TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Llama är Metas gratis super-AI

Meta har släppt världens kanske mest kraftfulla AI-modell. Den har ingen nödbroms. Men du kan inte komma åt den.

Av / 2024-07-27 - 09:01
Llama är Metas gratis super-AI

Meta har spenderat miljarder dollar på den. Och nu ger de bort den.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg är inte känd för sin filantropiska anda. Han har dock valt att göra Llama-språkmodellen till open source. Det innebär att den kan laddas ner och användas av alla som har en lämplig superdator för att köra den artificiella intelligensen. Och om du inte har några datacenter för att köra modellen själv, kan du också få tillgång till Metas version gratis via webbplatsen Meta.ai. Detta enligt teknologimediet Wired.

Inget säkerhetsbälte

Men det är inte bara ekonomiskt, Metas artificiella intelligens saknar förbehåll. De andra stora språkmodellerna, som OpenAI:s ChatGPT och Googles Gemini, har inbyggda begränsningar för vad som kan besvaras. Och om du har en något smutsig tankegång kommer du ofta att mötas av ett ursäktande avslag från AI ( har vi hört).

Llama har inga inbyggda filter. Istället säger Meta att de har tränat språkmodellen på ett sätt som ska förhindra ”skadliga” resultat. Med andra ord har AI metaforiskt gått i klosterskola, där den har matats med hälsosamma idéer. Men eftersom modellen är öppen källkod kan den komma med andra idéer om den tränas av andra.

Llama kan nu laddas ner. Säkerhetsbegränsningarna är ett alternativ som kan väljas bort. (Skärmdump: Meta)

Om du laddar ner Llama från Meta.ai:s webbplats – och den inte kan köras på din vanliga hemdator – kan du välja om du vill inkludera nödbromsarna Prompt Guard och Llama Guard, som skyddar mot tvivelaktiga frågor respektive skadliga resultat – eller köra den förmodligen mest kraftfulla AI-motorn i världen utan säkerhetsbälte.

Vill bli det nya Linux – eller det nya Google

I ett öppet brev jämför Mark Zuckerberg Llama med operativsystemet Linux, som också är open source. Från att ha betraktats som osäkert och riskfyllt är Linux nu ryggraden i de datacenter som driver internet. Det är också kärnan i operativsystemet Android.

Jag tror att det kommer att bli likadant med AI. Många företag utvecklar idag slutna AI-modeller. Men open source vinner mark”, säger Zuckerberg i brevet.

Det kanske inte bara är altruism som driver Facebook-chefen. Genom att göra Llama gratis ser han till att Metas AI-modell blir den föredragna modellen för forskare och utvecklare. Och eftersom Meta också har satt en gräns för i vilken skala den fria Llama kan användas kommersiellt, kommer pengarna så småningom att trilla in. Nördar kommer att hävda att med dessa typer av begränsningar är Metas AI inte äkta öppen källkod. Och det skulle de ha rätt i.

Kommer inte till Europa

Den dåliga nyheten är att vi här i Europa inte kommer att kunna njuta av fri tillgång till Llama. Detta enligt techmediet C|Net. Detta beror på EU:s integritetsregler GDPR, som länge har varit en stötesten för META och som redan har tvingat företaget att be användarna om tillstånd innan de använder deras inlägg för att träna AI-modellerna – och även tvingat dem att acceptera ett nej som svar.

Källor: Wired, C|Net

AI-modellen Llama kommer inte att vara tillgänglig i Europa eftersom Meta inte accepterar EU:s regler om skydd av användardata (Foto: Midjourney AI)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Framtidens spel en AI-hallucination?

Genombrott för fusionsreaktorer

Upprörande bilder från xAI

Snapdragon 8 Gen 4 kommer att bli blixtsnabb

Olycka när Kina skjuter upp satelliter

Nu kommer röstassistenten från ChatGPT

Som att låna benen av en bergsget!

Gemini AI blir snabbare och smartare

Eldsprutande robothund mot ogräset

Gratis, superkraftig AI utan begränsningar

OpenAI kommer att lansera sökmotor integrerad i ChatGPT

Superintelligent liv i vår egen galax?

Rulla till toppen