I ett övervakningssamhälle som redan verkar vara överfullt av kameror kan det tyckas märkligt att Apple – om man ska tro ryktena – vill ge sig in i kampen om hemövervakning. Men med tanke på hur andra Apple-produkter fungerar sömlöst tillsammans är det naturligt för dem att följa upp HomeKit-systemet för smarta hem med egna produkter. En kamera är ett logiskt första steg.
Den årliga försäljningen av övervakningskameror för hemmabruk är cirka 30-40 miljoner världen över. Det är nästan skrämmande att tänka på att det finns så mycket utrymme för tillväxt.
Med nästan tre miljarder hushåll i världen, och mitt eget antagande att vartannat hem så småningom kommer att ha minst en övervakningskamera, talar vi om en potential på totalt 1,5 miljarder kameror. Om vi antar att dessa byts ut vart femte år har vi en årlig försäljningspotential på 300 miljoner enheter – tio gånger så mycket som dagens volym. Även om försäljningen av övervakningskameror aldrig kommer att nå upp till de 1,2 miljarder smartphones som säljs varje år, är det ganska uppenbart varför Apple vill vara med på tåget.
Ny och spännande teknologi
När Apple ger sig in på en ny marknad kommer de alltid med något nytt till bordet. Den här gången med en helt ny teknologi. Ett nyligen publicerat patent visar att företaget utvecklar en kamera som kan känna igen människor även när den inte kan se deras ansikte.
Där konventionella säkerhetskameror stannar vid ansiktsigenkänning går Apple ett steg längre. Den nya kameran kommer att spela in och memorera saker som hållning, gång och fysiska egenskaper för att identifiera människor.
Systemet börjar med att känna igen en persons ansikte. Samtidigt lagras information om hur personen ser ut och rör sig. När kameran senare ser en person vars ansikte är dolt – till exempel om personen går bort från kameran – kan den ändå identifiera personen utifrån de fysiska kännetecknen.
Rörelser säger mer än stillbilder
Det som är mest spännande är hur kameran kommer att analysera rörelser. Istället för att bara ta stillbilder kommer den att skapa vad Apple kallar ett ”motionprint” – ett unikt rörelsemönster för varje person. Det kan handla om allt från hur en person går till karaktäristiska kroppsrörelser.
För att skydda den personliga integriteten kommer viss information bara att lagras temporärt. Till exempel lagras kläder bara under samma dag, medan data om kroppsform kan lagras längre. Apple understryker också att all analys kommer att ske lokalt i kameran.
Artificiell intelligens kommer att hjälpa kameran att skilja mellan kända och okända personer. Systemet kommer kontinuerligt att spela in och analysera bilder av personer som närmar sig ditt hem och varna dig om det upptäcker någon som det inte känner igen. Huruvida detta uppfyller EU:s integritetsdirektiv är vi mindre säkra på.
Integreras i Apples ekosystem
Teknologin bygger på Apples erfarenhet av ansiktsigenkänning från iPhone och Mac. Kameran kommer att integreras med andra Apple-produkter så att varningar kan skickas direkt till användarens iPhone, iPad eller Apple TV.
Den nya säkerhetskameran kan bli en del av en större satsning på smarta hem från Apple. Analytikern Ming-Chi Kuo på medium.com tror att Apple siktar på att sälja fler än 10 miljoner kameror årligen, på en marknad som för närvarande säljer 30-40 miljoner enheter totalt. Detta skulle göra Apple till en betydande aktör på marknaden.
Apple har redan säkrat en tillverkare för kameran. Enligt Kuo kommer den att tillverkas av Goertek, med planerad produktionsstart 2026. Kameran kommer att vara nära integrerad med Apples andra produkter, och i synnerhet med Siri och företagets artificiella intelligens.
Apple har ännu inte kommenterat ryktena.
Källor:
- USA:s patent- och varumärkesmyndighet (USPTO – pdf)
- medium.com