanalernas webbsändningar. Att kunna klicka fram en film man vill se med fjärrkontrollen en regnig kväll är för de allra flesta bra mycket smidigare än att använda datorn. Att kunna få upp sina spellistor från Spotify och Wimp på skärmen och köra ut ljudet på festen är väldigt trevligt. Och att kunna se avsnittet man missade av favoritserien direkt från TV-kanalens webb är otroligt praktiskt.
Vissa av de senaste mediespelarna stannar inte där utan har börjat använda Android vilket gör att man får tillgång till tusentals appar. Alla är dock inte lämpade för TV-skärm och fjärrkontroll men om utvecklingen fortsätter får vi säkert se både Android-versioner för smart-TV och appar som är anpassade för detta.
TESTKRITERIER
Vi samlade ihop de senaste modellerna av mediespelarna och sorterade bort alla som inte hade ett bra utbud av appar. Testdeltagarna installerades i en hemmabio och anslöts till nätverket där det fanns en nätverksdisk med filmer, bilder och musik i de vanligaste formaten. Vi noterade hur många som gick att spela, om det var några prestandaproblem samt hur lätt det var att hitta och spela upp dem. I detta test tittade vi så klart extra noga på utbudet av appar samt hur lätt det var att använda dem med fjärrkontrollen. Funktioner och hantering betygsattes och sedan fick de ett slutbetyg där vi även vägde in priset.
Vi testar
AC Ryan Veolo – 1 800 kr
Mediespelare
Iomega TV with Boxee – 2 200 kr
Mediespelare
Tizzbird F20 – 2 100 kr
Mediespelare
Western Digital TV Live – 1 000 kr
Mediespelare
AC Ryan Veolo
Framtidsvision
Med standard Android ger Veolo en försmak av framtiden men än så länge är det för krångligt.
Tizzbird F20
Nördens drömapparat
Tizzbird är som gjord för den tekniskt intresserade som vill ha många valmöjligheter.
Western Digital TV Live
Begränsad men billig
TV Live må ha färre funktioner än konkurrenterna, men det den gör, gör den bra.
Iomega TV with Boxee
Snyggt och lättanvänt
Bra källor, överskådlig presentation av mediebiblioteket och enkel användning ger Iomega segern.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser