Signal riktar skarp kritik mot EU:s planer på chattkontroll

Edward Snowdens favoritmeddelandetjänst har inte mycket till övers för EU:s fortsatta planer på att spionera på allas chattmeddelanden.

Signal TOP

(Foto: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

För drygt två år sedan, den 11 maj 2022, publicerade EU-kommissionen för första gången sitt förslag om den så kallade chattkontrollen.

Syftet med den föreslagna lagstiftningen? Att skydda minderåriga från sexuella övergrepp.

Den föreslagna metoden? Att tvinga sociala medier och chatt-appar som Instagram, Snapchat och WhatsApp att övervaka alla chattar i appen för att skanna innehållet efter barnpornografiska bilder och konversationer där minderåriga utsätts för grooming.

Ett antal amerikanska tjänster har redan frivilligt implementerat teknik som skannar användarnas meddelanden och bilder efter olagliga aktiviteter, bland annat Gmail, Facebook Messenger, Skype och Snapchat, men den föreslagna EU-lagstiftningen skulle göra sådana lösningar obligatoriska, även för tjänster som använder end-to-end-kryptering, som Signal och WhatsApp.

”Är det inte grannen Mr. Müllers heta dotter?” Så föreställer sig Piratpartiet i EU-parlamentet framtiden om EU:s chattkontroll blir verklighet. Partiets tyska EU-parlamentariker Patrick Breyer för en intensiv kamp mot EU-kommissionens övervakningsplaner. (Foto: Piratpartiet)

Den idén sköts dock i sank. Flera länder, däribland Tyskland, Österrike och Polen, samt en stor majoritet i EU-parlamentet var emot det vittomfattande förslaget.

Läs också EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.

Men bakom kulisserna har arbetet med lagstiftningen fortsatt och nu har Belgien, som för närvarande innehar ordförandeskapet i Europeiska rådet, presenterat ett kompromissförslag som i princip innebär att chattkontrollerna kommer att övervaka alla chattar där användarna kan skicka bilder och videor till varandra.

Med andra ord kommer användaren att tillfrågas i till exempel WhatsApp eller Messenger om de frivilligt accepterar chattkontrollen. Om svaret är nej, kommer möjligheten att dela bilder och videor att avaktiveras och man kommer bara att kunna skicka text- och ljudmeddelanden.

Men det här är fortfarande att gå för långt, enligt den krypterade meddelandetjänsten Signal. Det nya förslaget kräver fortfarande att tjänster som Signal och WhatsApp, som idag överför allt innehåll krypterat mellan användarnas enheter, gör det möjligt att skanna innehåll på exempelvis användarens smartphone innan meddelandet skickas.

För att vara tydlig – vi är här ända till slutet. Vi står bakom Europas folk och deras rätt till integritet, oavsett vad kommissionen gör. Men vi kommer inte att följa ett mandat som undergräver våra dataskyddsgarantier”, säger Whittaker enligt det tyska techmediet Winfuture.

Den 13 juni, några dagar efter söndagens val till EU-parlamentet, kommer EU:s justitieministrar att diskutera det belgiska förslaget.

Källa: Netzpolitik

Läs vidare
Exit mobile version