När vi får pressmeddelanden om nya TV-apparater är det oftast – om inte alltid – med en försäkran om att just det här årets produkt är en vacker möbel som kommer att bli en central del av inredningen i vardagsrummet.
Men i slutändan får vi alltid se en stor svart glasrektangel som täcker en stor del av väggen eller ockuperar den mesta av platsen ovanpå bänken. Och elegansen brukar handla om att det återigen har varit möjligt att kapa ett par millimeter av tjockleken på ramen runt skärmen. Så att vi får ännu mer svart glas att titta på i vardagsrummet.
Med andra ord var det med en stor dos skepsis vi tog emot en inbjudan till Samsungs världslansering av en TV som påstods förändra sättet vi betraktar TV:n.
Livsstil på Louvren
För att verkligen framhäva händelsen hade Samsung hyrt källaren under konstmuseet Louvren i Paris och bjudit in hundratals teknikjournalister från hela världen. Men även skaror av livsstilsreportrar och modebloggare var influgna eftersom nyheten handlade om livsstil.
Vad Samsung presenterade var en TV som heter The Frame (”Ramen”). Och det är just ramen som är skillnaden mellan den här TV-skärmen och alla andra.
I stället för att skära bort ännu mer av kanten runt skärmen har Samsung gått åt andra hållet och försett The Frame med en rejäl tavelram av äkta trä. Det ska få din TV att passa in bland konsten som förmodligen redan hänger på väggen. Ramen finns i valnöt, ek och vitt och ännu fler färger ska vara på gång. Detsamma gäller en gör-det-själv-version som man själv kan dekorera i de färger och mönster man kan tänkas vilja ha.
Väggyta är värdefullt
”I moderna storstadshem är utrymme dyrbart och bara saker som verkligen är viktiga för vår livsstil får finnas kvar. Det verkar konstigt att ha ett föremål som för det mesta bara är en svart yta som tar upp plats”, säger den berömda schweiziska designern Yves Béhar, som ligger bakom The Frames design.
Han påpekar att de flesta tittar på TV tre eller fyra timmar om dagen och att TV:n är avstängd dygnets resterande tjugo timmar. Enligt Béhar är lösningen att använda TV:n som konstverk resten av tiden. Man skulle alltså kunna säga att Samsung har gjort en TV som vi kan titta på under all den tid vi inte tittar på TV.
The Frame levereras med ett urval av motiv som föreställer grafik, landskap, arkitektur, djurliv och action. Sammanlagt fler än 100 bilder som kan användas fritt. Bilderna går att visa antingen permanent eller bytas ut som i ett bildspel. Man kan naturligtvis även få upp sina egna bilder på skärmen.
Kurragömma
”Det sitter 12 TV-apparater här på väggen. Hittar ni dem?”
I det för ändamålet inrättade demoområdet fanns en vägg full av grafik och tavlor i ramar. Några få avslöjade direkt att de var TV-apparater, eftersom de visade ljusstarka, rörliga videor. Men resten var mindre uppenbara, så till sist var vi tvungna att använda oss av uteslutningsmetoden. Små, kvadratiska ramar kunde av naturliga skäl inte vara TV-apparater och andra gick att utesluta för att ramen runt skärmen var för tunn. Men när det gäller själva bildytan var illusionen nästan helt perfekt. Och man var tvungen att titta på nära håll för att avslöja att det handlade om en skärm.
Det här är inte första gången i världshistorien som vi ser en TV som ser ut som en målning på väggen. Man har länge kunnat köpa ”osynliga” TV-skärmar med förgyllda tavelramar i affärer med så kallade stilmöbler – alltså nya möbler i gammaldags stil. Och redan 2103 lanserade LG en 55-tums OLED-TV med träram som var gjord för att hängas på väggen.
Att Samsung ändå hävdar att de är först med en tavelrams-TV beror på att det är först nu som tekniken finns att göra det på ett övertygande sätt.
Avancerade sensorer
Enligt Yves Béhar är nyckeln till tavelrams-TV:n de inbyggda sensorerna. I ”Art Mode” reduceras skärmens ljusstyrka markant, så att bilden inte känns självlysande. Hur mycket ljusstyrkan sänks beror på omgivningen och styrs av en ljussensor. I stark belysning höjs ljusstyrkan så att skärmen följer de riktiga tavlorna på väggarna, som också syns tydligare på grund av reflekterat ljus.
Den andra sensorn är en rumsavkännare som registrerar rörelser. Är det ingen i rummet stängs skärmen av för att spara ström.
Spotify för konst
The Frame är laddad med fler än 100 motiv men enligt Nathan Sheffield, chef för Samsungs New Business- och Smart TV-division, är det bara början:
”Vi anser att The Frame kan bli en plattform för konst i hemmet. En del kan laddas ner gratis, andra motiv kommer att vara innehåll man betalar för.”
Nathan Sheffield föreställer sig att det kan finnas både engångsköp av konstverk och en prenumerationsbaserad tjänst.
Alltså ett slags Spotify för konst?
”Ja, det skulle man kunna säga!”
Samsung kommer för övrigt att göra The Frames mediesida till en öppen standard, där konstnärer och fotografer kan göra sina verk tillgängliga.
Samsung pratade mycket om lifestyle och ytterst lite om direkta specifikationer under sin presentation av The Frame. Vi kan alltså inte berätta någonting om vare sig ljusstyrka eller upplösning (som vi antar är 4K). Vi vet dock att skärmen finns i två storlekar, 55 och 65 tum, och att Samsung överväger att uppgradera paneltekniken till QLED längre fram.
The Frame går att köpa från och med juni på Elgiganten, samt i utvalda möbel- och designbutiker. Något pris har Samsung inte avslöjat ännu.
QLED
Tillsammans med The Frame visade Samsung sina nya QLED-TV-modeller som presenterades redan på CES-mässan i januari men som nu går att köpa i butikerna.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser