TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi lanserar 14T och 14T Pro

Tillverkaren utlovar hög prestanda, bra bildkvalitet och AI-integration.

Av / 2024-09-26 - 15:31
Xiaomi lanserar 14T och 14T Pro

Varje höst lanserar Xiaomi nya telefoner i den så kallade T-serien, med fokus på kameran och flaggskeppsprestanda till ett något lägre pris än vad du vanligtvis betalar för toppmodeller. I år ägde den globala lanseringen rum i Berlin, där den kinesiska tillverkaren visade upp modellerna Xiaomi 14T och Xiaomi 14T Pro.

Precis som förra året betonar tillverkaren att kamerorna är utvecklade i samarbete med Leica, vilket är en fortsättning på det partnerskap som de två företagen inledde sommaren 2022.

Läs också Xiaomi har lyssnat på kritiken Ett viktigt steg i rätt riktning. Xiaomi har gjort mycket rätt – och inte särskilt mycket fel.

Leica hade tidigare ett kamerasamarbete med en annan kinesisk mobiltillverkare, Huawei, som avslutades efter att Huawei drabbades av amerikanska sanktioner 2019.

Xiaomi 14T
Xiaomi 14T. (Foto: Xiaomi)

Xiaomi 14T

Den billigaste modellen i serien har en 6,67″ AMOLED-skärm med 1,5K-upplösning (2 712 x 1 200 pixlar) och en pixeldensitet på 446 ppi. Den maximala ljusstyrkan är imponerande 4 000 nits. Uppdateringsfrekvensen är dynamisk och går upp till 144 Hz.

Vidvinkelkameran är på 50 Mp och är baserad på en IMX906-bildsensor från Sony. Teleobjektivet är också på 50 Mp, medan ultravidvinkelkameran får nöja sig med 12 Mp.

Annonce

Under skärmen sitter en Dimensity 8300-Ultra-processor från MediaTek. Det finns också 12 GB RAM och 256 GB inbyggd lagring. Xiaomi 14T har också ett 5 000 mAh batteri som stöder 67 watts snabbladdning.

Xiaomi 14T kommer att finnas tillgänglig i Sverige från och med den 30 september i färgerna Titan Grey, Titan Blue, Titan Black och Lemon Green. Det rekommenderade cirkapriset är 7 990 kronor.

Xiaomi 14T Pro

Precis som sin lillebror är Xiaomi 14T Pro utrustad med en 6,67″ AMOLED-skärm med 1,5K-upplösning. Ljusstyrkan och uppdateringsfrekvensen är också densamma.

 

När det gäller kameran har Pro-modellen dock mer muskler att spela med. 14T Pro har också tre kameralinser, men vidvinkelobjektivet är baserat på Leicas egen Light Fusion 900 50 Mp bildsensor. Dessutom finns det en 50 Mp-teleobjektiv, medan 12 Mp ultravidvinkelkameran är densamma som i Xiaomi 14T.

Processorn i 14T Pro har också fått havregryn till frukost. Återigen är det ett MediaTek-chip, men Dimensity 9300+ erbjuder mer kraft samt Wi-Fi 7 och Bluetooth 5.4. Xiaomi 14T Pro har också 12 GB RAM och 512 GB inbyggd lagring.

Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro. (Foto: Xiaomi)

Batteriet på 5 000 mAh kan laddas med 120 watt och trådlös laddning (50 watt) stöds också.

Xiaomi 14T Pro kommer också att finnas tillgänglig i butik den 30 september i färgerna Titan Gray, Titan Blue och Titan Black till ett rekommenderat pris på 9 990 kronor.

AI

Vid Xiaomis senaste lansering på Mobile World Congress i februari (Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra) pratade den kinesiska tillverkaren halvhjärtat om olika egenutvecklade AI-funktioner som ännu inte har sett dagens ljus.

Men Xiaomi måste ha sett skriften på väggen. Att AI är här för att stanna. Så båda de nya modellerna i T-serien levereras med olika Google-baserade AI-funktioner som Circle to Search och Googles Gemini-app. Dessutom finns det ett antal AI-funktioner som har blivit nästan standard år 2024, inklusive AI Interpreter (översättning), AI Notes (transkription) och AI Recorder (tal till text).

Xiaomi 14T-serien har bland annat Googles AI Circle to Search-funktion. (Foto: Xiaomi)

Dessutom finns det AI-baserad bildbehandling. Man kommer bland annat att kunna radera oönskade detaljer från sina bilder med AI Eraser Po, skapa visuella berättelser med AI Image Editing och AI Film, samt skapa kreativa självporträtt med AI Portrait.

L&B Home har redan fått ett testexemplar av Xiaomi 14T Pro, och vi ser fram emot att berätta för dig om Xiaomi verkligen har hoppat på AI-tåget den här gången.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

HarmonyOS nu på egna ben

Xiaomi nummer 2 i augusti

Huaweis nya klockgeneration

Android 15 är på väg

Upplev musiken med känseln

iOS 18 är redo för nedladdning

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Rulla till toppen