Mycket har redan skrivits om LG:s trådlösa M3 OLED-TV. Nu har vi äntligen haft möjlighet att provköra den!
Visserligen bara på en bortaplan, och bara under några timmar. Men eftersom antalet testexemplar är ganska begränsat tackade vi självklart ja när LG bjöd över oss till sitt showroom i Kista i Stockholm för att kolla in TV:n där. Det är trots allt inte bara att skicka en 97″ OLED-TV för trehundratusen på posten…
Detta blir inget fullskaligt test, utan snarare en smygtitt på vad som kommer att bli LG:s toppmodell under 2023, och vidare in i 2024!
LG OLED M3
M3-serien från LG finns i 77, 83 och 97 tum och det är den sistnämnda som nu hänger på väggen hos LG. Detta är faktiskt den största OLED-skärmen vi har sett hittills!
Förra året kunde man köpa en 97-tums OLED i G2-serien, men den har nu gått ur produktion. Så för dem som letar efter den största TV som LG kan leverera är detta modellen.
Du kommer dock att få betala en rejäl slant: Toppmodellen kostar den nätta summan av 299 000 kronor. De mindre 83″ och 77″ utgåvorna är lyckligtvis något mer prisvärda. Dessa ingår inte officiellt i Signature-serien, men den trådlösa tekniken är densamma.
Trådlös sa du?
Ja, LG hävdar att detta är världens första trådlösa OLED-TV! Det stora tekniska framsteget ligger just i den trådlösa signalöverföringen, närmare bestämt Zero Connect Box. Den använder egenutvecklad teknik som påstås vara snabbare än Wi-Fi 6-standarden.
Istället för att ansluta dina videokällor direkt till TV:n ansluter man sina HDMI-kablar till denna kompakta box, som sedan skickar A/V-signalen trådlöst till skärmen. Man kan ansluta upp till tre HDMI-källor utöver USB och boxen kan stå upp till 9 meter från TV:n tillsammans med dina andra enheter.
LG hävdar att detta ser snyggare och prydligare ut, med mindre visuella störningsmoment. Och ja – det känns avkopplande att inte ha lådor och kabeltrassel mitt i synfältet. Eftersom TV:n bara behöver en strömkabel är den naturligtvis enklare att installera.
Design
M3-modellen har den Gallery-design som vi känner igen från G3-serien – ungefär som en tavelram på väggen. Skärmen har en ram i borstad metall och levereras med infällda väggfästen så att den kan hängas nära väggen. Och eftersom M3 inte har några videoingångar på baksidan – bara en strömsladd – behöver du inte oroa dig över anslutningarna.
97-tummaren finns också med två snygga V-formade golvstativ i silverfärgad metall, som vi har sett på mässor tidigare. Det innebär att TV:n kan placeras mitt på golvet om man så vill. Men om man vill ha dessa måste man betala cirka femton tusenlappar extra utöver de andra 299. Väggfästet ingår dock i förpackningen. 77- och 83-modellerna har ett mer traditionellt bordsstativ.
Raffinerad bildkvalitet – i stort format
De flesta läsare känner säkert redan till den utmärkta bildkvaliteten hos OLED-skärmar. LG:s C3- och G3-modeller har imponerat på oss med sin skyhöga kontrast och saftiga färgåtergivning. M3 använder samma videoprocessor (Alpha 9 gen 6) som dessa två. Och när samma prestanda blåses upp till 97 tum är det bara mer av samma sak, eller hur?
Det stämmer – M3 drar in oss i handlingen med en kolossalt stor och kontrastrik bild! Skärmen har knivskarpa detaljer med mycket lite brus och ojämnheter. Svartnivåerna är naturligtvis utmärkta och det finns ingen ojämn bakgrundsbelysning som hindrar återgivningen av mörka filmscener.
Med detta sagt finns det ett par saker vi lägger märke till.
Även om M3 har utmärkt ljusstyrka, som fungerar övertygande på allt TV-innehåll, skulle vi inte precis kalla den bländande vit. Till exempel är ljusstyrkan en påtaglig bit från LG:s G3-modell med MLA-teknik, som hängde precis bredvid i utställningslokalen och sken i all sin prakt. Den här skärmen har inte heller den senaste antireflexbeläggningen, vilket gör den relativt blank.
Att den största toppmodellen inte har den allra bästa tekniken beror helt enkelt på att LG Display ännu inte tillverkar 97-tums (eller 83-tums för den delen) paneler med MLA och antireflex ännu. Å andra sidan kan den mindre 77-utgåvan levereras med en toppmodern panel. Om du frågar oss borde LG ha tillhandahållit detta på alla sina modeller.
Den andra saken vi reflekterar över är bildskärpan. Med en 4K-bild uppblåst till 97 tum är det fortfarande tillräckligt skarpt, men samtidigt börjar vi komma till en punkt där det kan vara frestande med ännu högre upplösning och pixeldensitet.
Vi vet till exempel att LG har en ännu skarpare 8K-TV i sin arsenal – närmare bestämt OLED Z3. En 88-tums OLED88Z3 kostar faktiskt lika mycket som en OLED97M3!
8K-skärmarna har fått mycket kritik för sin brist på innehåll, men vi vet åtminstone vilken vi skulle välja, baserat på vår egen erfarenhet.
Titta älskling – inga sladdar!
Det stora ”partytricket” med OLED M3 är den trådlösa videoöverföringen. Så hur bra fungerar det? Svaret är att det fungerar lysande – tills något eller någon blockerar signalen.
För att säkerställa en stabil och snabb signalanslutning använder Zero Connect-boxen en riktantenn som ska pekas i riktning mot TV:n. En liten lysdiod indikerar hur väl anslutningen fungerar.
Första intrycket är att signalöverföringen fungerar utmärkt, och vi kunde till exempel titta på 4K HDR-material från Netflix stabilt och fint, till synes utan någon ytterligare videokomprimering eller minskning av bildkvaliteten. Tyvärr kunde vi inte testa med 4K Blu-ray, som har en högre bitrate och datavolym.
Vi testade dock spel via PS4 och inbyggda Geforce Now-streamingtjänster, och det verkade tillräckligt snabbt och responsivt. En snabb kontroll med vår input lag-mätare visade också att överföringen är snabb med endast 10 millisekunders fördröjning i spelläge. Det är betryggande lågt.
Känslig för blockering
Jag minns mycket väl de första trådlösa surroundhögtalarna med infraröd signalöverföring, som vi testade för många år sedan. Då gällde det att undvika att befinna sig mellan sändare och mottagare, annars kunde ljudet snabbt brytas!
Lyckligtvis fungerar LG:s trådlösa Zero Connect Box mycket bättre än så(!), men du måste fortfarande vidta många liknande försiktighetsåtgärder. Eftersom antennen är riktad behöver man ha fri sikt mellan boxen och TV:n för att undvika störningar. Om så inte är fallet kan det leda till hackande eller, i värsta fall, signalbortfall, vilket båda är uppenbara problem när underhållning står i fokus.
Vi upplevde att bilden kunde hacka något när vi stod nära boxen, eller när andra apparater skymde sikten mellan boxen och TV:n.
Det var också relativt lätt att framkalla hackningar och pauser genom att hålla handen eller mobiltelefonen rakt framför sändaren. Då bröts förbindelsen och skärmen blev svart, innan det tog en sekund eller två att återställa bilden.
Så länge vi lät boxen vara utan att ”stresstesta” den fungerade dock videoöverföringen felfritt.
Är detta ”tillräckligt bra”?
Du känner säkert igen känslan av att sitta i ett videosamtal och uppleva ett dåligt nätverk, eller pauser och avbrott när du strömmar en film i fritidshuset.
Sådana avbrott vill man undvika när man tillsammans med sina vänner hejar på sitt favoritlag i finalen! Eller när man biter på naglarna i slutet av en gastkramande thriller. För att inte tala om intensiva spelsessioner. Blinka och du kan bli krossad!
För att undvika avbrott är det därför självklart viktigt att följa LG:s användarmanual noggrant. Boxen bör inte placeras för nära andra enheter, och den bör helst inte placeras där folk går förbi ofta. Och om du har barn i familjen är det verkligen en bra idé att placera lådan på ett bra avstånd från golvet.
Hur är det med ljudkvaliteten?
Även om det finns mycket att säga om bildkvaliteten och tekniken i denna TV, var vi inte särskilt imponerade av ljudet.
LG-skärmen är utrustad med ett 4.2-kanals högtalarsystem med 60W uteffekt.
Vi testade med ett antal filmscener och musikklipp från YouTube, och tyckte att ljudet var ganska diffust och grumligt, utan någon större dynamik eller bas. Och även om man kan spela relativt högt så låter det ganska skarpt och ansträngt vid hög volym.
LG tror nog att många ändå kommer att ansluta en soundbar eller ett ljudsystem till TV:n. Men hur gör man det när lådan med ljudutgången sitter flera meter bort?
Kopplingsboxen har en ljudutgång med HDMI eARC, men det vore förstås ologiskt att dra en 10 meter lång HDMI-kabel till soundbaren. LG rekommenderar att man istället använder någon av sina egna soundbars med trådlös WowCast-teknik.
Vi hade inte tid att testa detta under sessionen, men vi rekommenderar ändå att man budgeterar för separat ljud. Man behöver ordentligt ljud för att göra bilden rättvisa!
Preliminär slutsats
LG:s nya flaggskeppsmodell är på många sätt ett imponerande stycke ingenjörskonst: Den här 97-tummaren drar in oss i handlingen med en skarp, kontrastrik och kolossalt stor bild.
Den trådlösa överföringen är snabb, stabil och ger utmärkt bildkvalitet – så länge den fungerar, det vill säga. Vi kunde bara testa TV:n under några timmar, men upplevde att överföringen var relativt känslig för blockering av närliggande föremål. Det kan leda till att bilden hackar eller i värsta fall att signalen försvinner.
För att tekniken ska fungera felfritt är det viktigt att TV:n och boxen har fri sikt mot varandra. Med andra ord: Om du inte kan skapa de rätta förutsättningarna är det förmodligen säkrare att välja en trådbunden lösning.
LG OLED M3-serien finns tillgänglig nu i storlekarna 97, 83 och 77 tum.
Modell | Pris |
LG Signature OLED97M3LA | 299 990 kr |
LG OLED83M3LA | 94 990 kr |
LG OLED77M3LA | 65 990 kr |
1 reaktion på ”OLED M3: Vi fick provköra LG:s trådlösa flaggskepps-TV”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Är det här verkligen ”nytt”? Minns en tv från Philips som släpptes för typ 10 år sedan som var samma. Elsladd och sen en ”trådlös” låda man kopplade in allt annat till!