TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2024: TCL lanserar NXTFRAME design-TV och X11H high-end TV med 6 500 nits

Visade bland annat upp en ny Frame-konkurrent, en ny premiummodell och en helt ny flaggskepps-TV.

Av / 2024-09-05 - 23:35
IFA 2024: TCL lanserar NXTFRAME design-TV och X11H high-end TV med 6 500 nits

Under öppningen av IFA-mässan i Berlin idag presenterade TCL sina nya TV-modeller för Europa, som även kan väntas på den nordiska marknaden i höst. TCL:s EU-chef Carlos Li kunde stolt meddela att TCL har blivit världens näst största TV-varumärke och att man planerar en ökad satsning på den europeiska TV-marknaden framöver.

Den kinesiska TV-tillverkaren har gjort sig ett namn med stora TV-skärmar till ett förmånligt pris, och det är en strategi som de ser ut att fortsätta med. TCL använde tiden på scenen till att tala varmt om den upplevelse som stora TV-apparater kan ge, även i ganska blygsamma vardagsrum och små lägenheter: – Du behöver bara 3,5 meter mellan TV:n och soffan för att kunna njuta fullt ut av TCL:s största TV, 115-tums X955 MAX, hävdade TCL:s kommunikationsdirektör Stefan Streit.

Bland höstens nyheter märks de nya design-TV-apparaterna NXTFRAME och NXTFRAME PRO, som vi skrivit om vid flera tillfällen. En annan nyhet är TCL C765 (MQLED85) som redan finns på hyllorna här hemma. Kanske mer överraskande var det att TCL också gav en smygtitt på en kommande ny flaggskeppsmodell, kallad X11H.

TCL NXTFRAME klar för Norden

TCL NXTFRAME. (Foto: John A. Hvidlykke)

NXTFRAME är nu officiellt lanserad i Europa och Norden, efter att ha presenterats i Kina och USA tidigare i sommar. Modellen är starkt inspirerad av Samsung The Frame, och levereras med utbytbara ramar och flera smarta designlösningar. För den som är särskilt intresserad av bra ljud kan TCL även fresta med en uppgraderad NXTFRAME Pro-version: Den levereras med en matchande trådlös soundbar och subwoofer som utvecklats i samarbete med Bang & Olufsen.

I samband med lanseringen har vi också fått reda på priserna för Frame-konkurrenten: NXTFRAME finns i storlekarna 55, 65 och 75 tum och kostar 15 990/21 990/34 990 kronor, medan NXTFRAME Pro 55, 65 och 75 tum kostar 19 990, 25 990 respektive 38 990 kronor.

Läs också TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA TCL:s nya design-TV är mycket lik en välkänd konkurrent.

TCL C765/MQLED85

TCL C765. (Foto: John A. Hvidlykke)

Den nya C765-serien är TCL:s bud på en prisvärd TV med hög prestanda. Den använder en QLED LCD-panel med MiniLED-bakgrundsbelysning och finns i en rad olika skärmstorlekar från 55 upp till 98 tum. Med stöd för HDR10+, Dolby Vision och upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens, VRR och FreeSync Premium Pro vänder den sig till både film- och gamingentusiaster. Enligt vad Ljud & Bild känner till kommer TCL C765 att säljas hos Elon och Elgiganten under modellnamnet MQLED85.

Läs också TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden Utmanar OLED med tusentals dimningszoner.

TCL X11H/X965

TCL X11H. (Foto: John A. Hvidlykke)

Utöver de prisvärda modellerna slår TCL på stort med en ny flaggskeppsmodell. Detta kommer troligen att vara efterföljaren till den nuvarande TCL X955, som vi har god erfarenhet av från tidigare tester. Det rör sig fortfarande om en 4K LCD-skärm med en MiniLED-bakgrundsbelysning, men med ännu högre ljusstyrka än vad vi har sett hittills: Den 98 tum stora skärmen har 14 111 dimningszoner och klarar upp till 6 500 Nits ljusstyrka, vilket tyder på en ännu mer dynamisk och kontrastrik HDR-bildkvalitet.

 

X11H/X965 kan levereras med en sockel för att stå direkt på golvet, eller med bordsfötter som också kan höjas ett snäpp för att ge plats åt en soundbar. (Foto: TCL)

TCL X11H finns i skärmstorlekarna 85 och 98 tum (ingen 115″ nämns för närvarande). Skärmen är särskilt inriktad på PC- och konsolspelare med funktioner som Game Master Pro 3.0, HDMI 2.1, ALLM, 144Hz VRR och FreeSync Premium Pro. Med stöd för både HDR-formaten HDR10+ och Dolby Vision IQ bör TCL-skärmen också klara av ett brett utbud av modernt TV-innehåll. På ljudsidan har X11H-serien integrerade högtalare och bashögtalare som levererar upp till 6.2.2 kanals surroundljud i Dolby Atmos-format.

Vi vet inte hur mycket toppmodellen kommer att kosta eller när den kommer till Norden, men vi gissar att det kan bli så sent som 2025, och att den då kommer att heta X965.

Läs också 163 tum, någon större? TCL lanserar sin första MicroLED-TV, men har även nya 98- och 85-tumsmodeller på gång.TCL X11H Max

Vi ser fram emot att kolla in TCL-modellerna mer i detalj här på IFA-mässan, och naturligtvis när vi får dem på testbänken här hemma. Stay tuned!

Se TCL:s presskonferens på IFA i videon nedan:

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Stora visioner från Hisense

Samsung visar upp årets TV- och projektornyheter på IFA

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Känns den här bilden bekant?

Mer premium-TV från Samsung under 2024

Rulla till toppen