En del uppfinningar vet man inte att man behöver förrän man får reda på att de finns. Men när de väl finns där så klarar man sig inte utan! Så är det definitivt med trådlösa nätverk och internetuppkopplingar, som har gjort att vi kan vara online när som helst och var som helst. Tekniken har revolutionerat hur vi kommunicerar med omvärlden – och har på samma gång lagt grunden för en ny generation trådlösa prylar, till exempel surfplattor. Det finns knappt en enda apparat nu för tiden som inte kan kommunicera med nätverket på ett eller annat sätt.
Den trådlösa tekniken har nått ljudvärlden också. I dag finns det massor av apparater som hämtar musiken direkt från nätverket och som styrs från en surfplatta eller en mobiltelefon. Vilka är egentligen skillnaderna och vad måste man tänka på innan man köper en trådlös musikanläggning?
Vad är trådlöst ljud?
I enkla ordalag kan man säga att trådlöst ljud är överföring av ljudsignaler från en enhet till en annan, det som också kallas för streaming (strömning). Musiken strömmas antingen direkt från internet (via tjänster som Spotify, Wimp, Qobuz) eller från en lokal hårddisk med lagrad musik – eller direkt från en surfplatta eller smartmobil. De flesta trådlösa musikspelare kan dessutom fjärrstyras från mobilen eller surfplattan genom att man laddar ner en app.
Gemensamt för alla trådlösa anläggningar är alltså att någon del av ljudöverföringen sker utan sladdar. Det kan vara musikstreaming från nätverket till anläggning, direkt till högtalare med inbyggda förstärkare, eller en kombination. Vilket alternativ som passar just dig beror på hur stora ljudupplevelser du vill ha och i hur många rum du vill kunna lyssna. Du kan köpa en fristående, komplett högtalare, ett större multiroom-system eller en enkel musikspelare som är gjord för att kopplas till din vanliga stereo.
Lite om tekniken
Hur revolutionerande det än verkar så är trådlöst ljud inget nytt, det bygger på den mer än hundra år gamla radiotekniken. Skillnaden är att trådlösa nätverk arbetar med mycket högre frekvenser än traditionell radio och att de använder sig av digitala signaler som kan överföra stora datamängder.
Wi-Fi
Wifi är en gemensam beteckning för trådlösa nätverk som använder frekvensbandet 2,4 GHz. All information, oavsett om det är internet, musik, bilder eller styrsignaler, strömmas digitalt över nätverket som nollor och ettor. För att de olika apparaterna ska kunna kommunicera med varandra måste de prata samma språk. Det språket heter Universal Plug and Play (UPnP), ett internationellt standardprotokoll som gör det möjligt för två enheter att kommunicera med varandra direkt över ett nätverk.
Wi-Fi Direct
Trådlösa apparater kräver oftast en särskild trådlös router för att kommunicera med varandra, men numera finns även tekniken Wi-Fi Direct som låter kompatibla enheter upprätta egna lokala nätverk och överföra information direkt.
DLNA
Digital Living Network Alliance är ett internationellt samarbete mellan tillverkarna på ljud- och bildmarknaden. DLNA specificerar riktlinjer som ska förenkla för olika typer av hemelektronik (till exempel datorer, handhållna enheter och annan ljud- och bildutrustning) att kommunicera med varandra via UPnP.
Bluetooth
Bluetooth är en trådlös teknik som upprättar ett personligt nätverk mellan två eller flera enheter inom ett begränsat område. Bluetooth är en etablerad standard som stöds av de flesta mobiltelefoner.
AirPlay
Apples egen trådlösa standard som gör det möjligt för ljudprodukter att streama musik direkt från Apple-enheter som iPod, iPhone och iPad via ett nätverk. Produkter som stöder AirPlay kan även ta emot musik från en dator med iTunes.
NFC
Near Field Communication är en standard för smartmobiler och liknande enheter och är en snabb metod att aktivera direktkommunikation via bluetooth eller Wi-Fi. Förbindelsen upprättas genom att de båda enheterna placeras intill varandra. NFC är en teknik som håller på att breda ut sig till många trådlösa högtalare så att de kan få kontakt med mobiltelefonen genom att helt enkelt hålla den intill högtalaren i ett par sekunder.
Internetradio
Exempel: Tivoli Audio Networks
Internetradio är kanske den mest utbredda musikspelartekniken. Förutom att kunna ta emot vanlig radio kan en internetradio koppla upp sig till wifi-nätverk och ta emot alla tusentals radiokanaler som sänds via internet. En del radioapparater stöder dessutom musikstreaming från olika tjänster och lokala nätverk.
Fördelar: Internetradio är ett enkelt, billig och smidigt sätt att få tag i direktsänd musik och underhållning. En del radioapparater tar även emot FM/DAB och har iPhone-docka.
Nackdelar: En liten internetradio har sällan ett kraftfullt ljud och passar därför bäst till bakgrundsmusik. Funktionaliteten är ofta begränsad och inte särskilt lämpad för streaming från bärbara enheter. Nu för tiden finns det särskilda appar som tar emot internetradio.
AirPlayhögtalare
Exempel: Philips Fidelio
Nu för tiden finns ett stort urval av högtalare, både stereomodeller och allt-i-ett-system, som stöder AirPlay. En sådan AirPlay-högtalare dyker upp automatiskt i nätverket som en kompatibel ljudenhet till iPhone, iPad och iTunes. Det är bara att välja enhet och sedan sätta igång med att lyssna på alla favoritlåtar.
Fördelar: Stort urval av högtalare i en rad pris- och kvalitetsklasser. Samtliga är enkla att använda för att lyssna på musik från Apple-enheter.
Nackdelar: Begränsningar. Inte alla AirPlay-högtalare har lika bra stöd för andra överföringsmetoder som DLNA, och ger inte heller alltid tillgång till musiktjänster som Spotify (även om smartmobiler ger tillgång via appar). AirPlay-gränssnittets ljudkvalitet är begränsad till CD-kvalitet.
Bluetooth-högtalare
Exempel: Sony SRS-BTX300
Bluetooth-högtalare är en av de snabbast växande produktkategorierna inom bärbart och trådlöst ljud. I stället för att koppla upp sig trådlöst till nätverket via wifi ansluter sådana högtalare direkt till mobilen eller surfplattan. Praktiskt och smidigt om man inte behöver lång räckvidd.
Fördelar: Bluetooth-högtalare är ofta små och bärbara, med uppladdningsbara batterier så att de kan tas med till skidbacken eller stranden. USB-port innebär att de också kan fungera som datorhögtalare eller ladda mobilen.
Nackdelar: Kort trådlös räckvidd. Små fysiska mått innebär ofta ett begränsat ljudtryck men det finns ett par undantag som låter riktigt bra.
Trådlösa musikspelare
Exempel: Sonos
Sonos är ett bra exempel på ett välfungerande trådlöst musiksystem som använder trådlös teknik för både nedladdning, streaming och skötsel av nätverket. Det som är så speciellt med Sonos är att apparaterna använder sig av det vanliga hemnätverket för att kommunicera, men använder sitt eget, slutna nätverk för att överföra ljudet till de olika enheterna. Det gör systemet stabilt och smidigt att använda i flera olika rum. Sonos-produkterna finns i många olika varianter, allt från renodlade musikspelare och förstärkare till kompletta högtalarlösningar.
Fördelar: Sonos är ett väldigt stabilt, välfungerande multiroom-system med stora möjligheter. Inbyggt stöd för musiktjänster som Spotify och Wimp. Musiken styrs enkelt med en särskild Controller-app till iPhone och iPad.
Nackdelar: Sonos stöder inte högupplösta musikfiler (24 bit/96 kHz) utan är begränsat uppåt till CD-kvalitet (16 bitar).
Hifi-musikspelare med streaming
Exempel: Marantz NA7004
Här är alternativet för dig som har en vanlig stereo och vill byta ut CD-spelaren: en trådlös, nätverksbaserad hifi-musikspelare. En sådan kan strömma musik direkt från internet (vissa stöder även AirPlay) men är framför allt tänkt att spela upp högupplösta musikfiler från en hårddisk. Musiken rippas från CD-samlingen eller köps och laddas ner från nätet. Det finns många musikbutiker på nätet som säljer skivor i studiokvalitet (24 bit/192 kHz) och för att spela upp dem behövs en kompatibel musikspelare.
Fördelar: För alla som vill ha maximal ljudkvalitet. Högupplösta musikfiler är hifi-alternativet till komprimerade MP3-filer och kan låta bättre än CD.
Nackdelar: Högt pris. Hifi-musikspelare är utrustade med påkostade D/A-omvandlare och analoga utgångssteg som höjer priset. En annan nackdel är att användarvänligheten kan vara sämre än billigare system som Sonos och AirPlay. Fast det finns naturligtvis undantag. Tänk på att även om musikspelarna är trådlösa så är det en fördel om man kan koppla in dem med nätverkskabel eftersom avspelningen av högupplösta musikfiler då blir mer stabil.
Trådlösa hifi-högtalare
Exempel: Dynaudio Xeo 3
Xeo3 är en helt aktiv trådlös högtalare. De två stereohögtalarna innehåller förstärkare, aktivt delningsfilter och D/A-omvandlare som ger mycket hög ljudkvalitet. Högtalarna kopplar inte upp sig till det vanliga hemnätverket utan kommunicerar direkt med Dynaudios egen sändare via en egen kanal på 2,4 GHz-bandet, med en räckvidd på 50 meter. Den lilla sändaren har tre ljudingångar, inklusive optisk digitalingång och USB-port. Signalkälla och ljudvolym styrs från fjärrkontrollen som ingår.
Fördelar: Dynaudios lösning ger hög ljudkvalitet och du kan koppla in andra signalkällor, till exempel TV och blu-ray direkt till kopplingsdosan.
Nackdelar: Högtalarna är inte fullständigt trådlösa. Du kan inte strömma musik direkt till högtalarna från smartmobil eller surfplatta – allt måste gå via kopplingsdosan. Xeo 3 stöder inte heller högupplösta musikfiler.
Förstärkare med inbyggd streaming
Exempel: Pioneer VSX-1022
Streaming finns inbyggt i alla möjliga apparater, allt från billiga hemmabioreceivrar till exklusiva stereoförstärkare. De kopplar upp sig på nätverket och kommer åt musiksamlingen som ligger på nätverkshårddisken. Vissa förstärkare stöder AirPlay eller DLNA/UPnP och kan styras med en smartmobil eller surfplatta.
Fördelar: För dig som vill ha en mer omfattande trådlös anläggning kan det vara smart att köpa en förstärkare som har inbyggt trådlöst ljud – då slipper du köpa flera olika apparater.
Nackdelar: En separat förstärkare är av naturliga skäl en del av en större anläggning och inte rätt väg att gå om du bara vill ha bättre ljud i köket eller sovrummet.
Trådlösa datorhögtalare
Exempel: Logitech Z906
Logitechs PC-högtalare säljs med en särskild bluetooth-adapter som förvandlar dem till ett trådlöst ljudsystem. Z906 är deras största system med små med kraftfulla högtalare som dessutom är THX-godkända för datorbruk.
Fördelar: Du kan få ett bättre ljud från datorn och dessutom använda högtalarna till bärbara enheter som mobiltelefoner och surfplattor. Kul när du vill ha lite tyngre ljud om du tittar på film eller spelar spel på surfplattan.
Nackdelar: Högtalarna är egentligen inte trådlösa utan tar emot signalen från förstärkaren som sitter i bashögtalaren. Det är bara uppkopplingen mot huvudenheten som är trådlös.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser