TV-underhållningen har tagit en ny riktning. På kort tid har vi vant oss vid att bestämma precis vad vi vill titta på och när vi vill göra det. TV-bolagen jobbarstenhårt på att ställa om sig till en ny vardag – men själva TV:n har inte nödvändigtvis blivit mindre populär bara för det! Även om mobilerna, internet och sociala medier tar upp alltmer av vår tid så är en bra TV det naturliga valet när du vill njuta av en bra film eller TV-serie tillsammans med familj och vänner.
Med interaktiv TV-upplevelse
Ett viktigt steg i utvecklingen är att TV:n har blivit mer interaktiv. Förutom att ha ingångar för kabel, parabol och antenn så har TV:n internetanslutning och egna smart-applikationer (appar) ombord. Den sistnämnda kategorin är den som ökar allra mest.
Streaming-tjänster som Netflix och YouTube ger tillgång till ett bredare spektrum av underhållning, men kräver ett välfungerande system för att knyta ihop allting. TV:ns användarvänlighet, fjärrkontroll och menysystem blir därför allt viktigare, och det är där vi hittar de största skillnaderna mellan olika märken. En del TV-märken har helt enkelt lyckats bättre med sin smart-plattform.
3D är ute, UHD är inne – och skärmarna växer
TV-apparater med Ultra-HD-upplösning (3840 x 2160 bildpunkter) är inte längre något nytt. Efter tre år på marknaden har tekniken nästan blivit standard, och även om Full-HD fortfarande finns i budgetklassen så har de absolut flesta TV-modeller som säljs i år Ultra-HD-upplösning. På samma gång har många tillverkare valt att hoppa över 3D som finess i årets skärmar. Att 3D inte är en del av nya UHD Blu-ray-standarden var förmodligen sista spiken i kistan för framtida satsningar på formatet.
Priserna på TV-apparaterna har gått ned betydligt i år. 65 tum brukade vara svindyrt och 70 tum nästan ouppnåeligt, men i år har priserna för tvättäkta storskärmar krupit ner under 30 000 kronor.
HDR
Den hetaste trenden på TV-fronten i år är definitivt Ultra HD med High Dynamic Range. Det är en modern videostandard som gör att TV-skärmen kan visa fler gråtoner och färgnyanser, samt mycket högre kontrast och ljusstyrka än vad som har gått tidigare. Allt detta betyder samma sak som en mer verklighetstrogen bild. Källmaterial finns på både Netflix och Ultra-HD Blu-ray men det ställs höga krav på TV:n för att ge fulländade HDR-upplevelser.
Exempel på TV-storlek
Avstånd Storlek
1–2 meter 48–55 tum
2–3 meter 55–65 tum
3–4 meter 65–75 tum
4–5 meter 75–85 tum
5+ meter 85–100 tum
Här är en lista över årets rekommenderade produkter, plus vinnarna i varje kategori:
Philips 55PUS8601
Samsung UE65KS9005
Sony Bravia KD-75XD9405
LG 70UH700
BenQ GS1
Epson EH-TW5350
BenQ W2000
Sony VPL-HW65ES
Årets bästa tv, mellanklassen
55-tums 4K-TV: Samsung 55KS7005
Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.
Samsung har länge varit en av de mest tongivande TV-tillverkarna, i synnerhet när det gäller design och smarta finesser. Årets modeller har också fått ett lyft i bilden tack vare nya sofistikerade ”Quantum Dot”-paneler som utlovar både bredare färgspektrum och högre kontrast än tidigare.
Samsungs 7-serie finns både i en platt (KS7005) och konkav (KS7005) form. Rent designmässigt handlar det om en ganska så enkel historia med smal, avrundad ram och V-formade fötter på var sin kant. På grund av fötternas placering måste TV-bänken vara minst lika bred som skärmen – annars är naturligtvis väggmontering ett alternativ.
Användning och finesser
Skötseln är väldigt användarvänlig: TV:n reagerar blixtsnabbt på kommandon och det går att hoppa in och ut ur tjänster på bråkdelen av en sekund. Fjärrkontrollen kan programmeras för att styra andra enheter, till exempel TV-boxar, Apple TV, PlayStation. Anslutningarna är också bra: Samsung-skärmen har en särskild One Connect-kopplingsbox som gör att man kan koppla in upp till fyra HDMI-källor, alla med stöd för HDMI 2.0/HDCP 2.2.
