TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2024: Smarta TV-nyheter från Samsung

Samsung presenterade bland annat nya laserprojektorer, en ny utomhus-TV och en specialversion av Music Frame.

Av / 2024-09-06 - 15:00
IFA 2024: Smarta TV-nyheter från Samsung

Ljud & Bild/Berlin: Samsung gick upp på scenen på IFA för att markera 100 år av innovation på den traditionella elektronikmässan. Föga förvånande var det mycket fokus på artificiell intelligens och visionen ”AI For All”. Samsungs marknadschef Benjamin Braun betonade de praktiska fördelarna med AI och hur det kan berika våra liv.

Benjamin Braun, CMO för Samsung Europe, på Samsungs IFA 2024-presentation på CityCube i Berlin, Tyskland. (Foto: Audun Hage)

AI-teknologi i en rad olika produkter, inklusive TV

Samsung erbjuder nu ett brett utbud av så kallade ”AI-aktiverade”-produkter, där allt från mobila enheter, vitvaror och TV-apparater använder någon form av artificiell intelligens. De ingår alla i ekosystemet SmartThings, som kopplar ihop och fjärrstyr produkterna. Det kan handla om allt från att justera värmen till att släcka lamporna och starta robotdammsugaren när du går hemifrån. Den röststyrda robotassistenten Ballie kan också hjälpa dig med olika vardagssysslor.

Även TV-modellerna använder sig av någon form av AI och maskininlärning: Samsungs mest avancerade TV-apparater – inklusive Neo QLED 8K-skärmen QN900D, 4K-toppmodellen QN90D och OLED-flaggskeppet S95D – använder nu AI-teknologi för att analysera, uppskala och förbättra bildkvaliteten, för att inte tala om att göra talåtergivningen tydligare (Active Voice Amplifier). Samsung erbjuder också en ”Generative Wallpaper”-funktion som använder AI för att skapa personliga bakgrundsbilder.

(Foto: Audun Hage)
Läs också Är detta Samsungs bästa TV hittills? Samsung QN900D är ett dyrt nöje, men har en superläcker design och en knivskarp bildkvalitet som vi knappt har sett maken till.

Nya Premiere 7 och 9 laserprojektorer

Flera av de nyheter som Samsung presenterade på IFA är redan bekanta för ivriga Ljud & Bild-läsare: Bland de allra senaste var 4K-laserprojektorerna Premiere 7 och 9, som presenterades förra veckan. De nya projektorerna har en liknande ”AI-driven” bildbehandling som hämtats från TV-modellerna. Ljusstyrkan har också ökat betydligt sedan föregående generation, och gränssnittet och ljudet har uppgraderats. Vi fick en kort teknisk demonstration som såg lovande ut när det gäller ljusstyrka och kontrast. Dessa modeller förväntas också finnas på testbänken strax efter IFA. Samsung gav oss också en förhandstitt på en 8K-version av Premiere, som inte har börjat tillverkas ännu, men som kan finnas på marknaden nästa år.

Samsung Premiere laserprojektorer har också en ”skärmsläckare” som kan användas för att visa användbar information. (Foto: Audun Hage)
Läs också Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september Och vi vet vad de kommer att kosta. Lockar det med 130 tum rakt upp på väggen?

The Terrace 2024

En annan intressant nyhet är att Samsungs populära utomhus-TV – The Terrace – nu kommer i en uppgraderad version. Modellen LST9D 2024 har funnits tillgänglig i USA under en tid, men kommer snart till Europa i skärmstorlekar från 55 till 85 tum. Nykomlingarna erbjuder bland annat 120 Hz och en mer effektiv MiniLED-bakgrundsbelysning med högre ljusstyrka och ett uppdaterat användargränssnitt. De är nu IP56-certifierade för ännu bättre väderbeständighet och det förseglade locket för anslutningarna kan nu öppnas för hand, istället för att behöva en skruvmejsel. Definitivt en cool TV att ha ute vid bubbelpoolen!

Samsung The Terrace LST9D, här med matchande soundbar och partyhögtalare. (Foto: Audun Hage)
Läs också Perfekt utomhus-TV Samsung har byggt en vädertålig TV för utomhusbruk. Vi har testat The Terrace i sitt rätta element!

Samsung MicroLED

I den absoluta toppen av ultra-high-end-klassen fortsätter Samsung att fokusera på MicroLED, som ligger en betydande nivå över dagens OLED-, LCD- och MiniLED-tekniker när det gäller bildkvalitet, färgrikedom och kontrast. Dessa skärmar finns tillgängliga i skärmstorlekar från cirka 80 till 130 tum, men priserna är fortfarande i miljonklassen.

Samsung MicroLED. (Foto: Audun Hage)

Lovar 7 år av Tizen-uppgraderingar

De senaste innovationerna inom Samsungs TV-apparater visades också upp på scenen på IFA. Från och med i år kommer alla nya Samsung AI-TV-apparater, tillsammans med utvalda 2023-modeller, att få garanterade Tizen OS-uppgraderingar under sju år. Detta säkerställer att konsumenterna kan fortsätta att njuta av de senaste innovationerna och förbättrade anslutningsmöjligheterna i alla sina Samsung-enheter. Detta kommer efter att bland annat LG har utlovat framtida uppdateringar på sina TV-apparater med WebOS.

Tizen OS är Samsungs eget operativsystem, som används i företagets TV-modeller. (Foto: Audun Hage)

Ny ”Wicked”-utgåva av Music Frame

Samsung tillkännagav också en ”ny” utgåva av den trådlösa högtalaren Music Frame i samband med Universal Pictures-filmen Wicked. Den begränsade upplagan levereras med en vit ram och exklusiva bilder från filmen.

Samsung Music Frame, Wicked edition. (Foto: Audun Hage)
Läs också Väggprydnad med ljud Samsung har gjort den perfekta högtalaren för dig som redan har en Frame-TV: Music Frame är ett musiksystem förklätt som tavelram.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Stora visioner från Hisense

Samsung visar upp årets TV- och projektornyheter på IFA

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Känns den här bilden bekant?

Mer premium-TV från Samsung under 2024

Rulla till toppen