Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Snart händer det saker i Berlin

När IFA i Berlin öppnar i september kommer världens största elektronikmässa att fira sitt 100-årsjubileum. Vi har tagit en titt på utställarlistan.

Av / 2024-07-23 - 17:26
Snart händer det saker i Berlin

Om drygt en månad är det dags igen i Berlin. Den 6 september öppnar IFA-mässan sina dörrar för allmänheten. Det kommer att bli stort på alla sätt och vi kan knappt bärga oss.

IFA är officiellt världens största mässa för hemelektronik. CES, som äger rum i Las Vegas i januari, lockar vanligtvis något fler besökare, men när det gäller antalet utställare och framför allt bredden av utställare är Berlin nummer ett.

Men i år är det något speciellt. IFA firar nämligen sitt 100-årsjubileum i år. Internationale Funk-Ausstellung, som bokstäverna står för, startade 1924 och som namnet antyder handlade mässan om det nya massmediet radio. Senare tillkom även TV-mediet. På mässan 1931 kunde besökarna se en världsdemonstration av ett system för inspelning och visning av TV-bilder.

https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2024/07/New-Project-1536x562.png
I samband med sitt 100-årsjubileum har IFA-mässan även omarbetat sin logotyp och slogan: IFA står inte längre (bara) för Internationale Funkausstellung (internationell radiomässa!), utan för Innovation Für Alle (innovation för alla).

Listan över utställare på årets IFA är lång, med ungefär ett par tusen företag så här långt. Fler namn kommer dock att läggas till innan mässan startar.

Bland de välkända namnen på listan finns jättar som Samsung, TCL, LG och Panasonic, som brukar vara representerade med stora montrar där vi ser fram emot att få se höstens TV-nyheter. Sony lyser dock med sin frånvaro.

Annons

Många av de TV-modeller som visas på IFA kommer att vara bekanta från tidigare mässor och evenemang, men tillverkarna drar ofta upp något nytt ur hatten, till exempel extra skärmstorlekar eller en specialmodell som är skräddarsydd för den europeiska marknaden.

Vi kan förmodligen förvänta oss ett fysiskt intryck av TCL:s nya design-TV A300 NXTFrame (med ljud från Bang & Olufsen). Loewes senaste lyxiga OLED-TV, Stellar, kommer också att visas upp. Dessutom har Thomson antytt att de kommer att ställa ut ett färdigt exempel av sin transparenta OLED-TV. Det kommer att bli spännande att titta på (eller genom)!

Vi är spända på att höra nyheterna från de stora TV-tillverkarna. Här är en bild från Samsungs monter förra året. (Foto: Audun Hage)

Ljudet stod i centrum under IFA:s första år, men listan över ljudrelaterade företag är förvånansvärt kort i skrivande stund. Och bland dem är det få som vi känner till och de flesta tillverkar inte direkta konsumentprodukter utan är underleverantörer till andra, till exempel brittiska Frontier som levererar teknologi för DAB. Altec Lansing får vi dock se. Danska Canvas, som vi träffade i Las Vegas, har också aviserat sin ankomst till Berlin.

Men IFA är mycket mer. I de 21 utställningshallarna i Berlin (flera av dem på mer än ett våningsplan) hittar man hemelektronik av alla tänkbara slag. Smarta hem och datorer är huvudfokus, och vårt systermedie L&B Home kommer naturligtvis också att vara på plats för att rapportera om nyheterna.

Vi kommer att ha ett team på fyra personer från de två redaktionerna för att täcka så mycket av nyheterna som möjligt.

ifa-berlin.com

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Philips firar 20 år med Ambilight och lanserar en ny flaggskepps-TV

Är du frestad av en ”transparent” OLED-TV?

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Stora visioner från Hisense

Samsung visar upp årets TV- och projektornyheter på IFA

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Ljud & Bild