Nobelpriset i kemi för 2023 tilldelades i år forskarna Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus och Alexei I. Ekimov för deras upptäckt av kvantprickar, meddelade den svenska Kungliga Vetenskapsakademien tidigare i oktober.
Kvantprickar (även kända som ”quantum dots” på engelska) är små kristaller som kan avge ljus i olika färger. Om du tycker att begreppet låter bekant kan det bero på att vi nämner det relativt ofta här på Ljud & Bild!
Upptäckten gjordes på 1980-talet och idag används tekniken för att förbättra färgåtergivningen i moderna TV-skärmar, bland annat i många av de QLED- och QD-OLED-TV-apparater som säljs idag.
Men kvantprickar har också potential inom en rad andra tillämpningsområden, såsom solcellsteknik, bättre sensorer och nya medicinska metoder”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin motivering.
Uppför sig som en atom
Kvantprickar är extremt små och består av cirka 1 000 atomer. Det innebär att de små prickarna beter sig som en atom, vilket ger dem speciella egenskaper. Kvantprickarna avger ljus i olika färger beroende på storlek, och när de används i t.ex. LCD-skärmar kan de användas för att förstärka grundfärgerna rött, grönt och blått och utöka antalet färgnyanser som kan visas. De större kvantprickarna sänder ut de längsta ljusvågorna som rött ljus, medan de mindre sänder ut kortare vågor som ger blått ljus.
Kvantprickar fungerar också som halvledare, vilket ger dem både optiska och elektriska egenskaper. De lysande partiklarna är också användbara inom medicinen. Kirurger använder dem bland annat för att lysa upp tumörer så att de syns bättre.
Flera tillämpningar
Enligt Kungliga Vetenskapsakademien har kvantprickar stor nytta för mänskligheten. Forskarna tror att de i framtiden kan bidra till flexibel elektronik, pyttesmå sensorer, tunnare solceller och krypterad kvantkommunikation(!) – så vi har bara börjat utforska potentialen hos dessa små partiklar.
Nobelpriset i kemi är ett av de ursprungliga priserna i Alfred Nobels testamente och är mycket prestigefyllt inom forskningsområdet. Förutom ära och berömmelse får vinnarna också dela på 11 miljoner kronor.
Ljud & Bild delade för övrigt ut ett TV-innovationspris 2022 till Samsung S95B med QD-OLED-teknik. Kanske inte riktigt i nivå med Nobelpriset, men vi var inne på rätt spår!
Om du är extra intresserad kan du kolla in videon från utnämningen här:
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser