TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets hetaste TV-nyheter

Ljud & Bild går igenom de mest spännande TV-nyheterna 2017!

Av / 2017-04-18 - 08:54
Årets hetaste TV-nyheter
Samsung 88QF. (Foto: Audun Hage)
Samsung 88QF. (Foto: Audun Hage)

Varje år händer det: samtidigt som vårsolen smälter bort den sista snön och många av oss vaxar bilen och byter till sommardäck, gör TV-tillverkarna en riktig vårstädning: gamla modeller fasas ut och nya modeller rullas in. Du kan fortfarande göra fynd på några av förra årets storsäljare, men från månadsskiftet april/maj är det nästan bara splitternya 2017-modeller som gäller. Här ska vi gå igenom några av de viktigaste TV-trenderna och passa på att ge några fler tips till dig som funderar på att köpa en ny TV 2017!
TV-industrin har flera likheter med bilindustrin. På stora, fashionabla mässor visar de upp sina koncept – världens största, skarpaste eller tunnaste TV-apparater, ofta bredvid leende och poserande glamourmodeller. Men det är inte nödvändigtvis din nästa TV de visar upp. Flaggskeppsmodellerna är i första hand gjorda för att skapa sensationella rubriker (”den här TV:n kan böjas!”) och sprida guldglans över resten av sortimentet. Oftast handlar det om prototyper som är för dyra och komplicerade att massproducera. Det tar flera år innan tekniken sipprar ner till en normal prisnivå och hamnar i en modell som går att köpa.
Man bör alltså alltid ta sådana lanseringar med en nypa salt. Då är det desto mer spännande att se vad som händer i prisklasserna som de flesta köper från!

OLED-skärmarna kommer (från alla håll och kanter)!
I år är det många fler märken som har skärmar med OLED-teknik. OLED-skärmarna har en stor fördel genom att varje enskild bildpunkt kan tändas och släckas individuellt och inte behöver genomlysas som i en traditionell LCD-skärm med bakgrundsbelysning. Detta ger markanta förbättringar i svärta, kontrast och betraktningsvinkel.
Sydkoreanska LG har länge nästan haft monopol på de avancerade skärmarna, men nu delar de tekniken med andra tillverkare, bland annat Sony, Philips, Panasonic och Loewe. Det innebär att du kommer att få se många fler och mer prisvärda modeller i OLED-segmentet i år. Dessutom ska det bli intressant att se vilken av tillverkarna som lyckas trolla fram den bästa bilden. Blir det LG eller någon av de nya utmanarna? Vi ser fram emot att få börja testa!

QLED: Ny OLED-utmanare?

Bara för att OLED sprider sig så betyder det inte att LCD-utvecklingen står stilla. Gigantmärket Samsung har lanserat en ny generation LCD-paneler med avancerad kvantpricksteknik: Quantum LED, eller kort och gott QLED. Något förenklat handlar det om ett skikt med pyttesmå metallpartiklar som förbättrar LED-bakbelysningens egenskaper, vilket resulterar i ett bredare färgspektrum och bättre ljusutbyte. Dessutom har Samsung jobbat hårt för att förbättra betraktningsvinkeln i årets toppmodeller, vilket gör att QLED sägs kunna matcha, eller till och med överträffa, OLED på flera områden. Detta återstår att se, men de demonstrationer vi har sett hittills verkar mycket lovande.

LCD fortfarande störst
Även om OLED blir allt vanligare och priserna mer överkomliga så är tekniken fortfarande relativt dyr jämfört med LCD, särskilt om vi går upp en del i skärmstorlek. Utbudet går inte heller att jämföra. Majoriteten av TV-apparaterna som säljs i år kommer därför fortfarande att vara av traditionell LCD-typ.

Annons

Större skärmar
De som drömmer om en riktig biograf-storskärm har också mycket att se fram emot 2017. 65-tummarna får bättre priser, men vi ser också att utbudet av riktigt stora skärmar (70 tum och större) växer. Det innebär att priserna också kan bli riktigt behagliga så småningom.
Du har säkert funderat på varför TV-apparaterna finns i så många udda storlekar och varför de stora skärmarna är så extremt dyra. Från 49, 55 och 65 tum är priserna helt okej, men sedan skjuter de i höjden! Detta beror på att bildpanelerna massproduceras på stora glasunderlag, som kallas för ”mother glas substrate”. De framställs i fabriken i ungefär 2 x 3 meters storlek och skärs sedan ut till ett antal paneler av en viss storlek, till exempel sex stycken 46-tummare. Större skärmar ger färre skärmar per glas, därför ökar kostnaden markant. Men i takt med att fabrikerna lyckas göra större mallar räknar vi med att priserna på stora skärmar sjunker ytterligare.
Om några år kan det också hända att ”TV-väggen” blir verklighet: Samsung och Sony har demonstrerat så kallade LED-skärmar för professionellt bruk (bio, reklam och liknande) som sätts ihop av flera enheter och kan bli mer än 10 meter breda skärmar!

HDR
Den nya videostandarden HDR (High Dynamic Range) är en av de största innovationerna TV-branschen har sett på senare tid. De modernaste TV-apparaterna har fått stora förbättringar i färgdjup och kontrast, som vida överstiger de etablerade normerna för film och video. För att utnyttja de extra detaljerna och ta TV-formatet in i framtiden krävs en ny videostandard, och det är här HDR kommer in i bilden. Video med HDR har ett mycket bredare kontrast- och färgspektrum och innehåller dessutom metadata som berättar för skärmen exakt vilken ljusstyrka bildmaterialet ska ha. Detta gör det möjligt att utnyttja bildskärmens fulla kapacitet och åstadkomma en bild med mycket bättre nyanser, djup och realism.
Alla de stora TV-tillverkarna har skärmar som stöder HDR i år, men det är ingen självklarhet att alla har lika bra bild. HDR ställer höga krav på både färger och kontrast, och ska du utnyttja det nya innehållet maximalt så bör du leta efter en skärm som uppfyller de så kallade Ultra HD Premium-kraven. Detta är oftast en LCD-skärm av det mer påkostade slaget (med 10-bitars panel, bra ”local dimming” och 1000 nits ljusstyrka eller ännu mer), eller eventuellt en OLED-skärm.
Problemet har (som vanligt) varit bristen på bra innehåll, men nu börjar det så småningom dyka upp fler bra 4K Blu-ray-titlar som är mastrade i HDR. Snart kommer också de första filmerna som kodade med Dolbys egen HDR-standard, Dolby Vision. Netflix har också ett urval av serier som är kodade i HDR. En separat HDR-standard för TV-utsändningar som heter HLG (Hybrid Log Gamma), är också på gång.

 

Samsung

Q7C lifestyle 01
Samsung har mycket nytt i sortimentet 2017, inklusive en helt ny highend-serie.

Samsung är en av marknadsledarna i TV-segmentet. Kombinationen bildkvalitet, smarta appar och genomtänkt design har gjort Samsung till ett oerhört populärt märke, även här i Norden. Den sydkoreanska elektronikjätten är också känd för att gå sin egen väg, så du hittar knappast en Samsung-OLED-TV i första taget. I stället har de valt att satsa på sin egen teknik, Quantum Dot – eller QLED som de kallar den.

Samsung Q9F. (Foto: Samsung)
Samsung Q9F. (Foto: Samsung)

QLED

Samsung lanserar hela tre highend-serier med QLED-skärmar i år: Q9, Q8 och Q7. I grund och botten handlar det fortfarande om traditionella LCD-paneler, men ovanpå ligger toppmodern teknik som tar bildkvaliteten till en ny nivå. Det speciella Quantum Dot-filtret ger både högre ljuseffektivitet och bredare färgspektrum. Toppmodellen Q9F kan ge ifrån sig uppemot 2000 nits ljusstyrka och ska också kunna täcka 100 % av färgspektrat i Ultra-HD Blu-ray-standarden (DCI-P3). Samsung hävdar att den här kombinationen av ljusstyrka och färgnyanser (”färgvolym”) är avgörande för att visa en HDR-bild på ett optimalt sätt. De har dessutom arbetat med förbättra betraktningsvinkeln, som alltid har varit en svaghet i VA LCD-paneler. Mycket tyder på att QLED kan blir en svår utmanare till OLED på flera områden.
Samsungs QLED-teknik finns i toppmodellen Q9F, designmodellen Q8C och Q7F/C, där F står för Flat (platt) och C för Curved (konkav).

MU9000/8000/7000/6000
QLED-modellerna ligger i en tämligen hög prisklass. Därför är det viktigt att notera att Samsung även har en mer ordinär 9-, 8-, 7- och 6-serie med med förnamnet MUxxxx. Dessa modeller har en något enklare LCD-panel utan senaste generationens Quantum Dot-teknik, men det handlar fortfarande om högt specificerade Ultra HD-modeller med stöd för HDR och mycket annat godis. MU-modellerna finns i många olika prisklasser och storlekar, ända upp till 82 tum!

The Frame

Samsungs nya tavel-TV, The Frame. (Foto: Samsung)
Samsungs nya tavel-TV, The Frame. (Foto: Samsung)

 

Sist men inte minst får vi inte glömma The Frame, Samsungs unika designmodell. Den är gjord för att ser ut precis som en tavelram och lyckas ovanligt bra med det: tack vare en intelligent ljussensor och speciell ytbehandling är det svårt att skilja TV-skärmen från en riktig tavla!

LG

07 W7 A Dolby Atmos%C2%AE main
LG lanserar en stor mängd TV-skärmar i år. En av de mest spektakulära är den rekordtunna OLED-modellen ”Wallpaper”.

LG har varit en av de ledande TV-tillverkarna under de senaste åren, framför allt i highend-segmentet där deras OLED-skärmar tillhör de som haft bäst bildkvalitet. Fram tills nu har LG haft monopol på OLED, men i år ”lånar de ut” tekniken till flera konkurrenter. De har också gett sina egna modeller en riktig ansiktslyftning, plus 25 % mer ljusstyrka och ett förbättrat filter som reducerar reflexer från omgivningen.

OLED W7

LG OLED 65W7. (Foto: LG)
LG OLED 65W7. (Foto: LG)

 

LG:s 2017-sortiment leds av flaggskeppsmodellen OLED W7. W står för ”Wallpaper” och mycket riktigt är detta en lövtunn (2,5 millimeter) OLED-skärm som går att hänga upp på väggen med hjälp av magneter. Skärmen är så tunn att det varken finns plats för högtalare eller styrelektronik. Allt sådant har flyttat till en separat soundbar som ansluts till skärmen med en platt kabel. LG har visat upp flera prototyper genom åren men nu är den alltså klar för försäljning och de första exemplaren finns redan i butikerna. Tack vare stöd för Dolby Vision HDR-video och inte minst Dolby Atmos-surroundljud från ljudlimpan är OLED W7 redo att bjuda på häftiga ljud- och bildupplevelser.

OLED G7/E7/C7/B7

LG OLED 65E7V. (Foto: LG)
LG OLED 65E7V. (Foto: LG)

 

Förutom den kostsamma W-modellen släpper LG en lång rad (förhållandevis) billiga OLED-skärmar i år. Det förväntas bara finnas små skillnader i bilden mellan de olika modellerna, eftersom samtliga i år har LG:s egenutvecklade videochip. En del skillnader kommer det ändå att vara och de dyrare G7/E7-modellerna få mer processorkraft än C7- och B7-serierna. Bortsett från detta är det i stort sett kosmetiska skillnader mellan de olika serierna. G7 och E7 får det läckra ”picture on glass”-utförandet där OLED-skärmen ligger på utsidan av en glasskiva och har högtalarna inbyggda i sockeln. C7 och B7 får en mer traditionell, inramad design och mindre påkostat ljud. I övrigt är det värt att notera att samtliga modeller i år är helt platta och stöder alla kända HDR-format (HDR10, Dolby Vision, HLG och Technicolor)!

SJ950/SJ850 LCD

LG SJ950V. (Foto: LG)
LG SJ950V. (Foto: LG)

Även om LG satsat på OLED i highend-klassen så betyder det inte att de har släppt LCD helt och hållet. De så kallade ”Nano cell”-LCD-skärmarna finns i en mängd olika storlekar, till betydligt trevligare summor än vad man måste betala för motsvarande OLED-modeller. Nano-teknik (ett annat namn för ”Quantum Dot”) består av små partiklar som reagerar på ljuset från LCD-skärmen och ger en mer nyanserad och precis färgåtergivning. LCD-serierna SJ950 och SJ850 stöder Dolby Vision HDR, har naturligtvis den senaste versionen av LG:s eget Smart TV-system WebOS 3.5 och ett ljud som är fintrimmat av Harman/Kardon.

Sony

XE93 65 WMF Black Bezel Darksilver Slate Stand s

Sony har ett väldigt spännande TV-sortiment i år, inklusive en OLED-TV där ljudet kommer direkt från skärmen!

XE93

Sony 65XE93. (Foto: Sony)
Sony 65XE93. (Foto: Sony)

Sony låg bakom några av förra årets bästa LCD-skärmar. Modellerna XD93/94 och i synnerhet flaggskeppet ZD9 hade en oerhört imponerande bildkvalitet, särskilt med HDR-innehåll tack vare grym ljusstyrka och kontrast. Föga överraskande är det dessa modeller som Sony bygger vidare på 2017. Nya XE93-serien stöder Dolby Vision HDR-formatet och kombinerar Sonys bästa videoprocessor (X1 Extreme) med den avancerade kantljustekniken Slim Backlight Drive+ för att få optimal ”lokal dimning” på skärmen. Sony satsar stort på smart bildbehandling för att åstadkomma en optimal bild och utnyttja den enorma kontrasten i både HDR- samt vanligt SDR-källmaterial. Som styrsystem är det fortfarande Android som gäller, nu i version 6.0.

No11 Clean rear look XE93 65

XE93 finns i 55 och 65 tum samt i en ännu större, 75-tums XE94-version med direkt-LED-bakgrundsbelysning!

A1E OLED

Sony 65A1 OLED. (Foto: Sony)
Sony 65A1 OLED. (Foto: Sony)

Även om Sonys LCD-modeller verkar intressanta så är det toppmodellen Bravia A1 man ska hålla ett extra öga på. Det är Sonys första riktiga OLED-TV för hemmabruk och många är nog nyfikna på att se vad deras avancerade bildbehandling kan prestera i kombination med OLED. Bildpanelen kommer från översta hyllan hos LG Display och drivs av Sonys patenterade X1 Extreme-bildprocessor. A1 stöder HDR-, HLG- och Dolby Vision HDR-formaten.

KA bty CES04
Sony-skärmen är utan tvekan läcker att titta på med sitt eleganta, minimalistiska yttre. Ramen är så supersmal att det inte ens finns plats för en ordentlig Sony-logga! En annan detalj är avsaknaden av traditionella högtalare: I stället för att montera högtalare längs nederkanten har ljudteknikerna gjort ett genidrag och använder hela OLED-skärmen som högtalare! Små element på baksidan skickar vibrationer genom panelen och gör att ljudet kommer från skärmen. Smart!
Sony A1E kommer under sommaren och finns i 55, 65 och 77 tum. Priserna är inte satta ännu.

Panasonic

Panasonic satsar för fullt på OLED i år men de har ett par intressanta LCD-modeller på gång också.

EX780

Panasonic TX-65EX780E.(Foto: Panasonic)
Panasonic TX-65EX780E.(Foto: Panasonic)

Panasonic har mångårigt rykte om sig att leverera TV-apparater med extra snygg bildkvalitet. Toppmodellen Viera TX-65DX900 knep utmärkelsen Bästa highend-LCD 2016 och har varit en så stor framgång att Panasonic låter den stanna kvar i sortimentet ett år till. Toppmodellen i LCD-segmentet är alltså densamma som förra året.
2017 lanserar Panasonic också en helt ny modell i mellanklassen, EX780. Till skillnad från toppmodellens snofsiga ”Honeycomb”-LED-bakgrundsbelysning har EX780 mer konventionell kantbelysning och kan därför inte ge samma höga ljusstyrka och kontrast. Den har däremot samma HCX2-videoprocessor som toppmodellen, vilket bådar gott för den allmänna bildkvaliteten. EX780 stöder för övrigt HDR-formaten HDR10 och HLG. Panasonic har också arbetat flitigt med att minimera skärmens ”input lag” (fördröjning) för att locka till sig alla gaming-fantaster där ute.

Panasonic EX780 finns skärmstorlekarna 50, 58, 65 och 75 tum.

EZ1000 och EZ950 OLED

Panasonics 2017-flaggskepp är OLED-skärmen TX-65EZ1000E.(Foto: Panasonic)
Panasonics 2017-flaggskepp är OLED-skärmen TX-65EZ1000E.(Foto: Panasonic)

Panasonics 2017-flaggskepp är ändå OLED-serierna EZ1000 och EZ950. Enligt uppgift är det OLED-skärmar av ”professionell kvalitet”, där Panasonics bildingenjörer satt till alla klutar för att leverera en verklighetstrogen bild som ser ut som originalet. Kärnan är nya Studio Color HCX2-videoprocessorn som ger en oerhört korrekt bildbehandling. Panasonic hävdar själva att bildkvaliteten ska vara fullt i klass med kostsamma OLED-studiomonitorer och demonstrationer som Ljud & Bild har sett verkar mycket lovande.

Panasonic TX-65EZ950E. (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-65EZ950E. (Foto: Panasonic)

Största skillnaden mellan EZ1000 och EZ950 är ljudet: Toppmodellen har fått en särskild Dynamic Blade-soundbar integrerad i sockeln. Den är utvecklad av Technics ingenjörer och rymmer sammanlagt 14 högtalarelement! Som jämförelse har lillebror EZ950 mer ordinära inbyggda högtalare.
Har Panasonic verkligen knäckt ”OLED-koden” och blir det de som har den allra snyggaste bilden 2017 också?  Vi ser fram emot att börja testa!

Panasonic EZ1000 finns i 65 och 77 tums storlek, EZ950 finns i 55 och 65 tum. Priserna är inte satta ännu.

Philips

Philips 55POS9002. (Foto: Philips)
Philips 55POS9002. (Foto: Philips)

Till modellåret 2017 överraskar Philips med ännu en OLED-modell samt en uppföljare av den populära 700-serien.

Philips släppte sin första OLED-TV, 55POS901F, förra året. I år de följer upp med en ny OLED-modell som utlovar ännu bättre bild. Årets nya flaggskepp heter 55POS9002. Philips och TP Vision har (med gurun Danny Tack i spetsen) har arbetat ihärdigt med att förbättra bildbehandlingen. Resultatet är bland annat en ny videoprocessor som heter P5 och har mer processorkraft för behandling av skärpa, färger och kontrast. 55POS9002 stöder HDR10, HLG och är dessutom Ultra-HD Premium-klassad, vilket är lovande för återgivning av HDR-material. 55POS9002 har naturligtvis även Ambilight-omgivningsbelysning, Philips egen specialitet. Lanseringen sker i juli och priset är ännu så länge okänt.

7502

Philips 65PFL7502. (Foto: Philips)
Philips 65PFL7502. (Foto: Philips)

7502-serien blir Philips bästa med LCD-teknik för år. Toppmodellen 7502 finns i 49, 55 och 65 tum och har samma avancerade P5-videoprocessor för bildbehandling. 7502-serien har tresidig Ambilight, en mörk borstad aluminiumram och mittmonterad fot. Philips har också satsat på ljudet och resultatet är en liten soundbar i det tunna chassit, extra bashögtalare på baksidan och hela 45 watts förstärkare. Det bör ge ett rent och fylligt ljud! Philips 7502-serie lanseras i maj.

6400
Alldeles under 7502-serien hamnar den prisvärda modellserien 6482 som finns med 49- och 55-tums skärm och har flera finesser gemensamt med de dyrare modellerna, inklusive tresidig Ambiligt och 10-bitars LCD-panel med hög ljusstyrka och brett färgspektrum. Stöd för HDR10-formatet finns naturligtvis på plats. Pixel Plus Ultra HD-bildmotorn ger jämna rörelser och Micro Dimming Pro fixar kontrasten. 6482 har ett silverfärgat utförande med framåtriktade högtalare under skärmen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Blindtest av OLED-TV

TCL:s största TV-utställning någonsin

LG OLED T hedrad av TIME Magazine

LG presenterar ny mätmetod för färgskillnader

Gigantisk Samsung-TV väntas 2025

Samsungs nya TV-funktion använder generativ AI

Modern konst till The Frame

Prisrekord för en 100-tums TV?

Philips firar 20 år med Ambilight och lanserar en ny flaggskepps-TV

Är du frestad av en ”transparent” OLED-TV?

Sony vidtar åtgärder efter klagomål

Ram på allvar?

Ljud & Bild