TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2024: Hisense visar upp ljusstarka TV och projektorer

Stor TV eller smart liten projektor? Det finns mer än en väg till en megabild på väggen.

Av / 2024-09-08 - 13:10
IFA 2024: Hisense visar upp ljusstarka TV och projektorer

Ljud & Bild/Berlin: IFA-mässan är traditionellt en mässa där många TV-apparater, projektorer och annan hemunderhållning visas upp. På IFA:s 100-årsjubileum talas det mycket om AI, vitvaror och andra smarta hem-produkter – men lyckligtvis finns det fortfarande gott om godsaker för oss som är mest intresserade av bild och ljud.

En av de tillverkare som håller flaggan högt är kinesiska Hisense, som visade upp ett brett utbud av TV-skärmar och smarta projektorer som de också kallar ”Laser TV”.

Flexar med MicroLED

Hisense monter domineras av stora och ljusstarka TV-skärmar, och det första som lyser upp vid entrén är de enorma MicroLED-skärmarna. Den här typen av skärmar använder den senaste teknologin som är mer avancerad än dagens OLED- och LCD-skärmar. Hisense-skärmarna är främst avsedda för B2B-applikationer, reklamväggar och liknande. De hade extrem kontrast och skärpa och en imponerande färgpalett som dessutom var helt opåverkad av betraktningsvinkeln. Dessutom var det svårt att urskilja några synliga övergångar eller skarvar mellan de många ”plattor” som utgör skärmen.

Hisense MicroLED (136 och 163 tum). Foto: Audun Hage

Hisense UX, U8 och U7

Hisense har också flera TV-skärmar för hemmabruk i premium- och high-end-klassen som kan fresta entusiaster. Högst upp i sortimentet hittar vi toppmodellen UX, som är en LCD-skärm med MiniLED-bakgrundsbelysning. Det här är en modell som vi redan har testat i en 65-tumsversion. Den största 110-tumsmodellen, 110UX, är en helt annan best, med hela 40 000 dimningszoner och enligt uppgift upp till 10 000 nits ljusstyrka. Det är betydligt mer än vad de flesta människor behöver: Majoriteten av dagens HDR-filmer är mastrade på 1 000 nits, vissa på 4 000 nits. Vi måste erkänna att ”nits-jakten” har avtagit en aning på sistone…!

Det kan emellertid översättas till gnistrande kontrast, och Hisense huvudsyfte med denna monster-TV är att visa att MiniLED-tekniken kan konkurrera med OLED när det gäller svartnivå och kontrast. UX-serien finns också i mer ”folkliga” skärmstorlekar som 65, 75 och 85 tum, där de mindre skärmarna naturligtvis har gradvis färre dimningszoner och lägre ljusstyrka.

När det gäller mer lättillgängliga TV-apparater för den breda massan erbjuder Hisense premiumserien U8, som också har gott om nits och dimningszoner i ett brett utbud av skärmstorlekar, och U7-serien, som är särskilt inriktad mot sportfantaster. Sist men inte minst är E7 Pro-serien skräddarsydd för gamers, med upp till 144Hz uppdateringsfrekvens och låg fördröjning/input lag – i skärmstorlekar upp till 100 tum.

Hisense CX. (Foto: Audun Hage)

Hisense PX3-Pro Laser TV och C2 smartprojektor

Förutom de många TV-skärmarna hade Hisense också några godbitar för projektorfans. En av dessa var UST-laserprojektorn PX3-Pro som vi har skrivit om tidigare. En så kallad Ultra Short Throw-projektor kan placeras nära den främre väggen och skapa en enorm bild på 100 tum eller mer.

Naturligtvis kan en projektor inte jämföras med en TV-skärm när det gäller ljusstyrka och kontrast, men det är ändå imponerande att se hur bra bilden kan bli när förhållandena är de rätta, med avskärmning av omgivande ljus.

Hisense vet också att du behöver en lämplig duk för att få riktigt bra resultat. Därför erbjuder de så kallade ALR-ramdukar (Ambient Light Reflecting) för väggmontering, samt en motoriserad version som rullar ihop duken när den inte används.

Hisense PX3-Pro. (Foto: Audun Hage)

Om man letar efter en smidigare och mer tillfällig lösning som man kan flytta runt kan Hisense C2 vara ett alternativ. Detta är en så kallad ”Smart Mini Projector”, som kan ställas upp på nolltid och visa en enorm bild, från 65 till 300 tum. Projektorn levereras med en roterbar bas och kan till exempel placeras på ett bord i vardagsrummet och projiceras på närmaste tillgängliga yta. Bildens geometri justeras sedan automatiskt på några sekunder, och det färdiga resultatet ser ganska imponerande ut när det gäller ljusstyrka och kontrast.

Hisense C2 finns i flera versioner, och den mest kraftfulla modellen (C2 Ultra) har en ljusstyrka på 3 000 lumen.
Hisense C2. (Foto: Audun Hage)

Det intryck vi får från Hisense-montern är att TV-skärmarna blir större och större och bländande ljusstarka. Men man ska inte heller avfärda projektorer när det gäller bildkvalitet och användarvänlighet. Därför planerar vi att testa fler stora TV-skärmar och projektorlösningar i höst!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Stora visioner från Hisense

Samsung visar upp årets TV- och projektornyheter på IFA

Kolla in vad TCL drog upp ur hatten på IFA-mässan

OLED-TV från Hisense

TCL lanserar ny storbilds-TV i Norden

TCL:s "The Frame"-konkurrent lanserad i USA

Mer OLED, mindre LCD från LG i framtiden

Här är TCL 115QM891

Känns den här bilden bekant?

Mer premium-TV från Samsung under 2024

Rulla till toppen