Nätta lilla BenQ W1060 är framtagen för att vara så billig som möjlig med tanke på strömförbrukning (den drar mindre än 1 watt i standby), har uppemot 60 procent kortare nedkylningstid efter att ha använts, och framför allt har lampan en brinntid på 6 000 timmar i ekonomiläge – dubbelt så mycket som många andra. Om du tittar på film två timmar om dagen håller lampan i 8 år innan den måste bytas.
Zoomförhållandet är lite snävt, för att få en bild på 100 tum måste projektorn stå mellan 3,5 och 4,1 meter från duken. Detta kan krångla till det för somliga. Annars gillar vi menysystemet som är både överskdåligt och avancerat, och med 3D-färgjusteringen går det att kalibrera projektorn korrekt om man har rätt mätutrustning.
Bildkvalitet
W1060 ser inte särskilt imponerande ut direkt ur kartongen. Svärtan är matt och bilden ser ganska platt ut. Det går ut över känslan av skärpa, eftersom allting tappar intensitet. Den sista Harry Potter-filmen blir en tämligen tråkig upplevelse. Fördelen är att projektorn är ljusstark och därför inte behöver ett helt mörklagt rum.
Justering av ljusstyrka och kontrast måste göras flera gånger med den här projektorn, eftersom den ena parametern går ut över den andra. När ljusstyrkan är fintrimmad och man tar hand om kontrasten så påverkar det ljusstyrkan igen. Vi efterjusterade tre gånger. När projektorn väl är inställd är bilden betydligt bättre. Vid första anblicken är det en detaljerad och praktfull bild vi har framför oss. Galaxer och stjärnor i ”Wonders of the Universe” framträder med tjusiga detaljer. Själva svärtan är inte den mörkaste, men det är den inte hos någon av de andra testdeltagarna heller. Absolut godkänt! Mörka Harry Potter-scener är betydligt mer behagliga att titta på än innan bilden kalibrerades.
I likhet med Optoma HD300X har BenQ W1060 en del ”moskito-flimmer”, som påminner lite om en myggsvärm när filmen panorerar över ett halvmörkt himlavalv. Schatteringar, alltså övergångar mellan mörkare och ljusare områden, har en smula grova steg, och ljusskarpa föremål i rörelse bränner ut i kanterna.
Regnbågseffekten är lika synlig med BenQ som med Optoma, och kan bitvis vara irriterande.
Slutsats
W1060 är en billig HD-projektor som hade kunnat vara ett fynd. Efter kalibrering har den en skarp bild med bra intensitet. Och den har 3D-kalibrering av varje färg, vilket innebär att man kan göra en professionell kalibrering. Men stor bild får man bara långt bort från duken, så du behöver ett stort vardagsrum. Dessutom dras den med en del flimmer, och ljusstarka föremål visas med viss bildförvrängning. BenQ W1060 är alltså en medelbra projektor som har fördelen att ge fullupplöst HD-video för en billig peng, men som inte hänger med i konkurrensen. Fast om sjutusen kronor är allt du har och du kan montera projektorn minst 3,5 meter från filmduken, så ska du titta närmare på BenQ W1060.
Också i detta test:
InFocus IN3118HD
Härlig hybrid
Den här ljusstarka projektorn är en hemmabio/kontors-hybrid. Men den upplevda bildkvaliteten är ändå bäst i test!
Epson EH-TW5900
Superb kompromiss
Testets enda LCD-modell har en mycket bra bild och fina inställningsmöjligheter.
Optoma HD300X
Bra bild i 2D och 3D
Optomas minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser