Alla som har en kompaktkamera vet att den kan spela in video. Så det är ju ingen idé med en spegelreflex om den inte kan det. Ska man ta steget från kompaktkamera till spegelreflex vill man ju få fler funktioner, inte färre. Därför kommer det fler och fler spegelreflex- och systemkameror som filmar i HD-video.
D5000 ser ut som en D60, som varit en av Nikons billigare spegelreflexmodeller, men precis som Nikons pionjärkamera D90 kan nya D5000 spela in video i 720p-upplösning med 1280 x 720 bildpunkter och 24 bilder per sekund.
Den klarar däremot inte 1080p, vilket Canons nyligen lanserade EOS 500D kan. Men så kostar Nikon D5000 flera tusenlappar mindre också.
D5000 är snäppet smartare byggd, för precis som flera av Olympus spegelreflexer kan den 2,7 tum stora skärmen vridas och vinklas till ett passande läge. Praktiskt både när man ska ta bilder och filma.
Kamerans HDMI-utgång gör det möjligt att visa filmerna direkt på en flatskärm.
Skärmen kan vändas och vridas 180 grader, så att man alltid har den i rätt läge. Den kan också användas som sökare, precis som på kompaktkameror och videokameror.
Videofilerna lagras i ett AVI-format som de flesta PC- och Mac-datorer klarar av, och man kan spela in HD-film i 5-minuterssekvenser. Det går också att spela in 20-minuterssekvenser med VGA-upplösning (640 x 424 bildpunkter). Fast då blir naturligtvis resultatet ett helt annat.
Kamerahuset påminner om D60:s på nästan alla sätt och vis. Det är ytterst kompakt och väger bara ungefär 460 gram. Bildsensorn är hämtad från D90 och har 12,3 megapixlar och automatisk dammrensning, men själva bildbehandlingen lär vara förändrad i D5000 eftersom den är en generation nyare.
Kameran har inget teckenfönster tillämpar samma metod som D60, det vill säga att all information visas på skärmen och man använder en samma praktiska Info-knapp för att aktivera skärmen och ändra inställningar med navigeringsratten på baksidan.
Skärmmenyn och alternativen kan anpassas efter fotografen, till exempel kan man ha all information som en ram underst och till höger om en förminskad sökarbild på skärmen.
D5000 har dessutom ärvt ansiktsigenkännande autofokus och ljusmätning, det senare är för övrigt Nikons välfungerande 3D Matrix-mätning med motivigenkänning och exponeringsanpassning.
Här finns också följdfokus (tracking) där kameran låser ansiktsigenkänningen på en personi motivet och sedan följer den, även om personen rör sig mycket och till och med lämnar sökarbilden en kort stund.
Active DLighting-funktionen ingår naturligtvis också, vilket lyser upp skuggor samtidigt som den hämtar fram information i högdager som annars skulle ha gått förlorad.
Som minus i kanten har vi lagt märke till att D5000:s 11-punkters autofokus inte ger fotografen autofokus under videoinspelning, kameran saknar mikrofoningång, och helst skulle vi vilja att HD-filmningen gjordes med 30 bilder per sekund så att exempelvis panoreringar blev mindre hackiga.
Men man får – med anpassade objektiv – förvrängningskorrektion och en viss perspektivkontroll med D5000. Samt en möjlighet att använda nya AF-S DX NIKKOR 10–24mm f/3.5–4.5G ED, en ny vidvinkelzoom för ungefär 11 000 kronor som ger 15–36 mm brännvidd på D5000.
Enbart kamerahuset kostar 8 990 kronor och ett kit bestående av D5000 och AF-S 18–55 mm VR-optik kostar 9 990 kronor.
Kortfakta från Nikons pressmeddelande:
• CMOS-sensor med 12,3 miljoner högkänsliga pixlar
• EXPEED-bildbehandlingssystem
• Snabb och exakt AF med 11 punkters mätning
• Hållbar och effektiv slutare
• Bildsensorrengöring med kontrollerat luftflöde
• Active D-Lighting
• Picture control
• Svenska menyer med inbyggd hjälpfunktion
• Olika funktioner för visning
• Histogram över förstorade områden
• Ergonomisk design i ett kompakt och lätt kamerahus
• Nytt tyst fotograferingsläge
• Inbyggd och uppfällbar blixt som automatiskt upptäcker när blixten behövs
• Kompatibilitet med Nikons GP-1-enhet
www.nikon.se