TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Nyhet

Kinas månstenar förbryllar forskare

Analyser av stenar hämtade från månens baksida leder till fler frågor än de besvarar.

Av / 2024-11-17 - 11:00
Kinas månstenar förbryllar forskare

I maj landade den kinesiska månlandaren Chang’e 6 på månens baksida, en i stora delar outforskad del av månen. Efter ett 53 dagar långt uppdrag återvände den till jorden i slutet av juni. Med sig hade den 2 kg månstenar som sedan dess har analyserats. Förhoppningen var att få svar på varför ytans sammansättning och historia skiljer sig från framsidans. Men svaren var oväntade, och nu kliar sig forskarna i huvudet.

Månens fram- och baksida är helt olika med olika terrängförhållande, kemisk sammansättning, mängd kratrar och spår av vulkanisk aktivitet. Framsidan täcks till en tredjedel av stelnad lava mot bara två procent av baksidan.

china change 6 dark side of moon sample 044917242 16x9 0
Foto: CNSA

Den gåtfulla asymmetrin mellan månens närsida och baksida … är en sedan länge olöst gåta, skriver geokemisten Qiu-Li Li från kinesiska vetenskapsakademin i Bejing i tidskriften Nature.

Stenar hämtade från månens framsida av USA på 60- och 70-talen avslöjade att månen var som mest vulkaniskt aktiv för 4 miljarder år sedan och hade svalnat för 3 miljarder år sedan.

Läs också Laser-vägar på månen? Extrem värme kan vara lösningen på att bygga vägar och uppskjutningsplatser för kommande månbaser

Men de nya stenarna från baksidan visa på vulkanisk aktivitet för 2 miljarder år sedan! Mer förvånande var att proverna saknade värmeproducerande element som kalium, sällsynta jordartsmetaller (som uran och torium) och fosfor. Sådana ämnen höll framsidans skorpa varm nog för vulkanisk aktivitet, men det finns ingen förklaring på hur baksidan kunde hålla sig smält så länge utan dem.

Annons

Den kinesiska rymdstyrelsen CNSA erbjuder nu forskare att låna stenar för undersökning. Än så länge bara inom Kina, men de lovar att även utländska institutioner ska kunna ansöka om lån inom två år. Så var fallet med stenarna från framsidan som Cheng’e 5 hämtade 2020 och som blev internationellt tillgängliga 2023.

Källor: Space.com och Sciencenews.org

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

4 reaktioner på ”Kinas månstenar förbryllar forskare”

  1. ”framsidan av USA”? USA: östkus och USA: västkust haran hört talas om men USA:s framsida?

    1. Månlandningen i 1969 kunde förmodligen vara en bluff,då ingen nation var advancerad nog att motsäga att Neil Armstrongsmånlandning var äkta,även Soviet Union inte vågade säga något eftersom inget land litade på kommunist eller socialist Soviet dåtiden,tack vare effektiva Amerikanska propaganda mot Soviet tills det kollapsade i 1989! Under 60 talet,Kina var mycket underutvecklad och fattig och inte hade den teknologi att skicka rymdraket eller något sådant än ett folktätast land med mycket interna problem som kulturell revolution osv,hur kunde Kina åstadkomma nånting som idag! Många trodde på månlandningen då men idag ifrågasätter många om det är sant angående den månlandningen dåtiden,en mycket bra fråga hittills?

      1. Kör ni Google translate i trollfabriken?

        Svenska skolan kanske blivit sämre men inte så dålig…

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu är Google Gemini 2.0 här

ChatGPT ljög själviskt

Googles kvantchip krossar rekord

AI-spelare uppförde sig mänskligt

SpaceX ska leverera månbil från konkurrent

Nvidias AI Fugatto skapar nya ljud

Månstenar förbryllar forskare

Träsatellit i omloppsbana runt jorden

Flytta på dig, Google - här kommer AI-sökningen!

Apple Intelligence kommer även till användare i EU

Googles robot vill ta över din skärm

AI avkodar grymtningar

Ljud & Bild