iPhone 5S
Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer bortsett från metallringen runt hem-knappen och att det sitter två LED-lampor bredvid kameran. Bortsett från baksidorna då, där man förutom silver nu antingen kan få en rymdgrå istället för svart och den nya guldfinishen som snarare påminner om champagne. Kvalitetsmässigt är det samma klassledande känsla och byggkvalitet som tidigare.
Den funktion det talats mest om är fingeravtrycksläsaren som gömmer sig i hemknappen. Att registrera sina fingeravtryck går relativt snabbt och sedan kan man både låsa upp telefonen och bekräfta inköp i iTunes store bara genom att hålla fingret mot den. Det är väldigt trevligt och praktiskt jämfört med att antingen hålla på och knappa koder stup i kvarten eller att låta telefonen vara helt oskyddad. I vår artikel om Touch ID i decembernumret kommer vi berätta mer om hur det funkar och varför man inte behöver vara paranoid över att läsa in sitt fingeravtryck.
Under huven sitter den nya snabba A7-processorn och arkitekturen är uppgraderad till 64 bitar. Det spelar ingen större roll för minneshantering men att ta steget upp kan ändå göra viss skillnad i kommande appar som drar nytta av det. I praktiken är det är bra prestandaförbättring jämfört med iPhone 5. Geekbench som mäter råprestanda hoppade upp till 2241 (+37%) och Antutu 3D rating som mäter spelprestanda till (+12%). I Browsermark som mäter prestanda i webbläsaren fick vi faktiskt ett nytt rekord med 3441 (+30%) vilket kan jämföras med tidigare ledaren LG g2 på 3132.
Kameran har inte bara fått nya linser utan även en bättre och 15% större sensor. Lyckligtvis har man inte lockats att öka upplösningen utan den ligger kvar på 8 megapixel, vilket innebär större bildpunkter (1,5 µm) och mer ljus in. Mycket riktigt får man ljusare bilder med mindre brus när man fotograferar i dåliga ljusförhållanden.
Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5
Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5S
iPhone 5S har även bildstabilisering vilket görs genom att ta 4 snabba bilder och sedan kombinera dem för att få ner suddighet och oskärpa. Man kan även ta snabba bildserier med 10 bilder i sekunden, antingen för att hitta den bästa bilden eller för att fånga rörliga objekt. Kameran har dessutom två olikfärgade LED-lampor vilket gör att den kan variera ljustemperaturen för att kompensera för kall inomhusbelysning.
Slutligen fick vi till vår glädje 4G LTE-uppkoppling även med en operatör som tidigare inte stödde banden i iPhone 5. Vi gillar också de nya läderskalen som i sex olika färger.
Slutsats
Trots det till förvillelse lika utseendet så är det mesta, utom skärmen, uppgraderat. Den är snabbare, har bättre kamera, 4G för alla och den praktiska fingeravtrycksläsaren. En rekommenderad uppgradering från iPhone 5 och en självklar för dem med äldre modeller.
iPhone 5C
Med 5C-modellen har man gått ifrån metall- och glas-designen och gått tillbaks till plast som i iPhone 3G. Skillnaden är att det ligger en metallram under skalet vilket gör att den känns mycket stabilare och pålitlig. Plastkänslan är faktiskt minimal. Dessutom kan man få den i glada färger som grön, blå, gul, röd eller vit.
Under skalet har det faktiskt inte hänt så mycket sedan iPhone 5. Det är samma A6-processor och arkitektur, vilket bekräftades av våra mätningar.
Råprestanda i Geekbench gav 1648 vilket är nästan exakt lika, spelprestanda i Antutu 3D Rating var 11640 vilket är någon procent ifrån. Webbläsarprestanda med Browsermark ligger på 2730 vilket är något bättre än i iPhone 5 vilket förmodligen beror på optimerad mjukvara.
Kameran är den samma som i iPhone 5 med skillnad från mjukvaruförbättringar. Som synes på testbilderna nedan är det ingen större skillnad i ljusstyrka, däremot är bilderna från 5C mindre brusiga, men däremot lite mer utsmetade än från 5. Förmodligen har man skruvat på bildbehandlingen och gjort brusreduceringen mer aggressiv.
Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5
Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5C
Även 5C stöder nu våra svenska LTE-band så att man får 4G-fart på surfningen. Dessutom finns det skal i sex färger (vit, röd, gul, blå, grön och svart) så att man kan skapa intressanta färgkombinationer.
SlutsatsDet finns ingen anledning att byta från en iPhone 5 till en 5C av prestandaskäl för det är i princip samma lur bortsett från 4G-stödet här i Skandinavien. Har man en äldre modell och gillar färgglada lurar så är det däremot en kul uppgradering utseendemässigt och det är en marginellt bättre mobil än iPhone 5.