Windows 10 överallt

Det som är bra för din PC är också bra för din surfplatta och telefon, anser Microsoft och erbjuder dig ett enda gemensamt operativsystem till alla enheter.

Windows10 990

(Foto: Tillverkare)

Windows 10 är ett briljant operativsystem. Det är faktiskt så bra att vi tilldelade det utmärkelsen Årets innovation 2015. Förutom att vara både snabbt och stabilt så har Windows ett extra äss i den digitala rockärmen: det är det första äkta multiplattformssystemet. Nya Windows finns inte bara till olika typer av enheter, du kan faktiskt köra – vissa – samma program på datorn, surfplattan och mobilen. Det är också mycket flexibelt, eftersom operativsystemet på egen hand tar reda på maskinvarans egenskaper och anpassar sig därefter.

 

Windows på skrivbordet

Författaren till denna artikel har sedan i somras installerat Windows 10 på både små och stora datorer och i de allra flesta fall har resultatet varit positivt. Om din dator orkar köra Windows 7 eller 8 på ett tillfredsställande sätt så går det minst lika bra med Windows 10. De tre versionerna har nämligen precis samma systemkrav: 1 GHz-processor och 1 GB RAM (2 GB för 64 bit-versionen).

I praktiken behövs det dock en dator med minst 2 GHz dual-core och 4 GB RAM. Och kör du många program samtidigt så kan siffrorna med fördel dubblas. Men samma sak gäller för Windows 7 och 8.

 

Det bästa av båda världar

PC-versionen av Windows 10 kör både klassiska Windows-program och appar från Microsoft Store, som introducerades i samband med Windows 8. Och gränssnittet innehåller element från båda generationerna. Startknappen är tillbaka och Skrivbordet är återigen platsen där allt arbete utförs. Å andra sidan finns knapp-panelen från Windows 8 kvar i menyn.

 

Gemensam programkod, men inte samma program

Windows 10 finns till datorer, surfplattor och smartmobiler. Och Microsoft betonar att det nu har blivit enkelt att utveckla appar som går att köra på alla plattformar. Men det betyder inte att exakt samma program kan användas överallt. I grund och botten är koden densamma, men den måste fortfarande anpassas och programmen måste hämtas i var sin version.

Hittar du en läcker app till mobilen så är det alltså inte helt säkert att den finns till Windows 10-datorn eller -surfplattan. På samma sätt kan du glömma att använda dina gamla Windows-program i din Windows 10-mobil. Däremot kan du räkna med att stora program som Office finns och går att använda på alla enheter.

 

Windows Continuum

Om Windows hade varit en jobbansökan så skulle det ha stått med stora bokstäver att den var ”anpassningsbar”. Operativsystemet anpassar sig nämligen efter skiftande omgivningar och omständigheter – även under tiden som det körs. Det är denna egenskap som Microsoft kallar för Windows Continuum. Om du kör Windows på en surfplatta med separat tangentbord så upptäcker systemet direkt när knapparna försvinner eller sätts in – och öppnar eller stänger därför tangentbordet på skärmen.

Även ändringar i skärmstorlek och -format upptäcks. Kopplar du en datorskärm till din Windows 10-telefon så ändras upplösningen automatiskt så att skärmen används helt och hållet, och menyerna anpassas också. Och båda skärmarna går att använda samtidigt, precis som vi är vana vid från Windows-datorer med två skärmar.

 

110 miljoner Windows 10-datorer

På det halvår som gått sedan lanseringen har Windows 10 varit en stor framgång. I oktober hade operativsystemet laddats ner 110 miljoner gånger. Men även om det är gratis för de flesta att byta från Windows 7 och 8 så har merparten av användarna hittills valt att behålla det Windows som de är vana vid. Enligt statistiktjänsten gosquared.com utgör Windows 10-baserade datorer ungefär en åttondel av all trafik på nätet som Windows-datorer står för. Som jämförelse har Windows 7 ungefär tre gånger så mycket, och till och med Windows 8 ligger en bra bit över sin efterträdare.

De här siffrorna kan dock ändras under de kommande månaderna. Dels är det säkert många användare som hoppar på tåget i sista minuten, och dels är det många som blir uppgraderade automatiskt utan att göra ett medvetet val. Microsoft har nämligen berättat att Windows 10 kommer att bli en ”rekommenderad uppgradering” i Windows Update under 2016. Redan nu har många användare märkt att installationsfilerna till Windows 10 hämtas automatiskt och har omedvetet sagt ja till att byta operativsystem i tron de bara godkänt en buggfix.

 

(Foto: Tillverkare)

Windows på surfplattan

En av de första surfplattorna som hade Windows 10 installerat från början var Microsofts egen Surface Pro 4, som är utrustad med en tryckkänslig penna och kan klicka fast ett externt tangentbord som extrautrustning.

För det första är det nog mer korrekt att kalla Surface Pro 4 för en hybriddator än en surfplatta. Den har samma form som en surfplatta och är tack vare 12-tums skärm och penna den närmaste rivalen till Apples iPad Pro. Allra längst in i hjärtat är den dock en PC. Inuti det smala skalet slår en kraftfull Intel-processor (i5 eller i7) och specifikationerna är i övrigt som en ultrabook av bättre slag. Det gäller även priset. Den testade modellens pris hamnar i den nedre delen av modellserien. Har du råd att lägga nästan dubbelt så mycket så kan du få i7-processor, 16 GB RAM och 512 GB SSD-disk. Och då har du plötsligt en kraftfull grafikdator som tar lika mycket plats och väger lika mycket som ett A4-block! Tack vare en upplösning på 2736 x 1824 bildpunkter på en 12-tums skärm är bilden dessutom knivskarp.

Microsoft Surface Pro 4
Skärm: 12,3-tums multitouch, 2736 x 1824 (267 ppi)
CPU: 2,5 GHz Intel Core i5-6300U dual-core, 4 trådar
Operativsystem: Windows 10 Pro
8 GB RAM / 256 GB SSD
Kamera: 8 Mp + 5 Mp
Trådlöst: Wi-Fi: 801.11ac, Bluetooth 4.0
Anslutningar: USB-C, USB 3.0, microSD, Mini DisplayPort, hörlursuttag, Coverport, Surface Connect
Batteri: Ingen uppgift. Upp till 9 timmars video
Mått: 292,1 x 201,4 x 8,5 mm (LxBxH), 786 gram
Webb: microsoft.se
Pris: 14 000 kr
TypeCover: 1 500 kr

 

Genialt tangentbord

Ska man använda all datorkraft är ett tangentbord oumbärligt och Microsoft själva har gjort det ultimata tillbehörstangentbordet till Surface Pro, som heter TypeCover. Tangentbordet, som har en sträv yta, är mindre än en halv centimeter tjockt men har ändå en relativt lång slaglängd på tangenterna – gott och väl en millimeter. Men det känns längre, eftersom hela tangentbordet fjädrar under fingrarna.

(Foto: Tillverkare)

Tangentbordet kopplas till TypePro med en kontakt på undersidan, en så kallad coverport. Anslutningen tar bara en sekund eftersom kontakten hjälps på plats av kraftiga magneter: när du håller den i närheten av surfplattan sugs den på plats med magnetism, varpå allting fungerar direkt. Även laddkabeln är magnetisk och knäpps på plats när den kommer i närheten av kontakten.

Till Surface Pro ingår också en tryckkänslig penna som gör att surfplattan passar för grafiskt arbete. Pennan stöder inte färre än 1024 nivåers tryck. Skärmen registrerar faktiskt pennan på flera millimeters hål. Precis som allting annat är pennan magnetisk och går att parkera på skärmens vänstra sida.

Att använda Surface Pro 4 är i princip som att arbeta med en vanlig PC. Med tangentbordet fastkopplat ÄR den en vanlig bärbar PC! Men pennan och pekskärmen ger extra användningsmöjligheter och jag upplevde gång på gång att jag greppade efter pennan för att göra exakta markeringar men att det enklaste sättet att sköta skärmknappar och dialogrutor var att trycka på dem direkt med fingret.

 

Windows 10 i fickan

Microsoft är först även med att släppa Windows 10-baserade mobiltelefoner, i form av Lumia 950 och 950 XL. Precis som Sony och Apple före dem har Microsoft valt att göra både en fullsize-mobil och en ”supersize”-version. Den uppenbara skillnaden mellan de två är skärmen, som är 5,2 tum på Lumia 950 och 5,7 tum på Lumia 950 XL. Men även processorn är mer kraftfull på den större mobilen: 1,8 GHz hexa-core respektive 2,0 GHz octa-core.

Huruvida Windows är det perfekta operativsystemet för mobiltelefoner är en öppen fråga. Microsoft har gjort Windows-versioner till telefoner i nästan 20 år utan att det har gett dem världsherravälde över den plattformen. Men Windows 10 i telefonen har den uppenbara fördelen att gränssnittet verkar välbekant direkt från första sekunden man sätter på mobilen.

Skärmnavigeringen är tudelad. När du sätter på skärmen visas samma knapp-panel med de mest populära programmen och nyheterna som visas när du klickar på Start-knappen i Windows 10. En dragning med fingret till vänster öppnar en alfabetisk lista över alla appar på enheten – återigen som motsvarande översikt i PC-versionen Windows 10.

(Foto: Tillverkare)

Urvalet av appar är också välbekant. Word, Excel, PowerPoint, Outlook och molnlagringstjänsten OneDrive är förinstallerat, precis som Facebook, Skype, Netflix – och den kontroversiella taxitjänsten Uber. Skärmupplösningen ligger i den högre änden utan att slå rekord: 2560 x 1440 pixlar. Det är nästan lika mycket som på Surface 4, trots att skärmens yta är mindre än en fjärdedel så stor.

Microsoft Lumia 950
Skärm: 5,2-tums AMOLED, 2560 x 1440 punkter, (564 ppi)
CPU: 1,8 GHz hexa-core Qualcomm Snapdragon 808
Operativsystem: Windows 10
3 GB RAM / 32 GB, microSD upp 200 GB
Kamera: 20 Mp med 3xLED-blixt + 5 Mp
Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi: 801.11ac, Bluetooth 4.1, NFC
Anslutningar: USB-C, hörlurar
Batteri: 3.000 mAh, trådlös Qi-laddning
Mått: 145 x 73,2 x 8,2 mm, 150 gram
Webb: microsoft.se
Pris: 6 000 kr

 

Microsoft Lumia 950 XL
Skärm: 5,7-tums AMOLED, 2560 x 1440, (518 ppi)
CPU: 2,0 GHz octa-core
Operativsystem: Windows 10
3 GB RAM / 32 GB lager, microSD upp till 200 GB
Kamera: 20 Mp med 3xLED-blixt + 5 Mp
Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi: 801.11ac, Bluetooth 4.1, NFC
Anslutningar: USB-C, hörlurar
Batteri: 3.340 mAh, trådlös Qi-laddning
Mått: 151,9 x 78,4 x 8,1 mm (LxBxH), 165 gram
Webb: microsoft.se
Pris: 7 000 kr

 

Genial docka

Med app-versionerna av Office-programmen kan man både öppna och redigera dokument på telefonen. Användargränssnittet är samma som man är van vid från datorn. Men platsen är naturligtvis begränsad av skärmens storlek.

(Foto: Tillverkare)

Ända tills du kopplar telefonen till en fullvuxen bildskärm, tangentbord och mus med hjälp av den geniala Display Dock, som har tre USB 2.0-portar, HDMI och DisplayPort. Dockan ansluts till telefonen med en USB-C-kabel och tack vare Windows Continuum anpassas användargränssnittet efter den nya utrustningen. Menyer och appar utnyttjar den större ytan för att ge en användarupplevelse som påminner om vad du får på en fullvuxen PC.

”Påminner” är en riktig beskrivning. För även om användargränssnittet känns som på en vanlig PC så finns det grundläggande skillnader. För det första kan bara Windows Phone-appar användas. Det är visserligen samma operativsystem, men i en version för mobilt bruk. Du får nöja dig med apparna som finns i Microsofts butik. PC-program går inte att använda. Man kan för övrigt inte ens lägga in dem i telefonen eftersom det inte finns någon Utforskaren. Och även om bakgrunden pryds av det välbekanta Windows 10-fönstret så går det inte att lägga filer på skrivbordet.

Trots skillnaderna är Windows 10 i telefonversion välgjort, läckert och logiskt. Och Display Dock är så smart att den borde ingå till alla Lumia 950- och 950 XL-telefoner – på samma sätt som TypeCover borde vara obligatoriskt när du köper en Surface Pro 4. För de flesta kommer de mobila versionerna av Office-programmen som ingår vara fullt tillräckliga, och en Display Dock med bildskärm, tangentbord och mus kommer att kunna ersätta en traditionell stationär skrivbordsdator.

Microsoft Display Dock HD-500
Skärmupplösning: upp till 1920 x 1200
Anslutningar: DisplayPort, HDMI, 3 x USB 2.0 (1 med hög strömstyrka för laddning), USB-C
Mått: 64,1 x 23,6 x 64,1 mm (BxHxD), 230 gram
Webb: microsoft.se
Pris: 1 000 kr

 

(Foto: Tillverkare)

Byt ut hårddisken – och kör på

Det är inte bara tangentbord och mus som kan bytas ut under tiden. Man kan faktiskt byta ut hela datorn på ett kick utan att Windows tappar andan! Det fick jag vara med om av misstag en gång. Under mitt test av operativsystemet i septembernumret installerades Windows 10 på ett antal datorer med olika konfigurationer. Vid en senare uppgradering av min stationära jobbdator monterade jag in en SSD-disk som tidigare hade suttit i en bärbar dator – men jag glömde bort att disken inte hade formaterats om sedan dess. När jag satte på datorn så startade den till min förvåning från SSD-disken, som fortfarande innehöll Windows 10. Systemet hackade lite, tvekade ett par gånger under starten – och körde sedan oklanderligt, trots att det var en Windows-installation från en helt annan dator! Systemet hade automatiskt anpassats till den förändrade maskinvaran och körde vidare som om ingenting hade hänt. Ett sådant trollerinummer har varit helt omöjligt i tidigare Windows-versioner, eftersom de bestått av tusentals filer som passat just den specifika maskinvaran.

Läs vidare
Exit mobile version