TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LG OLED-TV mer gynnsam för din nattsömn

OLED-TV-apparater sägs vara mer ”sömnvänliga” än LCD-TV-apparater, enligt en ny studie.

Av / 2024-07-22 - 14:36
LG OLED-TV mer gynnsam för din nattsömn

Skärmtillverkaren LG Display meddelade idag att dess OLED-TV-paneler har visat sig ha en dokumenterad, gynnsam effekt på sömnhälsan jämfört med andra panelteknologier. Studien, som genomfördes i samarbete med Kookmin University i Seoul, mätte nivåerna av det sömnframkallande hormonet melatonin hos 40 vuxna kvinnor och män.

Melatonin är viktigt för att förbereda kroppen för sömn, och det är känt att blått ljus från skärmar kan störa denna process. Enligt pressmeddelandet avger LCD-paneler 70-80 % blått ljus på grund av en stark LED-bakgrundsbelysning i skärmen. I jämförelse avger LG Displays ”självlysande” OLED-TV-paneler endast 36 % blått ljus.

(Foto: LG)

OLED mer gynnsamt för sömnen än LCD?

Sommarsemestern är en tid då många ”vrider på dygnet” och njuter av spel, TV-serier och filmer till sent på kvällen. För många kan det dröja långt in på morgontimmarna innan skärmen stängs av, vilket inte är särskilt hälsosamt för vare sig dygnsrytmen eller ögonen.

Om du äger en OLED-TV kan du dock andas lättare än de som använder LCD-skärmar, enligt den senaste studien.

Testpersonerna delades in i grupper som tittade på samma innehåll på antingen LCD- eller OLED-TV. Studien visade att tittare som använde OLED-TV hade en ökning av melatoninutsöndringen med 8,1 procent, jämfört med en minskning med 2,7 procent för dem som använde LCD-TV.

”Förutom att minimera den negativa inverkan på melatoninutsöndringen har OLED-TV-apparater visat sig vara effektiva när det gäller att upprätthålla tittarnas hälsosamma sömnmönster genom större aktivering av deras parasympatiska nerver, som är ansvariga för känslor av komfort”, säger professor Kim Chang-wook, som ledde forskargruppen.

LG Display framhåller också att dess OLED-TV- och bildskärmspaneler är certifierade som ”Circadian Friendly” och ”Eyesafe” av TÜV Rheinland, samt ”Flicker Free” och ”Discomfort Glare Free” av UL.

”Vi kommer att fortsätta att introducera produkter och teknologier som kan ge ett differentierat kundvärde baserat på OLED-paneler som är säkra för människokroppen samtidigt som de erbjuder den bästa bildkvaliteten”, säger Soo-young Yoon, CTO & Executive Vice President på LG Display, i ett pressmeddelande.

Hur hälsosamt det är att titta på Netflix, HBO och MAX till långt in på småtimmarna nämns dock inte i studien. Ljusa skärmar och HDR-material med hög kontrast kan vara jobbigt för ögonen om du inte väljer ett mer ögonvänligt bildläge (EyeComfort Mode e.l). Så njut av skärmen med måtta, är vår rekommendation!

Läs också Vilken OLED-TV är bäst 2024? Två av årets mest spännande toppmodeller drabbar samman i en prestigefylld TV-kamp. Vilken av dessa OLED-skärmar har den allra bästa bildkvaliteten, Samsung S95D eller LG OLED G4?
Läs också LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film LG OLED-TV-apparater är "den perfekta filmkompisen" enligt tillverkaren själv. Nu har de skapat sin egen filmklubb för OLED-entusiaster.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”LG OLED-TV mer gynnsam för din nattsömn”

  1. sten björnberg

    MinOLED TV slutade att fungera efter tre år. Reparation skulle kosta nästan lika mycket som en ny TV
    Samsung bara beklagade, garantin hade ju gått ut

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Känns den här bilden bekant?

Mer premium-TV från Samsung under 2024

Kolla in Samsungs grönklädda design-TV

Stellar: Ny lyx-TV från Loewe

IFA nummer 100 är precis runt hörnet

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Rulla till toppen