TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

En Sundae McBacon, OK – önskas pommes frites till?

McDonald's har använt AI för att ta beställningar vid drive-thru sedan 2021. Men det är över nu. Den artificiella intelligensen blev lite för uppfinningsrik.

Av / 2024-06-20 - 12:01
En Sundae McBacon, OK – önskas pommes frites till?

Artificiell intelligens (AI) vinner mark inom kundservice. När du bokar en flygresa, handlar på nätet eller försöker ta reda på vad som hände med paketet som PostNord skulle leverera till din dörr, möts du ofta av en serviceminded chatbot som erbjuder sig att hjälpa till.

Sedan 2021 har McDonald’s testat att använda artificiell intelligens för att ta emot beställningar från kunder som väljer att stanna kvar i bilen och beställa sin mat. Den så kallade drive-thru.

Systemet levererades av IBM, och fler än 100 av kedjans restauranger i USA installerade det AI-drivna beställningssystemet. Men nu är det slut med det. Den artificiella intelligensen har fått sparken.

Teknologin var OK – men AI:n var lite för smart

Försöket var en framgång på många sätt. Röstigenkänningen fungerade och AI:n förstod kundernas ord trots motorljud och skramlande mikrofoner. Den lyckades också omvandla beställningen till order till köket.

Men sedan gick det fel. En välprogrammerad AI kan fatta beslut utifrån de data den får och komma fram till en lösning. Och det var här McDonald’s AI blev lite för kreativ.

Annonce
Läs också Bakfyllerabatt på hamburgare Burger King skannar ditt ansikte. Och om du ser lika fyllesjuk ut som du känner dig, kan du få rabatt. Brasilien.

Droppen som fick bägaren att rinna över var glass med bacontopping. Måltiderna som kom ut ur luckan i slutet av kön stämde inte alltid överens med den beställning som gjorts i mikrofonen. Kunder till hamburgerkedjan har bland annat lagt upp bilder på glass med bacon på toppen. Detta enligt Ritzau och TV2.

McDonald’s stoppar nu användningen av det AI-baserade systemet i alla sina restauranger. Det råder dock ingen tvekan om att snabbmats-AI är här för att stanna. Men hamburgerkedjan vill utforska möjligheterna ytterligare.

Molekylär gastronomi säger OK till baconglass

Baconglass är faktiskt inte så illa. Jag har provat det och det fungerar bättre smakmässigt än man kan tro. Molekylär gastronomi är en vetenskaplig studie av hur smaker kan kombineras, och det visar sig ofta att ingredienser som man aldrig trodde kunde passa ihop faktiskt fungerar. Till och med glass med bacon. Men man måste oftast besöka lite dyrare restauranger än McDonald’s för att bli introducerad till det.

Eller kanske inte: konkurrenten Burger King har faktiskt erbjudit en glass med bacon tidigare. Så kanske var det här den lite för hjälpsamma AI:n fick idén?

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

AI kan göra video av dina drömmar

Framtidens spel en AI-hallucination?

Genombrott för fusionsreaktorer

Upprörande bilder från xAI

Snapdragon 8 Gen 4 kommer att bli blixtsnabb

Olycka när Kina skjuter upp satelliter

Nu kommer röstassistenten från ChatGPT

Som att låna benen av en bergsget!

Gemini AI blir snabbare och smartare

Eldsprutande robothund mot ogräset

Gratis, superkraftig AI utan begränsningar

OpenAI kommer att lansera sökmotor integrerad i ChatGPT

Rulla till toppen