Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ecovacs: Säkerhetshål i robotdammsugare ger hackare fri tillgång till ditt hem

Populära robotdammsugare från den kinesiska tillverkaren Ecovacs har visat sig vara en potentiell säkerhetsrisk i hemmet. Förutom säkerhetsproblem bidrar Ecovacs egen användning av data till att träna AI att övervaka användare.

Av / 2024-10-08 - 09:41
Ecovacs: Säkerhetshål i robotdammsugare ger hackare fri tillgång till ditt hem

En tysk säkerhetsforskare har upptäckt allvarliga säkerhetsbrister i flera av Ecovacs produkter som kan möjliggöra obehörig åtkomst till privat information och hemövervakning. Det australiensiska nyhetsmediet ABC News har avslöjat detta i flera artiklar där en journalist i samarbete med forskaren i fråga, Dennis Giese, lyckats hacka en av företagets robotdammsugare.

Tillsammans med forskaren kunde ABC News konstatera att de via Bluetooth kunde hacka sig in i Ecovacs robotar på upp till 130 meters avstånd. När de väl hade tillgång kunde de helt kontrollera enheterna, inklusive att slå på kameror och mikrofoner utan användarens vetskap.

Läs också Stor stämning mot Ring efter hackerattack Har återigen säkerhetsproblem.

”Vi kunde se och höra allt som hände i hemmet utan att ägaren visste om det”, förklarar säkerhetsforskaren Dennis Giese och fortsätter:

”Robotarna har ingen indikator som visar när kameran eller mikrofonen är aktiv.”

Bland de modeller som påverkas av säkerhetsbristen finns de populära Deebot-serierna N10/T10, X1, X2 och T20, samt robotgräsklipparen Goat G1 och flera av företagets Airbot-luftrenare.

Annons

Förutom att spionera i hemmet kan hackare också stjäla Wi-Fi-lösenord och hämta detaljerade kartor över hemmet som robotarna har skapat medan de städar.

Träning av AI bidrar till övervakning av användare

Förutom det potentiella hotet från hackare bör Ecovacs-användare också vara medvetna om tillverkarens egen integritetspolicy. I appen som styr din robotdammsugare erbjuder Ecovacs dig möjligheten att delta i ett produktförbättringsprogram, men det är klokt att tacka nej.

”Användarna får veta att de bidrar till att förbättra produkten, men de får inte veta exakt vilka uppgifter de delar med sig av”, säger Giese och förklarar att robotdammsugarna inte bara skickar 2D- och 3D-kartor över användarnas hem till Ecovacs, utan även ljudinspelningar, foton och videoinspelningar från robotdammsugarens inbyggda mikrofon och kamera.

I ett blogginlägg från 2020 förklarar två Ecovacs-ingenjörer hur inspelningar från robotdammsugarens kameror används för att träna den AI som gör det möjligt för robotarna att navigera självständigt i användarnas hem. Utan sådana inspelningar är det helt enkelt inte möjligt att träna den artificiella intelligensen. (Källa: TensorFlow blog)

Han tillägger: ”Även borttagna inspelningar kan bevaras och användas av Ecovacs.”

Ecovacs säger till ABC News att all data lagras anonymt på deras servrar och används för att förbättra deras AI-system. Men efter upptäckten av säkerhetshålen ifrågasätter Giese företagets förmåga att skydda dessa data:

Om deras robotar är så osäkra, hur ser det då ut på deras servrar?”

Ecovacs, som värderas till 4,6 miljarder dollar, försäkrar den australiensiska nyhetsbyrån att man arbetar intensivt med att täppa till säkerhetshålen.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Mer problem för Ecovacs: Hackare jagade hund med robotdammsugare

Apple satsar på det smarta hemmet

Blir du övervakad av din robotdammsugare?

En trio espressomaskiner

Mer än bara pizza

Roomba Essential kan nu sköta sig själv

Aarke Coffee System

Xiaomi hjälper till med städningen

Batteridriven snöslunga från Ryobi

Dirigera & Matter

Ny espressomaskin och kvarn

Tvätta och torka mer på en gång

Ljud & Bild