Olympus har gjort underverk med bildkvaliteten. I E-PL5 har de lyckats kombinera prestanda med ett stort urval av praktiska funktioner. Med ett FlashAir-minneskort går det överföra bilderna till en smartmobil eller surfplatta som har Olympus Image Share-app installerad. Pekskärmen kan användas för att välja fokuspunkt och ta bilder med både ljusmätning och autofokus precis där man pekar med fingret. 11 konstnärliga filter ger bilderna kreativitet. Kameran tar bildserier med 8 bilder i sekunden och kan användas tillsammans med Olympus elektroniska sökare som kopplas fast i tillbehörsporten bakom blixtskon.
Bildkvalitet
Kombinationen av relativt jämna optiska prestanda och en enastående bildsensor ger rena bildfiler från E-PL5. Objektivet är ett av testets bästa och det syns i form av hög detaljskärpa, även på höga ISO-värden. Förvrängningen är måttlig på vidvinkel och det syns bara lite vinjettering i hörnen med full ljusöppning. Väldigt bra för ett kit-objektiv, alltså. Brusreduceringen håller kontroll på bruset vid höga ISO-värden. Det är först vid ISO 6400 som finkorniga störningar kan dyka upp i utskrifter. Jag skulle dock inte använda ISO 12800 och 25600 om jag inte var tvungen.
Färgåtergivning har alltid varit en av Olympus-systemkamerornas starka sidor, och E-PL5 är ingen besvikelse. Mycket god bilddynamik och synnerligen jämna färgtoner innebär att kameran passar till alla upptänkliga motiv.
Användning
E-PL5 är bara lite större än kompaktkameran XZ-2 men ligger bättre i handen. Knapparna är i minsta laget och det saknas en inställningsratt som den Sony NEX-6 har. När man fotograferar märker man att skärmformatet som är anpassat för 16:9-film har mindre bildyta när man tar stillbilder i 4.3-format än övriga kameror i testet. Nackdelen överskuggas dock fort av den blixtsnabba autofokusen och den oerhört detaljerade och skarpa bildkvaliteten.
Olympus har lyckats med det mesta. Den alltid högst väsentliga bildkvaliteten tillhör toppklassen och kamerans snabba fokus och långa lista över funktioner gör att PEN E-PL5 är vårt förstahandsval i prisklassen. Ett välgjort redskap för erfarna fotografer!
Alternativet
Om vridbar skärm inte är så viktigt kan PEN E-PM2 vara ett bra alternativ. Rent tekniskt är den n ästan likadan som E-PL5, fast lite mindre och lättare. Den har färre knappar och kostar ungefär en tusenlapp mindre – och finns i fler färger.
Också i detta test:
Canon EOS M
Kostsam nybörjarkamera
Canons första kompakta systemkamera har sjunkit en tusenlapp i pris sedan lanseringen. Räcker det?
Canon Powershot G15
Back to basics
Canon har bantat ner sin senaste G-modell och gjort den mer renodlad. Det behöver inte vara någon dum idé alls.
Nikon Coolpix P7700
Har allt
Nikon P7700 känns som den mest kompletta kameran av alla sex.
Samsung NX210
Trådlös multikonstnär
Samsung-kameran klarar det mesta och är ett bra köp för den som vill ha allt på samma gång.
Sony NEX-6
Komplett kameravidunder
Integrerad sökare och trådlös bildöverföring är bara en del av allt som gör NEX-6 till en vinnare.
Fujifilm XF1
Ulv i fårakläder
Trots ett klassiskt utseende har Fujifilm XF1 en utsökt bildkvalitet och en god användarvänlighet
Samsung EX2F
Ljusstark Wi-Fi-kamera
Samsung har försökt göra EX2F till en bred kamera. Den kan överföra bilderna trådlöst och har en extremt ljusstark och skarp optik.
Olympus Stylus XZ-2
Knivskarp och smidig
Olympus-kamerans optik är överlägsen alla andra och det är en enorm fördel för XZ-2.
Casio Exilim EX-ZR1000
Snabbare än sin egen skugga
Man kan ha mycket kul med Casio-kameran, här får man både bildkvalitet och festliga funktioner för pengarna.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser