Densen
Danska Densen ligger inte på latsidan. Detta är deras nya High End-spelare B-440, som förväntas kosta runt 50 000 när den släpps under sensommaren. Densen har ändrat mycket på den eleganta och minimalistiska designen, men på insidan har de arbetat mycket med att B-440 ska kunna leva upp till förväntningarna.
Electrocompaniet
Denna (dåliga) bild visar Electrocompaniets Maestro, en liten manick med många funktioner. Maestro är en 3 x 120-watts DVD-receiver med förstärkarkanaler för vänster, höger och center i en hemmabio. Och inte nog med det, den har trådlös överföring av ljudet till bakhögtalarna. Allt man behöver är en 2×75-watts satellitförstärkare som heter ECRF-75 och som tar emot signalen och driver bakhögtalarna. Satellitförstärkaren kostar ungefär 1000 euro.
Maestro är klar redan i höst och kostar 4 900 euro.
Electrocompaniet har tagit över det norska högtalarprojektet Nordic Tone. Model 1 är bestyckad med SEAS-element och på insidan av det patenterade kabinettet sitter ett förbättrat delningsfilter som sägs ha förfinat ljudkvaliteten ytterligare. Model 1 kostar 17000 euro och når från 28 till 35 000 Hz.
In-Akustik
Jodå, förutom flatskärmen och Densen-elektroniken finns det faktiskt högtalare med på bilden. Tyska In-Akustik bygger nämligen högtalare som inte bara fälls in i väggen, de ÄR en del av väggen. Till höger på bilden syns den akustiska komponenten – AmbienTone – som förvandlar väggens yta till ett aktivt membran. Den lodräta aluminiumstolpen till vänster är AmbienTrack , vilket är en kontrollpanel för den inbyggda högtalaren.
Martin Logan
Martin Logan blev vida kända i High End-sammanhang med sin elektrostathögtalare CLS. Många år har gått sedan dess men nu är efterföljaren klar. CLX heter den nästan två meter höga elektrostaten som för en gångs skull inte är någon hybridmodell.
CLX släpps först i en 25th Anniversary Edition som kostar 25 000 dollar. Högtalaren har faktiskt två element, ett klassiskt böjt och 145 cm högt CLS-element (Curvilinear Line Source), samt ett separat baselement som kallas för ATF (Advanced Thin Film).
Martin Logan CLX finns också i en art-version, med ett dekorparti i det utförande och den färg kunden önskar. Högtalarna visades i svart utförande och med träfaner.
Vbredvis Advanced Thin Film-membranet sitter en sidovägg som inte bara stagar upp kabinettet utan förlänger baffeln så att basfrekvenser inte tar ut varandra. Vilket de definitivt inte gjorde under demon med EMM Labs nya CD-spelare och förstärkare från McIntosh.
Ljudbilden var bred och framför allt djup, med en enorm detaljering och en transparens som vi knappt hört maken till tidigare. Rent dynamiskt saknas ingenting – högtalarna levererade en potent och superexakt bas som verkligen övergick vad vi hört från andra fullregisterelektrostater.
Martin Logan lanserade också en högtalare med en snällare prislapp: Spire. Det är en hydbridmodell med en 25-cm aluminium bas som drivs av en inbyggd 200-wattsförstärkare. Spire är byggd på samma sätt som Summit, men har bara ett baselement. Trots detta når den ner till 29 Hz. Den har dessutom en justerbar 35 Hz-equalizer som optimerar basresponsen i rummet.
Spire kostar ungefär 80 000 kronor per par och lägger sig därmed mittemellan Summit och Vantage när den släpps i höst.
Naim
Naim visade en ny hårddiskinspelare med CD-rippning. Naim HDX kostar 6 500 euro och gör identiska (bit för bit) kopior med 24 bit/96 kHz-processning samt lagrar musiken på två 400 GB-hårddiskar, där den ena fungerar som backup för den andra.
Den har också en tryckkänslig display där man kan navigera bland albumcover, samt en USB-ingång på fronten så att man kan koppla in sin MP3-spelare. Eller som här ett USB-minne med musik. HDX kan även streama musik i ett trådlöst nätverk.
Pioneer
Pioneer demonstrerade sin version av JVC:s fenomenala D-ILA-projektor. Pioneer KRF-9000FD bygger på samma hårdvara men kontrasten har ökats till 1:40.000 och de har själva kalibrerat videoprocessorn. Bland annat har Pioneer justerat den gröna färgkanalen, något vi också upptäckte behövdes när vi testade JVC-projektorn.
System Audio
System Audio visade sitt nya träutförande, som vi måste medge ser ganska så läckert ut. En komplett anläggning i den här klassiska finishen hade inte varit fy skam i ett välmöblerat hem.
Vitt är inne som aldrig förr, men vi slipper gudskelov uppleva 80-talet igen. Längst fram på bilden syns System Audio Jiffy, en liten bokhyllehögtalare för alla som sakna plats för större högtalare. Jiffy är tillräckligt liten för att platsa i bokhyllan (44,5 x 36 x 30 cm) och kan dessutom läggas ned på sidan, som visas längst ned. Då med TS1-bordsstativet som vinklar den en aning uppåt.
Acoustic Solid
Tyska mässor har alltid massor av grammofoner. Som de här från Acoustic Solid. Här finns det stål, sten och trä i alla dess former och prisklasser.
Transrotor
118 000 euro ska Transrotor ha för det här drivverket. Då ingår bordet, men inte tonarm eller pickup…
Rega
Rega visade upp IOS, ett nytt RIAA-steg för 2 300 euro som har gott om inställningar. På fronten, som tur är, så man slipper dra fram och öppna lådan för att anpassa ljudet efter pickupen. På bilden syns IOS tillsammans med Rega P7 och en separat strömförsörjning.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser