TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2024: Så här blir TCL:s konkurrent till Samsung The Frame

Med sin nykomling NXTFrame vill TCL verkligen utmana Samsung på deras hemmaplan.

Av / 2024-09-09 - 17:37
IFA 2024: Så här blir TCL:s konkurrent till Samsung The Frame

Under IFA-mässan i Berlin lanserade TCL ett antal nya TV-apparater, däribland den omtalade NXTFrame, en designmodell som är mycket lik Samsung-konkurrenten med (nästan) samma namn. NXTFrame A300W finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum, och om du väljer den mer påkostade versionen NXTFrame A300 PRO får du även en skräddarsydd soundbar med subwoofer, utvecklad i samarbete med Bang & Olufsen.

TCL NXTFrame Pro. (Foto: Audun Hage)
Soundbar med ”Sound by Bang & Olufsen”.

TCL NXTFrame A300 och Pro

På mässan i Berlin fick vi möjlighet att se NXTFrame på nära håll i TCL:s monter, och likheten med konkurrenten är slående. TCL-skärmen har en slank, platt och rätvinklig design som gör det möjligt att hänga den nära väggen.

TCL har till och med imiterat lösningen med extra ramar som kan fästas på skärmen med hjälp av magneter. De säger att en ljus, träfärgad ram ingår i lådan när du köper TV:n. Ett golvstativ med hjul finns som tillval.

TCL erbjuder också ett bildgalleri med olika motiv som kan visas när skärmen är i standby. Urvalet är kanske inte lika raffinerat som Samsungs Art Gallery med riktiga konstnärer, utan förlitar sig istället på ”AI-komponerade” bilder som väljs ut baserat på dina egna preferenser. Dessutom är det naturligtvis möjligt att visa sina egna privata foton.

TCL-skärmen kan hängas nära väggen, men kanske inte lika nära som The Frame. (Foto: Audun Hage).
Läs också Känns den här bilden bekant? Samsung The Frame får en ny uppdatering, men den här gången handlar det inte om hårdvara...

QLED LCD-TV med ljud från B&O

En annan viktig detalj som lyfts fram är att TV:n levereras med inbyggda anslutningar, till skillnad från The Frame som har en separat One Connect kopplingsbox med strömförsörjning. Anslutning av videokällor och strömförsörjning måste därför ske på själva TV-apparaten. Om detta är en fördel eller inte beror förmodligen på om skärmen ska väggmonteras eller inte (ett väggfäste ingår förresten också). Det är värt att notera att den här modellen stöder HDR-formatet Dolby Vision, till skillnad från Samsung.

På bildsidan använder TCL-skärmen en QLED LCD-panel med en kantmonterad LED-bakgrundsbelysning. Precis som The Frame har den också en matt yta som motverkar reflexer. Det var svårt att bedöma bildkvaliteten i utställningshallen, eftersom den överskuggades lite av TCL:s enorma och bländande ljusstarka MiniLED-skärmar, men NXTFRAME såg verkligen lovande ut för sin klass. Vi ser fram emot att få skärmen på testbänken och se hur den presterar i praktiken.

Naturligtvis är TCL också stolta över den ljudlösning som Pro-modellen levereras med. Men det bör understrykas att den medföljande soundbaren har ”Sound by Bang & Olufsen”, och inte är B&O rakt igenom. Soundbaren och subwoofern är i första hand designade och konstruerade av TCL, medan Bang & Olufsens ljudtekniker har hjälpt till med utvecklingen och själva ”tuningen” av högtalarna. Det säger TCL:s kommunikationsdirektör Stefan Streit till Ljud & Bild. Detta är enligt uppgift det första av flera kommande samarbetsprojekt med B&O, som också har hjälpt till med ljudet i den nya flaggskeppsmodellen TCL X11H.

Ramar i olika färger och möjlighet till golvsockel. (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

TCL NXTFRAME kommer att finnas i butik i september, och det rekommenderade priset ligger nära konkurrenten Samsung The Frame. NXTFRAME A300W finns tillgänglig i 55, 65 och 75 tum för 15 990/21 990/34 990 kronor respektive, medan NXTFRAME Pro med B&O soundbar kostar 19 990, 25 990 respektive 38 990 kronor i samma storlekar.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Stora visioner från Hisense

Samsung visar upp årets TV- och projektornyheter på IFA

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Känns den här bilden bekant?

Mer premium-TV från Samsung under 2024

Rulla till toppen