Bildkvalitet
I likhet med sina större kusiner är 55KS7005 utrustad med en 10-bitars ”Quantum Dot”-LCD-panel som ger en väsentlig förbättring av ljus, kontrast och färger. Den är dessutom Ultra-HD Premium-certifierad, vilket betyder att den kan återge HDR och Ultra-HD Blu-ray på optimalt sätt.
Den extra ljusstyrkan kommer verkligen till sin rätt i HDR-filmer som Life of Pi och The Revenant. UHD BD-versionerna får en helt annan djupkänsla och realism.
Kontrasten är fenomenal om man jämför med konkurrenterna. Samsung lyckas återge ljusa bildeffekter (till exempel solljus) med mycket fler nyanser och mer realistisk intensitet. UHD BD-versionerna får en helt annan djupkänsla och realism. Netflix Marco Polo blir också mer levande, med bättre glöd i eldslågor och liknande. Samsung-skärmen har en mycket bra svärta i mörka scener, med jämn ljusfördelning och få tendenser till clouding.
Slutsats
Konkurrensen är stenhård i det här prissegmentet, men Samsungs 7-serie är ett snäpp vassare än konkurrenterna på flera områden. 55KS7005 har genomgående mycket att erbjuda: snygg design, utmärkt användarvänlighet och framför allt en gnistrande bra bild. Summan av allt detta gör att Samsung 55KS7005 är vår referens i prisklassen under 15 000 kronor!
Årets bästa tv, toppklassen
65-tums 4K-TV: Sony Bravia KD-65XD9305
Superstark kontrast och bländande ljusstyrka gör Sony-skärmen till en solklar kandidat för filmentusiaster. Dessutom har den ett välfungerande bildläge för sport.
Sonys 4K-skärmar har alltid haft en tendens att spela i TV-elitserien, både när det gäller bild och ljud. Tyvärr har detta också haft sin inverkan på priset! Det beror särskilt på det omfattande ljudsystemet med sidomonterade högtalare, vilket har lett till saftiga prislappar – och extra vikt.
I år ställer Sony upp för avspark med en betydligt mer trimmad modell. Borta är de dyra och platskrävande högtalarna, det som finns kvar är en smalare och mer minimalistisk TV. På utsidan är den tydligt inspirerad av förra årets lövtunna designmodell X90C men insidan är fullproppad med de hetaste bildfinesserna. På samma gång har priset sjunkit med 10 000 kronor, vilket innebär att Sonys toppmodell kan ställa upp i en lägre prisklass än tidigare.
Det som imponerar mest med 65XD9305 är bildkvaliteten. Sony har utvecklat en speciell bakgrundsbelysning (Slim Backlight Drive) som fungerar förvånansvärt bra. Här är det verkligen tal om grym kontrast! Sony-skärmen har briljant svärta och ljusfördelning (även i lokala områden) som påminner om ännu dyrare bak-LED-skärmar. Dessutom är ljusstyrkan bländande stark!
Med Ultra-HD-filmer som The Revenant och Life of Pi i spelaren får vi en bild som är ännu mer kontrastrik och levande än hos konkurrenterna. Vi tittade även på HDR-material från Netflix (Marco Polo) och Sony klarade sig ett snäpp bättre där med.
Sony-skärmen gör också ett enastående jobb med att skala upp vanligt HD-material till Ultra-HD. Den är utrustad med en avancerad 4K Reality Creation-videoprocessor som analyserar och skalar upp videosignalen för att den ska se optimal ut på den högupplösta skärmen. Här bevisar Sony ännu en gång att bildbehandling är något de behärskar. TV:n framhäver detaljer som man lätt går miste om hos konkurrenterna.
Årets bästa tv, highend
65-tums 4K-TV: Panasonic Viera TX-65DX900E
Panasonics toppmodell är helt enkelt gnistrande bra. LCD-skärmar blir inte mycket bättre än så här!
Varje år kommer det nya TV-modeller som utlovar bättre bild. Men i själva verket handlar det oftare om ”gammalt vin i ny tappning” än om reella förbättringar. I år är det annorlunda: den nya videostandarden HDR (High Dynamic Range) lyfter kvaliteten markant, så länge TV:n klarar av att visa den. Och här är det Panasonic som varit allra duktigast i klassen. Viera TX-65DX900E är en av de allra första TV-modellerna som får prydas av den nya ”Ultra HD Premium”-loggan, och bildpanelen, bakljustekniken och videobehandlingen är starkt förbättrad för att leva upp till de höga kraven som ställs.
