Nyheter

Under nästa år kanske Tidal börjar med högupplöst strömning med hjälp av MQA-kodeken.
Annons
Annons
forfatter

Hittills har Tidal erbjudit sina kunder att lyssna på musik i förlustfritt ljudformat med äkta CD-kvalitet. Nästa år kommer stöd för högupplöst musik med hjälp av den nya MQA-kodeken. Högupplöst musik som kodats med den tekniken kommer att kunna spelas av i den ursprungliga formen som den mastrades.

Genial ljudpackning
Vi har berättat om MQA-kodeken förut. Det är Meridian som ligger bakom tekniken som är ett smart sätt att komprimera inspelningar som har med högre frekvenser än 20 kHz. Något förenklat utgår man från vanligt PCM-format med en digital ordlängd på 24 bitar. Men eftersom det bara är de 18 mest signifikanta bitarna som innehåller musik – på grund av brusnivån i varje analog signalväg från mikrofon till mixerbord – så används de 6 överflödiga minst signifikanta bitarna i stället som ”lagringsplats” för de höga frekvenserna. Meridian kallar processen för inkapsling och eftersom den är förlustfritt komprimerad behöver den bara ungefär 1 Mbit/s bandbredd. Ungefär samma som CD-kvalitet behöver efter samma förlustfria komprimering. Och till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro så ökar inte datamängden, och därmed kravet på bandbredd, ju högre upp man kommer i samplingsfrekvens. De 6 minst signifikanta bitarna har nämligen mer än tillräckligt hög kapacitet för att rymma frekvenserna i både en 384 kHz- och en 768 kHz-ljudinspelning.

Bättre än PCM
Som bonus hävdar Meridians Bob Stuart att en 44,1 kHz-inspelning kodad med MQA faktiskt låter bättre än en vanlig PCM-inspelning med 96 kHz samplingsfrekvens eftersom man på ett fiffigt sätt undviker Nyquist-filtrering av de högsta frekvenserna. Med dagens teknik får man nämligen ett förhands-eko av ljudet precis vid filtret, vilket låter onaturligt. Eller som Bob Stuart säger: ”Ett ljud startar inte förrän det börjar.”

Tidal vill stödja MQA
Tidal har alltid sagt att de vill ha stöd för MQA-kodeken och när Bob Stuart var på besök kunde Tidals Pål Bråtelund meddela att de redan hade en utvecklarversion av sin spelare som hade stöd för MQA.

Enligt What HiFi sade Pål Bråtelund i går att ”planer på att börja strömma högupplösta filer i MQA-format nästa år redan är på god väg”.

Till Ljud & Bild är han lite mer försiktig och säger i ett SMS att ”Vi har ju demat MQA ett tag vid det här laget. Men jag har inte sagt när och hur det kommer”.

Sedan tidigare vet vi att det norska audiofil-skivbolaget 2L vill vara med och att Tidal till en början tänker erbjuda ungefär 5 000 album när MQA lanseras.

Utrustning
För att kunna lyssna på högupplösta MQA-filer behövs en kompatibel avspelare. Till exempel en PC eller en mobiltelefon med Tidal (när avspelningsprogrammet/appen får MQA-stöd). Digitalomvandlaren måste också vara MQA-kompatibel för att ge fullständig master-kvalitet, varje annan DAC ger 16-bitars PCM-ljud (CD-kvalitet).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
De trådlösa högtalarna SRS-RA5000 och SRS-RA3000 sprider ljudet åt alla håll och fyller rummet med musik.
Fyra nya modeller från JBL Synthesis som lovar att rocka huset utan att synas
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.