De nya 4K-modellerna 55X9005 och 65X9005 visades upp för första gången på CES-mässan i Las Vegas i början av året, men nu är de äntligen redo för butikshyllorna här hemma.
Sonys toppmodeller är till förväxling lika vanliga kant-LED-skärmar, men har en väsentlig skillnad: upplösningen är fyra gånger högre än traditionell HDTV, 3840 x 2160 pixlar i stället för vanliga 1920 x 1080.
4K har 4 gånger högre upplösning än vanlig Full-HD och också ett betydligt större bildformat. Här visas storleksförhållandet mellan 4K/Ultra-HD, 2K/vanlig Full-HD och standardupplösning.
Större och skarpare bild
Fördelarna med 4K-systemets högre upplösning är inte bara bättre skärpa utan också att man kan ha en betydligt större bild på samma avstånd från soffan. Detta utnyttjas i moderna biografer som har filmdukar som fyller hela väggen. Överfört till hemmabion innebär det att du kan byta ut din gamla 40- eller 46-tummare mot Sonys nya 55- eller 65-tummare och få en både större och skarpare bild, utan antydan till pixelstruktur. Bilden fyller alltså en större del av synfältet, vilket gör handlingen mer fängslande.
Sonys nya Triluminos-bildpaneler har fenomenala färger. TV:n till höger har XV Color som ger en större färgrymd än vanlig TV. Resultatet är bland annat djupare, mer nyanserade rödfärger.
Förutom högre upplösning öppnar 4K-formatet för ett bredare färgspektrum. Sony-skärmarna är utrustade med Triluminos LCD-paneler som skapar livligare färger än traditionell LCD, bland annat intensivare rött och djupare grönt.
I dagsläget finns det försvinnande lite 4K-material att titta på. Av den anledningen har Sony utrustat sina TV-apparater med en kraftfull bildprocessor (4K X-Reality Pro) som skalar upp vanligt Full-HD-material till 4K-upplösning. Resultatet är inte lika bra som äkta vara, men det underlättar och det ser i många fall skarpare ut än på en lika stor full-HD-TV när Sony-chipet har svingat sin trollstav. Det betyder alltså att man kan ha mycket glädje av en 4K-TV även när man tittar på vanliga HD-program, Blu-ray och streaming.
Markant bättre ljud
Förutom extra högupplösta bildpaneler går det inte att undgå att se att X9005-modellerna har kraftiga högtalare på sidorna. Sony har gått seriöst tillväga för att ljudet ska matcha bilden. Högtalarsystemet är en trevägskonstruktion och har magnetisk vätska i elementens talspolegap, och förstärkardelen är en förbättrad version av den som sitter i 84-tummaren. Allt för att ge ett potent ljud trots ringa mått.
Hur är det med äkta 4K-material?
Problemet är 4K är samma som det var med 3D för ett par år sedan: bristen på material att titta på. De som satsar på att köpa en sprillans ny 4K-TV har inte så mycket att titta på i dagsläget. Bolagen bakom Blu-ray (Blu-ray Disc Association) har ännu inte avgjort om det ska komma Blu-ray-filmer med äkta 4K i framtiden. Under tiden har Sony lanserat ett par titlar med beteckningen ”Mastered in 4K”, som är filmade i 4K och sedan nedskalade till vanlig full-HD och som därför är extra fördelaktiga att skala upp till 4K igen. Dessutom är filmerna lagrade med större färgrymd (XV Color) för att ha ännu livligare färger vilket skärmarna med Triluminos-teknik är kapabla att visa. Fast inte heller detta blir lika bra som äkta vara.
Sonys nya F56-kamera är filmproducenters våta dröm. Den kan filma med uppemot 20 megapixlars upplösning och är ett populärt val för professionella 4K-produktioner. Pris: cirka 65 000 dollar – plus optik! Inget för hobbyregissörer, med andra ord.
4K=bio
Det kommer förmodligen att dröja många år innan vi får kan titta på simpla TV-program som Rapport eller Stjärnorna på slottet i 4K. Däremot ser det mer lovande ut för sportevenemang, serier och framför allt film.
4K-formatet är redan en etablerad standard i biosammanhang eftersom det överensstämmer med detaljeringen i 35 mm-film. Ungefär 20 000 digitala biografer över hela världen är redan utrustade med 4K-projektorer.
4K-videokamerornas höga upplösning har gjort det möjligt att föreviga extra stora, breda och detaljerade filmscener, som här i filmen The Eclipse.
Filmproduktioner som filmas i 4K håller också på att blir mer utbredda. James Bond-filmen Skyfall, Django Unchained och den senaste Spider-man-filmen är till exempel filmade med 4K-kamera. Även om vissa Hollywood-regissörer fortfarande föredrar analog 35 mm-film av konstnärliga orsaker, kommer det utan tvekan att släppas många nya filmer som använder 4K-formatet den närmaste tiden. Dessutom håller filmbolagen på att digitalisera flera äldre titlar, både för att bevara filmerna för eftervärlden i sina arkiv och för att kunna lansera dem på nytt i 4K.
Det betyder att det egentligen inte är bristen på material som är problemet, utan hur materialet ska levereras och nå fram till kunderna. Filmerna finns redan och nu har TV-apparaterna kommit. Vad som behövs nu är en ny överföringsstandard som kan ge oss äkta, gnistrande 4K i vardagsrummet. Blir det Blu-ray, Netflix, YouTube eller Sony själva som blir först med att distribuera 4K-video? Den som lever får se!
Sonys nya TV-apparater dyker upp i butikerna i juni och kostar följande:
KD-55X9005: 45 000 kr
KD-65X9005: 70 000 kr
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser