Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sony och Samsung hyllar surfplattorna

Med Sonys två nya och Samsungs fyra nya har marknaden för surfplattor blivit än mer intressant.

Av / 2011-09-04 - 22:57
Sony och Samsung hyllar surfplattorna

Utbudet ger folk fler valmöjligheter, men tills nu har priserna inte varit kända. Här är de.

Sony avslöjade sina två surfplattor i våras, men tills nu har få sett dem i verkligheten. På IFA 2011 demonstreras dem för alla som är intresserade, och det är minst sagt inte få. Surfplattorna ser ut att locka den största publiken och montrarna där de finns är nästan alltid smockfulla.

Tablet P – för Portable – med två skärmar är inte prissatt. Helt enkelt därför att Sony inte är säkra på när den kommer finnas i butik. Surfplattan – som kan fällas ihop för att spara plats – har full funktionalitet och fungerar på samma sätt som de flesta surfplattor med Android. Det är dock den större Tablet S med 9,4 tums skärm som släpps först.

Det är en elegant och relativt lätt surfplatta med SD-kortplats och den är lite tjockare på ena sidan. Den väger 598 gram och finns i tre versioner. 16 GB med eller utan Wifi och 3G-anslutning för 4 500 eller 5 700 kronor. Utgåvan med 32 GB har endast Wifi och kostar 5 300 kronor. Wifi-versionerna finns i butik i september medan den med 3G dröjer tills november.

Samsung har tills nu haft fyra surfplattor, ej medräknat fjolårets Galaxy Tab med 7-tumsskärm. Den ersätts av en ny modell med 7,7-tumsskärm (1280 x 720 upplösning). Som väntat har den AMOLED-skärm, som är en sylskarp, ljusstark och har bättre kontrast än vanliga LCD-skärmar. Galaxy Tab 7.7 kostar 6 000 kronor och släpps i årsskiftet.

Den kan även användas som mobiltelefon och det kan även den ännu mindre 5,3-tums Galaxy Note (se översta bilden). Den kan nästan betraktas som ett digitalt anteckningsblock, fast med full funktionalitet som surfplatta och mobiltelefon. Den går definitivt ner i fickan och för dem som inte tycker att de behöver en större surfplatta är den en ypperlig kombination. Speciellt som man kan ringa med den utan att se ut som en tönt. Galaxy Note släpps i november och kostar 6 500 kronor.

De större Galaxy Tab 8.9 och Galaxy Tab 10.1 är rena suftplattor och man kan alltså inte ringa med dem. 3G-uppkopplingen används bara för mobil datauppkoppling. I skrivande stund har vi inga priser på dem, men vi återkommer när vi vet mer.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen