I samband med ett virtual reality-projekt har Samsung i samarbete med analysinstitutet YouGov utfört en undersökning om svenskarnas fobier.
I ett pressmeddelande berättar Samsung att nästan var tredje svensk (29 %) har en överdriven rädsla för något som kan framkalla panik, osäkerhet och negativa känslor. En sådan rädsla är så stark att den har stor inverkan på deras vardag. 66 % av svenskarna säger att rädslan hindrar dem från att delta i olika vardagliga aktiviteter.
Men även om irrationell rädsla är en del av vardagen för många människor så är det färre än hälften (47 %) av alla som har en fobi som har försökt bli av med den. Av dessa svarar 29 % att de inte vet hur man gör och 14 % tror inte att behandling hjälper.
– Rädsla är en obehagskänsla som uppkommer när vi uppfattar ett hot eller fara, oavsett om det finns där eller inte. Den ångest som irrationella rädslor framkallar kan gå att lindra. Genom att utsätta individer för objektet eller situationen för rädslan och låta dem gradvis lära sig att tolerera och hantera den, så kallad kognitiv beteendeterapi (KBT), är det möjligt att lindra rädslan, säger Stefan Deak, Psykolog.
Virtual Reality mot rädsla
Det svenska start-up-företaget Mimerse arbetar med att utforska hur VR-teknik kan kombineras med psykologi för att bland annat lindra fobier. Med stöd från Samsung och innovationsfonden Vinnova har Mimerse utvecklat appen Itsy där användaren utsätts för sin rädsla – i det här fallet spindlar. Appen används tillsammans med Samsungs Gear VR och påstås kunna lindra spindelskräck på tre timmar.
Lider du av spindelskräck? Då kan du prova om Itsy kan hjälpa dig här.