3D-skrivare kan användas till mycket – och bättre saker än att göra ännu en plastkopia av Yoda. Billig tillverkning av unika tredimensionella föremål är till exempel perfekt för att göra artificiella lemmar.
Hunden Derby har haft den stora oturen att vara född med missbildade framben vilket betyder att han inte kan gå – och ännu mindre springa. Ända tills han hade turen att Tara Anderson besökte kenneln. Hon är nämligen anställd på företaget 3D Systems, som tillverkar 3D-skrivare för både amatörer och proffs. Hon bestämde sig för att på egen hand bygga ett par tassproteser till Derby.
Med hjälp av laserskanning gjordes en datormodell av Derbys ben och sedan skapades en 3D-modell av ett en protes. Skulle detta ha gjorts på traditionellt sätt hade det behövs många timmars skulpterande och gjutande för varje ny modell.
När de utskrivna benen spändes fast på Derbys korta framben tog det inte många sekunder förrän han räknade ut vad de var bra för. Han satte av i förtjust galopp och numera springer han flera kilometer om dagen med husse och sin matte.
Här är video där man ser Derby springa. Sedan filmen gjordes har det för övrigt gjorts ytterligare tre versioner av proteserna för att ge Derby en bättre springställning.
2 reaktioner på ”Hunden som springer med 3D-utskrivna proteser”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
hur kommer jag i kontakt med företaget som tillverkar dessa proteser till hundar? Min hund behöver
Jeg kan desværre ikke hjælpe med en konkret firmaadresse. Proteserne blev lavet som et hobbyprojekt af en ansat i en virksomhed for 3D-printere.
Men meget er blevet nemmere i de ni år, der er gået, siden nyhedshistorien blev skrevet. Jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre at få lavet noget lignende i et lokalt fablab.
Jeg kender ikke forholdene i Sverige, men her er en liste over fablabs i Norden. Nogen kan sikkert hjælpe med at komme videre.
https://www.hh.se/english/collaboration/collaboration-arenas/fab-lab.html