Bildkvalitet
Det allra mest imponerande med Panasonic-skärmen är hur den hanterar ljusa områden av bilden. Ljusreflektioner blir bländande starka. Explosioner slår emot oss så att vi nästan känner värmestrålningen i ansiktet! Många av de här förbättringarna beror naturligtvis på det nya UHD Blu-ray-formatet, men utan en HDR-skärm av Panasonics kaliber så skulle vi inte ha sett de extra detaljerna. Det beror på att den har ett mycket större spelrum när det gäller ljusintensitet och färger.
DX900E har en avancerad, finmaskig LED-bakbelysning med hela 512 individuellt indelade zoner som klarar en mycket exakt lokal dimning. Även en turbotrimmad version av LCD-tekniken har sina begränsningar jämfört med moderna tekniker som OLED, men Panasonic-skärmen är en av de allra bästa vi har sett på LCD-fronten. Högre ljusstyrka är en viktig del av HDR-standarden och ännu så länge är den mycket enklare och billigare att åstadkomma med LCD.
Bäst av de bästa
För att kunna kora en värdig vinnare i highend-klassen var vi tvungna att samla ihop några av årets bästa TV-apparater för att göra nya mätningar och utvärderingar med hjälp av en HDR-testgenerator. Mätningarna visar att Viera TX-65DX900E är i referensklass när det gäller ljusstyrka, gråtonskala och färgåtergivning. Den klarar UHD Premium-kraven med god marginal, både när det gäller ljusstyrka och färgspektrum.
65DX900E har en fantastisk bildkvalitet även med ”vanliga” TV-sändningar och filmer utan HDR. Den är dessutom förberedd för kalibrering (CalMAN AutoCAL) vilket gör det enkelt att fintrimma bilden helt perfekt (med professionell mätutrustning). Detta är mycket mer än vad en vanlig TV klarar av och kan översättas med en mer dynamisk och naturtrogen bild. Även om en OLED-skärm har bättre förutsättningar att visa fullständigt beckmörk svärta så är Panasonic TX-65DX900E tveklöst fullt i klass med det allra bästa vi har skådat, oberoende av panelteknik. En välförtjänt vinnare av årets highend-utmärkelse!
Årets bästa projektor
Projektor: JVC DLA-X5000
Vi har aldrig sett en bättre bild för under 100 000 kronor.
Man kan argumentera för att det viktigaste i hemmabion är en tung bild. Och tyngre än JVC DLA-X5000 kan du inte få just nu. En beckmörk svärta står i skarp kontrast till högdager med minst lika bra tryck som konkurrenterna har att erbjuda, vilket ger en dynamik i bilden som är överlägsen allt annat vi har sett från någon hemmabioprojektor. X5000 spelar i en helt egen liga och ger sällsynt bra filmupplevelser. Föregångaren DLA-500R hade också en vansinnig svärta, men X5000 går ännu längre och har dessutom högre ljusstyrka – vilket ger ännu bättre tryck.
JVC-projektorn är extra användarvänlig och har automatisering av alla inställningar direkt från fjärrkontrollen, inklusive skärpa och zoom. Man kan dessutom lagra ett ”linsminne” för 16:9-format och ett för 2,35:1 och växla mellan dem med en knapptryckning på fjärrkontrollen. Elegant.
DLA-X5000 tar emot Ultra-HD-signaler från Blu-ray tack vare stöd för HDCP 2.2 och återger dem i ”nästan-4K-upplösning” tack vare dubbla HD-paneler (en teknik som heter e-shift). Resultatet är en filmåtergivning som är så dramatisk, knivskarp, intensiv och kontrastrik att vi knappt har sett på maken.
Äkta 4K-projektorer har ännu högre upplösning, vilket syns i scener i dagsljus. Men i dunkla och halvmörka scener – och i Batmans grotta – finns det ingen som kommer i närheten av X5000. Till och med den dubbelt så dyra Sony VW520ES får se sig besegrad av JVC i allt annat än de ljusaste scenerna.
Extra praktiskt är att bilden kan autokalibreras till en snudd på helt perfekt färgåtergivning med hjälp av Spyder 4- eller 5 Pro-mätutrustning.
När det gäller HDR så har du säkert hört att det ger extra tryck i ljuset. Det stämmer, men det gäller bara för TV-skärmar, inte för projektorer. X5000 skryter med HDR, men det innebär bara att bilden rent allmänt blir för mörk för att ge plats för scener med HDR-ljusinformation. Har du en 4K Blu-ray-spelare med HDR så se därför till att stänga av den funktionen. Ingen hemmabioprojektor är ljusstark nog för att ge bra HDR-upplevelser. Åtminstone inte ännu.
Under alla omständigheter är det ingen tvekan om saken: JVC DLA-X5000 är en hårresande bra projektor!
Årets bästa tv
65-tums OLED-TV: LG OLED65E6V
Den kostar fläsk, men om du vill ha den allra yppersta bildkvaliteten och den läckaste designen så är den här OLED-skärmen från LG en värdig kandidat.
Medan Samsung, Sony och andra märken fortfarande håller sig till LCD har LG gått i bräschen för OLED-skärmar med organiska lysdioder. OLED-tekniken har vissa tekniska fördelar genom att bildpanelen – till skillnad från LCD – inte behöver genomlysas. Varenda liten pixel är sin egen färg- och ljuskälla, vilket gör det möjligt att få en helt överlägsen kontrast. TV:n kan i princip ha full ljusstyrka i vissa områden av skärmytan samtidigt som andra är helt släckta.
Man får jobba hårt om man ska göra en TV som är mycket tunnare än vad LG har lyckats med här. Den är inte mer än fyra millimeter tjock över stora delar av skärmen. I stället för att ha en traditionell ram runt TV:n har LG lagt OLED-panelen direkt ovanpå en tunn glasskiva (så kallat Picture-On-Glass). Sedan har de fått till en läcker avslutning genom att stoppa in högtalarna i en integrerad soundbar längst ner, perfekt i linje med fronten av TV-skärmen. Sockeln sätts sedan fast i botten av ljudlimpan. Definitivt ett läckert stycke industriell design!
Bildkvalitet
Det är redan ett konstaterat faktum att OLED har kontrast och svärta som sina stora fördelar. Förra året fick vi se den här tekniken i kombination med Ultra-HD-upplösning, vilket gav ytterligare förbättringar och mer realism. Årets modell höjer ribban ännu mer och ser sagolikt bra ut med allt slags innehåll – inklusive nytt HDR-material.
Även om OLED65E6V uppfyller OLED-kraven för HDR (540 nit) så är det fortfarande en bra bit upp till de 1000 nits som är kravet för LCD. OLED-skärmen har däremot en fenomenal svärta och ett härligt djup i mörka scener. Efter att ha tittat på flera filmtitlar måste vi erkänna att detta extra kraftiga ljus är en viktig del av HDR-effekten. Inte nödvändigtvis viktigare än traditionella egenskaper som svärta och kontrast, men tillräckligt viktigt för att vi helst skulle vilja ha både och. Med det sagt så har LG-skärmen en häftig kombination av grym kontrast och bottenlös svärta, vilket gör att den återger såväl Ultra-HD och HDR som vanliga TV-sändningar på ett otroligt bra sätt.
Slutsats
Utmärkelsen ”Årets bildprodukt” ska delas ut till en extra innovativ produkt som lyfter sin kategori framåt, både rent tekniskt, visuellt och designmässigt. Förra årets pris gick till LG:s enorma 21:9-skärm LG 105UC9V. Att LG även i år lägger beslag på utmärkelsen beror på att de har lyckats flytta gränserna ännu en gång. OLED65E6V är inte perfekt på alla områden men har en så läcker design och bildkvalitet att den tveklöst hamnar i kategorin ”dröm-TV.” Vill ha!
Bra TV-tips
Köp rätt storlek
Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och i och med intåget av 4K-skärmarna kan du tryggt välja en ännu större TV. Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och soffan.
Välj rätt typ och kvalitet
Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, spel eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt flatskärm när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.
Tänk på placering och belysning
Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.
Glöm inte ljudet
Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ett lika platt ljud. Vill du höra röster, musik och ljudeffekter klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre högtalare. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer en extern ljudanläggning eller en ljudlimpa.
Inbyggd digital-TV (IDTV)
Nu för tiden har de flesta TV-apparater inbyggd MPEG4-dekoder som är kompatibel med satellit, kabel och marknätet. Det innebär att programkortet kan stickas in rakt i TV:ns kortmodul (CAM) så att du inte behöver någon separat mottagarbox. Vissa TV-apparater har även en inbyggd paus- och inspelningsfunktion via USB. För att detta ska fungera måste dock TV:n vara godkänd av din programleverantör.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser