TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Drönaren RAVEN kopierar fåglarna

Genom att efterlikna fåglarnas sätt att lyfta hoppas forskarna kunna skapa bättre drönare - och kanske till och med flygplan.

Av / 2024-12-29 - 09:02
Drönaren RAVEN kopierar fåglarna

De flesta drönare är byggda som helikoptrar – med en eller flera rotorer. Det gör att de kan starta och landa vertikalt. Detta är dock ett mycket energikrävande sätt att flyga, eftersom rotorerna måste skapa lyftkraft. Flygplan med fasta vingar är betydligt mycket mer energieffektiva eftersom propellern endast ger framdrivning, medan vingarnas form skapar lyftkraft. Å andra sidan kräver flygplan, och drönare, med fasta vingar en lång landningsbana.

Men det kan bli ett minne blott. Ett team av forskare vid Technical University of Lausanne i Schweiz och University of California i USA har skapat en experimentell drönare med fasta men rörliga vingar, propeller – och ben med fötter och tår!

raven3
(Foto: Aiain Herzog)

Drönaren har fått namnet RAVEN (Robotic Avian-inspired Vehicle for multiple ENvironments). Sannolikt ett fall där man uppfann förkortningen först och kom på det fullständiga namnet senare.

RAVEN-drönaren efterliknar fåglarnas sätt att lyfta och landa. Precis som fåglar kan den hoppa runt på marken, sedan lyfta med ett språng och plötsligt flyga graciöst. RAVEN kan också använda sina ben för att hoppa upp på eller över hinder.

Forskarna bakom RAVEN är Won Dong Shin, Hoang-Vu Phan, Monica A. Daley, Auke J. Lispert och Dario Floreano. De har publicerat sina studier i tidskriften Nature.

Annons

Forskarna fann att en flygande start med hjälp av benen endast kräver en tiondel av den energi som krävs för en propellerdriven start. Dessutom behövs ingen lång landningsbana.

De fem forskarnas förhoppning är att RAVEN ska kunna tjäna som modell för större drönare som bygger på samma princip – och kanske till och med fullstora flygplan. I så fall får man kanske vänta med att servera champagnen i business class tills efter att flygplanet har hoppat av landningsbanan och tagit till vingarna!

Källa: Nature

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Miljarder användare kommer snart att möta AI-profiler på Facebook

Är det här framtiden för flygning?

Hifi-uppfinnaren - Oskar Heil

Ha en pratstund med ChatGPT på telefon

Mikroskopiska svarta hål kan finnas överallt

Nu är Google Gemini 2.0 här

ChatGPT ljög själviskt

Googles kvantchip krossar rekord

AI-spelare uppförde sig mänskligt

SpaceX ska leverera månbil från konkurrent

Nvidias AI Fugatto skapar nya ljud

Månstenar förbryllar forskare

Ljud & Bild